Bandele criminale din Mexic au ucis, în ultimii patru ani, peste 25.000 de oameni. Printre ele, temuta grupare Los Zetas. Recompensa pusă pe capetele liderilor se ridică la 50 de milioane de dolari.
Gruparea a fost înfiinţată în urmă cu aproximativ şapte ani, când liderii cartelului de droguri din Golful Mexic au desemnat-o ca reţeaua lor de securitate.
Banda s-a numit Los Zetas, după litera mexicană „z”,care era semnalul radio al unuia dintre primii lor lideri, fostul locotenent al Forţelor Speciale Mexicane, Arturo Guzman Decena.
Potrivit raporturilor, Guzman a adus cu sine încă treizeci de oameni din Forţele Speciale Aeriene ale Mexicului ca să lucreze pentru cartelul din Golf.
Pe lângă faptul că oferă protecţie, banda strânge datoriile, asigură securitatea transporturilor de cocaină şi îi ucide, când situaţia o cere, pe membrii bandelor rivale.
Grupul iniţial a antrenat noi membri şi a devenit repede cunoscut pentru cruzimea sa, mai ales pentru decapitarea victimelor.
Ministerul de Apărare al Mexicului a descris cartelul drept „cel mai precis comando al morţii care a lucrat vreodată pentru crima organizată din istoria Mexicului.”
Cei mai vânaţi
Începând cu 2007, după extrădarea în Statele Unite a liderului cartelului, Osiel Cardenas-Guillen, gruparea Los Zeta a început să-şi organizeze propriile operaţiuni de trafic cu droguri din Mexic pentru SUA.
Liderul Los Zetas din 2009 era Heriberto Lazcano-Lazcano, potrivit Agentiei de Combatere a Traficului de Droguri (DEA). Lazcano fusese caporal în Forţele Speciale Aeriene ale Mexicului până să fie recrutat de grupare, în 2002. Preţul pus pe capul lui este de cinci milioane de dolari.
Război teritorial pentru supremaţie
Zece membri ai grupării sunt pe lista DEA cu cei mai vânaţi infractori, iar recompensele puse pe capetele lor se ridică, în total, la 50 de milioane de dolari.
Los Zetas şi-a mutat operaţiunile de pe coasta de vest, din Michoacan, la Tamaulipas, pe coasta de est şi în Cancun, în sud. De când gruparea a încercat să controleze întreg teritoriul, a crescut numărul de crime în rândul bandelor rivale.
În februarie şi martie 2010, între 200 şi 250 de membri ai cartelurilor rivale au fost omorâţi în războiul pentru controlarea regiunilor din nord-estul Mexicului.
Împreună cu celelalte carteluri ale Mexicului, Los Zetas face contrabandă peste graniţă, în Statele Unite, cu marijuana crescută în Mexic şi cu alte droguri sintetice produse în laboratoare clandestine din zona de nord, teritoriu mai puţin populat al ţării.
Evadările din închisoare
Pe lângă traficul de droguri, Los Zetas s-au specializat în traficul de fiinţe umane. Ei obţin profituri uriaşe din contrabanda cu muncitori sezonieri din America Centrală şi de Sud.
Los Zetas cer între 1000 şi 2000 de dolari pentru fiecare bărbat sau femeie răpită. Această afacere le creează contacte în America Centrală, iar în Statele Unite sunt suspectaţi de comiterea unui număr mare de crime.
Membrii grupării au devenit cunoscuţi în Mexic şi pentru că evadează când sunt arestaţi şi închişi.
În mai 2009, 53 de condamnaţi din închisoarea Cieneguillas din Zacatecas au fost eliberaţi de bărbaţi înarmaţi presupuşi a fi membri Los Zetas.
Unii analişti spun că tacticile guvernului mexican, cum ar fi raidurile recente care au dus la omorârea a 27 de membri Los Zetas lângă graniţa americană în Tamaulipas, au slăbit serios capacitatea grupării.
Alţi observatori din Mexic sunt mai sceptici. Ei se referă la ce s-a întâmplat în iulie 2010 în Monterrey, un oraş din nord, când liderul Zetas, Hector Raul Luna Luna, a fost capturat de autorităţi.
După arestul lui, bande de tineri au blocat, pentru cinci ore, oraşul cu peste un milion de locuitori. Ei au îngheţat transportul şi au luat mulţi ostatici.
În Monterrey, sunt aproximativ 30.000 de tineri între 18 şi 24 de ani care lucrează pentru Los Zetas, potrivit presei locale.