19.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialChavez vrea revolutie si afaceri

Chavez vrea revolutie si afaceri

  • Presedintele Venezuelei, Hugo Chavez, si-a inceput vizita la Moscova cu noi tirade impotriva SUA si cu indemnuri la revolutie.

Chavez a indemnat Rusia sa i se alature in conducerea "revolutiei impotriva puterii globale americane", salutand faptul ca Moscova s-a ridicat din nou ca pol de putere.
Dincolo de declaratiile belicoase si de manifestarile prilejuite de deschiderea unui centru cultural latino-american in capitala rusa, la care Chavez a tinut un discurs si un grup de folclor din Venezuela a dansat, liderul de la Caracas are obiective extrem de serioase: incheierea a noi contracte de achizitionare de armament si discutarea unui parteneriat energetic intre cele doua tari.
Anul trecut, Venezuela a cumparat din Rusia elicoptere si avioane militare si mitraliere in valoare de trei miliarde de dolari (2,2 miliarde euro), iar inaintea acestei vizite Chavez a declarat ca ar dori sa cumpere submarine rusesti.
In privinta energiei, ziarul Kommersant a scris ca Putin urmareste sa obtina sprijinul lui Chavez pentru organizarea, anul viitor, in Rusia, a unei reuniuni a Forumului Tarilor Exportatoare de Gaze, pe linia eforturilor de constituire a unui cartel, dupa modelul OPEC (Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol). De asemenea, companiile rusesti Gazprom si Lukoil sunt interesate de proiecte in Venezuela, incluzand construirea unui gazoduct care sa lege Argentina, Bolivia, Brazilia, Paraguay, Uruguay si Venezuela. si cum Chavez este pe cale sa alunge companiile occidentale, punandu-le in vedere ca, daca nu accepta nationalizarea resurselor energetice, nu au decat sa plece, companiile rusesti au cale libera.
Primirea calduroasa care i s-a facut la Moscova discipolului lui Fidel Castro, cu doar cateva zile inainte de vizita presedintelui rus, Vladimir Putin, la ferma din Maine a familiei presedintelui american George W. Bush, nu poate decat sa irite SUA.
Din Rusia, Chavez va pleca in Belarus si Iran, tari pe care SUA le considera conduse de regimuri paria. 

Elogii
» Cine se aseamana…

Liderul ultranationalist Vladimir Jirinovski, membru al Parlamentului rus, a declarat despre Hugo Chavez ca este "cel mai bun presedinte de pe planeta… Nu este nimic rau in faptul ca Rusia este prietena cu lideri care sunt antiamericani, pentru ca intreaga lume este antiamericana". Primarul Moscovei, Iuri Lujkov, l-a laudat pe Chavez pentru faptul ca demonstreaza ca "lumea este multipolara si ca fiecare popor poate si trebuie sa isi traiasca propria viata". Liderul comunist rus, Ghenadi Ziuganov, a explicat ca Hugo Chavez nu a fost lasat sa ia cuvantul in plenul Dumei de Stat pentru ca Moscova "nu vrea sa tensioneze atmosfera" inaintea intalnirii Bush-Putin.

Cele mai citite

Cu ajutorul unui implant dentar, zâmbetul nu (mai) are vârstă!

Dantura joacă un rol esențial nu doar în funcționalitatea zilnică, ci și în stima de sine și în aspectul estetic. Pentru multe persoane în...

Mari comici ai puliticii – Academia Catavencu

În ultima perioadă de timp, pe scena politicii noastre a urcat o nouă generație de politicieni – puliticienii! Așa cum lasă să se...

Impact între un microbuz și un autobuz, în Gorj. Zece persoane au fost rănite

În aceasta dimineață la ora 5.50, polițiștii au fost sesizați prin apelul 112, cu privire la faptul că, în comuna Runcu, sat Răchiți, din...
Ultima oră
Pe aceeași temă