Guvernul din China a anunţat, miercuri, că va construi centrale nucleare plutitoare, care vor putea facilita exploatarea resurselor marine, potrivit AFP, citat de Agerpres.
Într-o conferinţă de presă, preşedintele autorităţii chineze de supraveghere a energiei nucleare, Xu Dazhe, a declarat că sunt „în derulare proiecte de centrale nucleare plutitoare, care vor fi supuse unor evaluări riguroase şi ştiinţifice”.
Două proiecte concurente sunt dezvoltate de CGN (China General Nuclear) şi CNNC (China National Nuclear Corporation), doi giganţi în domeniul nuclear civil, şi au fost integrate în noul plan cincinal chinez (2016-2020). Aceste nave echipate cu mici reactoare sunt concepute pentru a alimenta cu electricitate platformele de foraj petroliere şi gazeifere, însă, de asemenea, şi insulele şi zonele de coastă, furnizând, de exemplu, energia necesară pentru operaţiunile de desalinizare a apei, potrivit companiilor.
CGN şi-a propus să termine construcţia ‘centralei sale plutitoare’ în termen de patru ani. Cu un reactor proiectat de companie, ACPR50S, centrala va oferi ‘o sursă sigură de energie” pe mare, a dat asigurări CGN la mijlocul lunii ianuarie. Nava-centrală a CNNC, dotată cu reactorul ACP100S, urmează să fie operaţională până în 2019.
China şi-a reafirmat de asemenea obiectivele de dezvoltare a parcului său nuclear: în prezent dotat cu 30 de reactoare (28,3 de gigawaţi), parcul urmează să atingă o capacitate totală de 58 de gigawaţi până în 2020.
China dispune de 24 de reactoare în prezent în construcţie, o treime dintre reactoarele în construcţie la nivel mondial, potrivit federaţiei World Nuclear Association (WNA).
Acesta nu este primul proiect de folosire a energiei nucleare civile pe mare. De exemplu, Rusia este angajată în construirea propriei centrale nucleare plutitoare, însă conceptul stârneşte îngrijorări serioase cu privire la siguranţa unei astfel de facilităţi.