25.3 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialCeremonie cu proteste la Olympia

Ceremonie cu proteste la Olympia

» Trei militanti pentru drepturile omului au reusit sa ajunga la locul ceremoniei de aprindere a flacarii olimpice, unde au desfasurat un banner si au strigat lozinci.

Secretarul general al asociatiei Reporters Sans Frontières (RSF), Robert Ménard, si alti doi membri ai organizatiei au reusit sa insele vigilenta impresionantului dispozitiv de securitate mobilizat in parcul arheologic Olympia (sudul Greciei), in timpul ceremoniei de aprindere a flacarii olimpice.
Cei trei militanti s-au apropiat de tribuna oficiala chiar in timpul discursului sefului comitetului de organizare a Olimpiadei de la Beijing, Qi Liu. Inainte de a fi ridicati de politisti, unul dintre protestatari a reusit sa desfasoare un banner cu inscriptia "Boicotati tara care incalca drepturile omului", iar un altul a strigat de cateva ori "Libertate, libertate!".
Televiziunea publica greaca Net a retransmis inceputul incidentului in intreaga lume, in timp ce televiziunea chineza a intrerupt transmisia in direct fara explicatii, difuzand imagini din arhiva ale sitului de la Olympia si ale tortei olimpice.

Cateva mii de persoane – oficiali, jurnalisti si invitati – au asistat la aprinderea flacarii olimpice, organizata in fiecare an in locul in care se desfasurau olimpiadele grecilor antici. De acolo, torta olimpica a pornit intr-un circuit de 137.000 de kilometri, care va strabate cele cinci continente. Torta va parcurge apoi un circuit prin China, oficialii chinezi anuntand intentia de a o duce si pe cel mai inalt varf din lume, Everest (aflat la granita dintre Tibet si Nepal), si chiar in capitala tibetana Lhasa. Militantii protibetani au protestat, cerand excluderea din traseu a regiunii.
Imediat dupa incheierea ceremoniei de aprindere a flacarii olimpice, un mic grup de militanti pentru cauza tibetana (dintre care unii stropiti cu vopsea rosie) a demonstrat pe o strada a oraselului Olympia, de langa situl arheologic.

Cele mai citite

Jucătoare de tenis cunoscute la pariuri

Tenisul feminin a oferit, de-a lungul timpului, partide memorabile ce nu pot fi uitate de pasionații acestui sport. Nume importante din circuitul WTA au...

Accident mortal: un șofer a plonjat cu mașina în lacul Pantelimon

În urma verificărilor, polițiștii au constatat că șoferul nu avea permis de conducere Potrivit Brigăzii Rutiere a Capitalei, sâmbătă, în jurul orei 10,10, polițiştii au...

Economia mondială arată ca în anii 1920, declară șefa Băncii Centrale Europene

Christine Lagarde spune că există paralele între cele două perioade, dar azi avem instrumente să gestionăm schimbările structurale Economia globală se confruntă cu fisuri comparabile...
Ultima oră
Pe aceeași temă