Oamenii de ştiinţă au acum ocazia să înţeleagă cum explodează stelele masive şi care dintre ele se vor transforma în găuri negre.
Astronomii americani au descoperit cea mai tânără gaură neagră care există în vecinătatea galaxiei noastre. Deşi e proaspăt formată, dimensiunile sale sunt de cinci ori mai mari decât ale Soarelui.
Evenimentul a fost anunţat aseară, într-una dintre cele mai mediatizate conferinţe de presă ale agenţiei spaţiale americane. Gaura neagră are numai 30 de ani şi oferă o oportunitate unică pentru a observa acest fenomen şi dezvoltarea sa de la vârste fragede.
Descoperirea a fost făcută de Observatorul Chandra. Gaura neagră este o rămăşiţă a supernovei SN 1979C şi este situată în galaxia M100, la aproximativ 50 milioane de ani-lumină de Pământ.
Datele culese de Observatorul Chandra şi Observatorul ROSAT au relevat o sursă de raze X stabilă în perioada 1995-2007. Acest lucru sugerează existenţa unei găuri negre care este alimentată de materia atrasă în interior de o supernovă sau un sistem binar.
Descoperirea i-ar putea ajuta pe astronomi să înţeleagă mai bine cum explodează stelele masive, care dintre ele se vor transforma în găuri negre sau stele neutronice şi câte astfel de corpuri cereşti există în galaxia noastră.