22.8 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialCearta intre indragostiti cu 32 de morti

Cearta intre indragostiti cu 32 de morti

Autorul masacrului de la Virginia Tech, asasinul care a executat 32 de persoane si s-a sinucis, a fost identificat in persoana lui Cho Seung-Hui, un sud-coreean, de 23 de ani.
cho seung-hui, care locuia in Centerville, Virginia, este autorul ambelor atacuri din campusul Virgina Tech. Aceasta a fost concluzia testelor balistice, care au aratat ca armele descoperite asupra suspectului, doua pistoale de calibru 9 si 22 mm, au fost folosite in ambele incidente.

Cosmarul din Norris Hall
Supravietuitorii au relatat ca atacatorul, pe care l-au descris ca fiind asiatic, a intrat, in jurul orei 9 dimineata, intr-o sala din cladirea Norris Hall unde se tinea un curs de limba germana la care erau prezenti aproximativ doua duzini de studenti. El l-a impuscat pe profesor, dupa care a deschis focul asupra studentilor. Doar trei sau patru tineri au scapat cu viata din acest prim grup atacat.
Atacatorul a incercat sa intre inca in cel putin o alta sala de curs, cea in care preda profesorul de origine romana Liviu Librescu, care a blocat usa cu pretul propriei vieti, dandu-le timp studentilor sai sa se salveze sarind pe ferestre.
Ingroziti de sunetul impuscaturilor, cei aproximativ 300-400 de studenti si profesori care se aflau in Norris Hall au fugit spre iesirile din cladire, dar acestea fusesera blocate de agresor, asa ca singura cale de salvare au fost ferestrele. Multi s-au ranit in cadere, unii grav.
Dupa ce i-a trecut accesul de furie criminala (sau cand politia si trupele SWAT au inconjurat cladirea), agresorul s-a sinucis tragandu-si un foc de arma in cap. Partea superioara a fetei a fost distrusa, fapt care a ingreunat identificarea.

De ce s-a plimbat liber doua ore?
Studentii cazati in caminul West Ambler Johnston Hall, unde la ora 7,15 dimineata a fost comis un prim asasinat, fiind impuscati mortal o studenta si un supraveghetor, spun ca, in noaptea dinaintea tragediei, au auzit o cearta aprinsa din dormitorul in care au fost gasite victimele, ceea ce a dus la ipoteza ca agresorul s-a certat cu iubita lui, a ucis-o pe aceasta si pe cealalta victima, dupa care s-a indreptat spre Norris Hall. Faptul ca un criminal inarmat a putut hoinari nestingherit prin campus timp de aproape doua ore, cat s-a scurs intre cele doua incidente, ca si usurinta cu care a fost tratat primul asasinat, considerat un caz de violenta domestica, ridica serioase semne de intrebare in legatura cu competenta politiei si dispozitivul de securitate din campus.

 Filmul evenimentelor

» 07.15 (14.15, ora Romaniei): Politia primeste un apel 911 prin care este chemata sa intervina in cladirea West Ambler Johnston din campusul Universitatii Virginia Tech. Un barbat si o femeie sunt gasiti impuscati mortal intr-unul dintre dormitoare.
» 07.30: Doi raniti sunt transportati la spitalul regional Montgomery.
» 08.00: Cei 9.000 de studenti care locuiesc in campusul universitar si alte cateva mii din exterior incep cursurile in mod obisnuit. Politia evacueaza cladirea West Ambler Johnston, considerand ca ucigasul a parasit campusul si, de comun acord cu oficialii universitatii, califica atacul drept unul izolat.
» 09.26: Un mesaj electronic trimis de conducerea universitatii informeaza studentii in legatura cu cele doua crime comise in incinta campusului si le cere sa contacteze politia in cazul in care observa activitati suspecte sau dispun de informatii privind incidentul armat.
» 09.30: Studentii prezenti in incinta Norris Hall, cladire care gazduieste sali de curs, suna la politie pentru a semnala noi focuri de arma. Atacatorul intra intr-o sala de curs, omoara 32 de persoane, raneste alte 20 si se sinucide.
» 09.50: Un al doilea mesaj electronic informeaza ca "un atacator necontrolat se afla in interiorul campusului. Ramaneti in interiorul cladirilor (…) departe de ferestre". Un avertisment asemanator se difuzeaza prin intermediul instalatiei audio a campusului.
» 10.16: Se anunta anularea tuturor cursurilor si se cere studentilor sa ramana in camere, iar celor din exterior sa nu patrunda in incinta complexului.
» 10.52: Politia spune ca a retinut un atacator si ca este in cautarea unui al doilea suspect inarmat. Toate punctele de acces in campus sunt inchise.
» 12.15: Presedintele universitatii, Charles Steiger, si seful politiei campusului, Wendell Flinchum, sustin o conferinta de presa, anuntand bilantul tragic.

 

Marturii despre ziua ororii

"am primit un mesaj pe e-mail de la o colega care preda in cladirea respectiva, in care spunea ca l-a vazut pe acest individ care era cu pistolul in mana si incerca sa ii impuste, iar ei s-au baricadat in sala de clasa", a declarat pentru BBC Emil M. Constantinescu, unul dintre studentii romani care se afla in campus in momentul atacului. Potrivit studentului roman, incidentele armate au inceput in jurul orei 10.00 (15.00, ora Romaniei), iar dupa doua ore si jumatate fortele de ordine reusisera sa evacueze intreg campusul universitar.
Constantinescu a adaugat ca ceilalti colegi romani pe care ii cunoaste au scapat nevatamati. "Toata lumea e bulversata aici. Unul din vecinii mei are un prieten bun care a fost impuscat, pur si simplu, pentru ca se afla unde nu trebuia la un moment nefericit", a declarat un alt student roman, Mihai Alexe, adaugand ca atacatorul tragea la intamplare, fara sa aiba o tinta precisa. El si-a exprimat speranta ca lucrurile vor reveni la normal in curand, adaugand ca isi doreste ca incidentul sa nu afecteze universitatea, despre care spune ca are un nivel "mult peste medie".

Cele mai citite

Monaco a învins-o pe Barcelona! Cine e puștiul minune care a adus victoria

George Ilenikhena, autorul golului de 2-1 în meciul dintre Monaco și Barcelona, a devenit deja un specialist în stabilirea de recorduri. La doar 18 ani,...

Simona Halep a primit wild card la turneul WTA de la Tokyo

Simona Halep (32 de ani, locul 1132 WTA) este pregătită să revină în competiții la sfârșitul lunii octombrie, după o absență de 5 luni...

Tensiunea mică: cauze, simptome și tratament

Tensiunea arterială reprezintă forța cu care sângele împinge împotriva pereților arterelor atunci când este pompat de inimă. Dacă valorile sale scad sub 90/60 mmHg,...
Ultima oră
Pe aceeași temă