Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud a aprobat, luni, in sedinta extraordinara, alocarea a circa 5 miliarde lei vechi pentru actiunile cuprinse in programul Centrului pentru Cultura, institutie finantata din bugetul judetului. Conform hotararii adoptate de CJ, un numar de 24 de evenimente sunt organizate de Centru, institutia fiind partener in alte 7 manifestari. Tot din bani publici vor fi finantate simpozioane, colocvii, tabere de creatie si expozitii, dar si aparitia unor publicatii si tiparituri.
Cele mai multe manifestari cuprinse in programul Centrului Judetean pentru Cultura au caracter folcloric. Printre acestea se numara Festivalul-concurs de interpretare a muzicii si jocului popular „Zestrea satului”, programat sa se desfasoare in luna martie si finantat cu 30 de milioane de lei vechi, dar si concertul extraordinar de muzica populara romaneasca, prilejuit de aniversarea a 10 ani de activitate a Orchestrei profesioniste „Dor romanesc”, din luna mai, pentru care va fi cheltuita o suma similara.
Festivalul de teatru folcloric si nescris „Constantin Iugan”, Festivalul „Laleaua pestrita” de la Sesul Orheiului sau Festivalul Interjudetean „Jocuri din batrani” de la Urmenis, „De Ispas” la Nasaud sau Festivalul Cantecului si Jocului de pe Valea Sieului sunt alte manifestari cuprinse in programul Centrului. Din banii judetului va mai fi finantat, insa, si un curs al coregrafilor din judet, dar si „Zilele culturii bistritene la Budapesta”, o manifestare programata sa aiba loc in luna mai in capitala Ungariei si pentru care s-au alocat 150 de milioane de lei vechi.
Centrul pentru Cultura va mai cheltui o parte din banii solicitati de la bugetul judetean pentru editarea unor CD-uri si DVD-uri cuprinzand cele mai reprezentative creatii muzical-coregrafice din judet. Totodata, pentru organizarea a 8 expozitii anuale cu lucrari ale celor mai reprezentativi artisti plastici din judet se va cheltui suma de 400 de milioane de lei vechi, iar pentru stagiunea muzicala permanenta a Societatii de Concerte Bistrita s-au alocat 300 de milioane de lei vechi.
Directorul institutiei, Nicolae Galatean, a declarat ca lista evenimentelor culturale poate suferi modificari intrucat exista si alte activitati care au nevoie de finantare, cum ar fi editarea „Dictionarului Culturii Populare Bistrita-Nasaud”, pentru care ar fi necesara suma de 200 de milioane de lei vechi, si care va fi tiparit in functie de economiile realizate la celelalte evenimente culturale.