17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialCei mici si cei mari

Cei mici si cei mari

Duminica, dl Ion Iliescu a fost ofensat cu un pumn de monede la Cimitirul Eroilor Revolutiei, pe care domnia sa, in graba mare, l-a numit Cimitirul Revolutiei Romane. Gura pacatosului adevar graieste. Recunosc, alaturi de atatia altii, gestul e urat si cetateanul care si l-a permis trebuie penalizat conform legii. Droaia de sepepisti care inconjurau reculegerea publica a dlui ex-presedinte s-a napustit sa-l protejeze pe cel atacat mult mai repede decat au facut-o, la Bagdad, omologii lor irakieni si americani, cand ziaristul acela l-a luat pe aproape pe ex-presedintele Bush jr. drept tinta la o aruncare cu ambii pantofi. Se va fi gasit, ma intorc la Bucuresti, vreunul care sa-l retina pe vinovat. Daca nu, oricum, televiziunile
l-au selectat din multimea de imagini, incat ma intrebam pentru cine lucreaza astea, pentru noi sau pentru politie. Cam ca-n ziua victoriei revolutiei in studioul nu stiu care, azi celebru, cand tot ce vorbeau cei de-acolo, Caramitru, Dinescu, dar si infiltratii, se filma, asa, pentru orice eventualitate, cu mult inainte de inceperea emisiei.

Asadar, daca iar avem ceva asemanator cu "licuriciul cel mare", axa Bucuresti-Washington a reinviat. Cu atat mai mult cu cat si la schimbarea de guverne, urmatorul a pastrat din cel dinainte cate un ministru. La ei, ministrul Apararii, la noi al Justitiei. Robert Gates si Catalin Predoiu! Dar, vorba ceea, proasta, ce diferenta de buchet! Cand te uiti la "liberalul" proaspat autosuspendat, la felul cum se ascunde dupa vorbe, nu intotdeauna gramatical potrivite, parca-l vezi mai la locul lui in noul guvern decat in cel vechi. Dar, de fapt, era potrivit si acolo, printre atatia carora, "dupa vorba, dupa port", le-ar fi stat mai bine la fesene.  Nu va grabiti sa spuneti ca judec pripit omul dupa vorba, ca deocamdata nu se aud decat vorbe, iar unele greu de crezut, date fiind imprejurarile interne si internationale. Lasa ca si destui ministri din trecutul guvern au stat mult mai bine cu vorba decat cu fapta. De-ar fi numai vechiul-nou ministru al Justitiei care cand il voia pe Daniel Morar in continuare la DNA, cand nu, cand iar da. Greu si pentru ministrii astia sa stea toata ziua si toata noaptea cu urechea ciulita sa auda ce soapta le aduce vantul dinspre licuriciul local, ca sa stie ce au voie sa spuna presei.

Batalia pentru justitie a demonstrat, daca mai era nevoie, interesul vinovat al clasei politice romanesti pentru acest domeniu. Niste cetateni onesti ar fi fost atenti doar ca omul pus acolo sa fie corect, impermeabil la interventiile politice si basta. Coalitia de guvernare, cu atatea gauri prin care se vad dosarele penale, a trebuit sa se asigure ca noul ministru va avea grija ca oamenii lor sa nu fie atinsi, cel putin pana la alegerile viitoare.

Dar ce independenta sa aiba dl ministru al Justitiei intr-un guvern care nu are el insusi nici una fata de Cotroceni. Dupa atatea vituperari impotriva PSD-ului in general si a pesedistilor in special, partidul dlui Traian Basescu se vede reinfratit cu ei, chiar daca acum sunt alte figuri, gen Mazare si Oprisan, ca-n vremurile "bune" din primii ani ‘90, cand inca in dl Ion Iliescu nu se arunca nici cu monede, nici cu altceva, pentru ca d-sa nu se arata in Piata Universitatii si, oricum, cei de acolo erau de alta calitate. si inca, dl Ion Iliescu nu-si facuse numarul cu minerii, nu-i trimisese sa planteze flori si nu le multumise pentru inaltul lor spirit civic.  Avea pe constiinta "doar" mortii de dupa ridicarea elicopterului de pe CC al PCR. Dosarele nu s-au inchis, crimele erau sa se prescrie, dar, gratie Asociatiei "21 Decembrie", pe care dl Ion Iliescu o huleste azi cu toata gura tocmai de aceea, prescrierea s-a ridicat. Nu s-a "autosuspendat" cum a facut dl Predoiu cu calitatea sa de proaspat membru PNL. Aici, asemanarile cu "licuriciul cel mare" al dlui presedinte Traian Basescu se opresc, ca doar dl Robert Gates nu s-o fi autosuspendat si dumnealui.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă