2.6 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăSpecialCetatea Devei, restaurată sub ochii turiştilor

Cetatea Devei, restaurată sub ochii turiştilor

Vizitatorii pot  vedea la faţa locului cum istoricii şi arhitecţii readuc la viaţă una dintre cele mai semeţe fortăreţe din Europa de Est.

Cetatea din Deva, Dealul Cetăţii, precum şi Centrul Vechi al reşedinţei judeţului Hunedoara vor fi mult mai atractive pentru turişti, după ce au fost cuprinse într-un program finanţat din fonduri europene, care are drept scop tocmai promovarea lor  în scop turistic. Chiar şi „îmbrăcată” în schele, Cetatea Devei este principalul punct de atracţie pentru turiştii din ţară sau din străinătate, care urcă aici pentru a admira panorama sau pentru a vedea pe viu cum se face o restaurare a unui monument istoric.

Vin aici vizitatori din România, Austria şi Ungaria, pentru care fortăreaţa de pe dealul la poalele căruia se dezvoltă Deva reprezintă un obiectiv ce trebuie neapărat văzut, alături de Castelul Corvinilor din Hunedoara. „Cetatea reprezintă principalul punct de atracţie al municipiului Deva, locul de unde se poate urmări şi creiona o impresie imediată despre dezvoltarea oraşului Deva. Implementarea acestui proiect va aduce un prestigiu în plus pentru municipalitate, alături de celelalte obiective de la poalele Cetăţii”, este de părere primarul Devei, Mircia Muntean. Valoarea totală a proiectului este de 38.428.182 lei (8.981.065,25 euro), din care 25.325.368,34 lei (5.918.801,61 euro) reprezintă valoarea finanţării nerambursabile acordate prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013, iar principalele obiective ale programului care va fi finalizat în 2013 sunt legate de creşterea numărului de turişti, a investiţiilor şi a locurilor de muncă în zonă.

Monument istoric în rezervaţie naturală

Prin acest proiect, primarul doreşte restaurarea şi punerea în valoare a Dealului Cetăţii Devei, conservarea zidurilor, amenajarea de alei de acces, iluminarea obiectivului şi a căilor de acces. Dealul Cetăţii Deva este considerat un monument al naturii şi monument istoric cu valoare turistică ridicată. Proiectul va fi realizat pe parcursul a 30 de luni, conform cererii de finanţare depuse la sediul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest. Un prim pas spre atragerea turiştilor a fost făcut în urmă cu cinci ani, când aici a fost amenajată o telegondolă unică în România prin faptul că este înclinată. Turiştii pot ajunge şi pe jos, pe cărăruia ce şerpuieşte pe coama dealului, dar puţini sunt cei care mai aleg drumeţia. „Până când a fost dată în folosinţă telegondola, urcam pe jos, cetatea nefiind construită la înălţime prea mare, dar se vorbeşte că zona ar fi populata de vipere. Eu, personal, am fost de vreo trei ori pe jos, dar nu am văzut nici una. Prefer însă telegondola”, spune Marius, un turist întâlnit sus, pe Cetate. Călătoria cu telegondola durează vreo trei minute, iar pe deal a fost amenajat şi un mini-bar unde turiştii însetaţi pot scăpa de arşiţa verii.

O istorie bogată

Deva este o zonă cu o bogată încărcătură istorică. Săpăturile arheologice au demonstrat că această zonă a fost populată încă din epoca pietrei şlefuite, dar a fost atestată în 1269. Deşi există o serie de legende legate de originea îndepărtată a cetăţii, cercetările istorice arată că Cetatea Devei a fost construită pe la mijlocul veacului al XIII – lea. Practic, fortăreaţa a fost ridicată pe dealul ce se ridică cu 184 de metri faţă de oraş, de regii unguri pentru reşedinţa voievozilor Transilvaniei. Istoricii spun că până în 1687 cetatea a fost în posesia lui Iancu de Hunedoara, Ştefan Báthory, Ioan Zapolya, Ştefan Dobó, Francisc Geszty, Gabriel Bethlen, Gheorghe Rákóczy I, Akos Barcsay. Zidurile cetăţii au fost asediate deseori de ţărănimea iobagă. Totul a culminat cu atacul din 1784,  în timpul răscoalei lui Horia, Cloşca şi Crişan. În 1817 a fost restaurată de împăratul Francisc I.  

Neatenţia a aruncat în aer cetatea

În timpul revoluţiei din 1848-1849, cetatea a ajuns în posesia maghiarilor, din cea a austriecilor şi, pe 13 august 1849, din cauza neatenţiei unui soldat, a explodat depozitul de praf de puşcă şi, o dată cu el, o bună parte din Cetate, care de atunci a rămas ruinată. De asemenea, dealul care găzduieşte fortificaţia este rezervaţie naturală din 1988, iar pantele sale sunt acoperite de o bogată vegetaţie. Vizitatorii spun despre cetate că are înfăţişarea unui bastion impunător.

Cele mai citite

Donald Trump va continua să sancționeze Rusia dacă nu se va așeza la masa negocierilor cu Ucraina

Președintele american Donald Trump a apreciat marți ca 'posibile' noi sancțiuni împotriva Rusiei dacă Moscova nu negociază încetarea războiului împotriva Ucrainei, potrivit barrons.com. 'Este posibil',...

Liga Campionilor: Benfica Lisabona-FC Barcelona 4-5 într-un meci dramatic, decis pe final

FC Barcelona a reușit o victorie epică, 5-4 cu Benfica, la Lisabona, marți seara, în etapa a șaptea a Ligii Campionilor la fotbal. Benfica a...

Atac cu cuțitul la Tel Aviv. Patru persoane au fost rănite, iar atacatorul a fost eliminat

Patru persoane au fost rănite, dintre care una grav, marți la Tel Aviv într-un atac cu cuțitul al cărui autor a fost ucis, au...
Ultima oră
Pe aceeași temă