2.8 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSpecialCe stie sa faca scutul antiracheta: deosebeste tintele false si intercepteaza chiar...

Ce stie sa faca scutul antiracheta: deosebeste tintele false si intercepteaza chiar si avioane

Revista militara "Strategy Page" dezvaluie detalii despre scutul american antiracheta la care Romania s-a angajat sa participe. Printre altele, faptul ca modelul dupa care este gandit a fost utilizat pe nave, dar exista si o varianta "terestra". Ambasadorul rus la NATO, Dimitri Rogozin, a spus ca asteapta lamuriri de la Washington si in nici un caz de la Bucuresti, cu privire la noua amplasare a scutului antiracheta.

Presedintele Traian Basescu a spus, atunci cand a anuntat ca Romania va participa la scutul antiracheta, ca pe teritoriul tarii vor fi gazduite inteceptoarele terestre. Cel mai probabil, scrie revista online de analiza militara "Strategy Page", sistemele amplasate in Romania vor fi de tip Aegis. In analiza intitulata "Romania sfideaza Rusia", specialistii de la "Strategy Page" spun ca, desi acest sistem a fost conceput sa opereze la bordul navelor, exista si o versiune terestra, deocamdata in lucru, pe care si Israelul ar fi dornic sa o achizitioneze. Pentru transformare sistemului Aegis de pe nave intr-un sistem de rachete antibalistice este nevoie de circa 12 milioane de dolari, vazuti insa ca o investitie sigura.

Acest sistem foloseste doua tipuri de rachete, cunoscute sub numele de Racheta Standard 3 (SM 3) si Racheta Standard 2 (SM 2). Prima are o bataie de 500 km si o altitudine maxima de 160 de km, in timp ce ce-a de-a doua este mai eficace in interceptarea rachetelor care sunt mai aproape de tinta. Insa in timp ce racheta SM 3 este eficienta doar pentru interceptarea rachetelor balistice, varianta SM 2 poate intercepta si avioane, iar costul ei este cu aproape 50 la suta mai mic.
Analistii de la "Strategy Page" spun ca interceptorii terestrii pe care Statele Unite intentioneaza sa-i puna in Romania vor fi asezati in niste instalatii speciale care ii vor proteja de eventuale atacuri, iar fiecare interceptor are o racheta balistica de 12,7 tone cu o "masina de distrus" de 70 de kilograme care poate fi lansata pentru a intercepta o racheta balistica inamica inante ca aceasta sa reintre in atmosfera.

 

Interceptorii terestrii sunt capabili sa faca diferenta intre rachetele adevarate de cele false si le poate detecta daca sunt lansate de la distante de pana la 5.000 km. Potrivit revistei militare citate, Statele Unite intentioneaza sa amplaseze intre 5 si 10 astfel de interceptori in urmatorii ani, costul unei instalatii putand ajunge la cateva sute de milioane de dolari.
Specialistii citati de publicatia militara puncteaza si reactiile Rusiei la anuntul despre participarea la scutul antiracheta. Dimitri Rogozin, ambasadorul Rusiei la NATO, a spus, la finalul conferintei internationale pe probleme de securitate care a avut loc la München, ca Moscova nu are "intrebari majore de pus Romaniei, in ceea ce o priveste totul este clar", dar in schimb "trebuie intrebat stapanul, in cazul de fata Washingtonul", despre noul amplasament al scutului antiracheta. Rogozin, citat de agentia rusa de presa Itar-Tass, a punctat si faptul ca "semnalele ciudate de la Bucuresti" demonstreaza stransa interdependenta intre cursa armelor ofensive si acumularea capacitatilor de aparare.

 Cu toate ca atat presedintele Basescu, cat si administratia Obama au subliniat faptul ca amplasarea interceptoarelor terestre in Romania nu reprezinta o amenintare la adresa Rusiei, Rogozin este nemultumit ca rusii nu au fost informati si rezuma situatia astfel: "Americanii stiu totul si au hotarat deja totul pentru toata lumea si, in aplauzele romanilor, se ocupa de defasurarea sistemelor antiracheta".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă