33.4 C
București
luni, 24 iunie 2024
AcasăSpecialCehii percep romii ca o sursă de criminalitate, distrugere şi poluare

Cehii percep romii ca o sursă de criminalitate, distrugere şi poluare

Majoritatea cehilor consideră că minoritatea romă din ţara lor este incapabilă să se adapteze şi o percep ca o sursă de criminalitate, distrugere şi poluare, potrivit unui sondaj comandat de Guvern şi publicat joi, relatează Mediafax.

“O mare majoritate a cehilor descriu romii ca o sursă de criminalitate (90 la sută) şi apreciază că aceştia distrug şi poluează mediul (88 la sută)”, potrivit unui raport al Institutului de opinie publică STEM, care a efectuat sondajul pe un eşantion format din 2.056 de cehi, în septembrie şi octombrie.

Ancheta a fost comandată de ministrul ceh de Interne, în cadrul unei campanii împotriva extremismului de dreapta. Comunitatea romă numără între 250.000 şi 300.000 de persoane în Cehia, o ţară cu 10,5 milioane de locuitori, şi constituie adesea o ţintă pentru grupările de extremă-dreapta.

În cadrul sondajului, doar o persoană din cinci a declarat că romii sunt victime ale discriminării, în condiţiile în care 82 la sută dintre respondenţi afirmă că aceştia sunt zgomotoşi, violenţi (77 la sută) şi că reprezintă o sursă de boli (51 la sută).

Nouă din zece persoane intervievate susţin că au avut o experienţă personală cu reprezentanţii minorităţii rome. Pentru majoritatea acestor persoane, minoritatea romă este incapabilă să se adapteze.

Potrivit STEM, rezultatele sugerează că cehii “percep romii mai degrabă ca străini decât ca pe concetăţeni”. “Aceste cifre sunt terifiante”, a declarat ministrul de Interne, Radek John, citat de site-ul cotidianului DNES. Sondajul arată că un “potenţial considerabil de extremism există în societatea cehă”, a precizat ministrul, adăugând că minorităţile ar trebui de asemenea să “reflecteze la modul în care se comportă”.

Autorităţile cehe s-au angajat să consolideze lupta împotriva extremismului anti-romi, după un incendiu de natură criminală în care un copil rom a suferit arsuri grave, anul trecut. În urmă cu două luni, agresorii au fost condamnaţi la pedepse cuprinse între 20 şi 22 de ani de închisoare.

Cele mai citite

Cod portocaliu de caniculă în Capitală și 7 județe. HARTA

Şapte judeţe şi Capitala se află astăzi sub avertizare Cod portocaliu de caniculă, fiind prognozate temperaturi de 35 - 37 de grade. De asemenea, valul...

Mai multe trenuri înregistrează întârzieri

Mai multe trenuri înregistrează astăzi întârzieri din cauza condiţiilor meteo nefavorabile ce au condus la căderi de copaci în gabaritul căii ferate şi la...
Ultima oră
Pe aceeași temă