5.7 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSpecialCe spune noua lege: politicienii domina educatia

Ce spune noua lege: politicienii domina educatia

» Noua Lege a educatiei, cea pe care Guvernul si-a asumat raspunderea, nu va avea efectul scontat, acela de a scoate din scoli si universitati elevi si studenti mai bine pregatiti, considera specialistii.

» Cu unele observatii, noua lege pare sa aduca imbunatatiri invatamantului preuniversitar, cum ar fi o programa scolara mai putin incarcata si o varietate mai mare de materii optionale.

» Pe prevederile legate de invatamantul superior, "luptele s-au dat in culise, in ultimele trei zile inaintea asumarii", unul dintre rezultate fiind eliminarea incompatibilitatii dintre functia de rector si cea de demnitate publica.

Noua lege a educatiei, care reuneste practic patru acte normative, este cuprinzatoare, aduce prevederi constructive pentru zona de preuniversitar, insa ar mai trebui imbunatatita, spun mai muti specialisti, care se arata ingrijorati in special de prevederile referitoare la educatia universitara. Stufoasa lege a educatiei nu aduce nici o imbunatatire pentru invatamantul superior, ci doar partial pentru cel preuniversitar, afirma presedintele Agentiei de Evaluare si Asigurare a Calitatii Educatiei, Gheorghe Radulescu. "Se vede ca, legat de invatamantul universitar, pe cei care au intocmit legea i-au interesat mai mult conditiile de pensionare, cat sa stea un rector la conducere, daca sa aiba legatura sau nu cu politica si alte lucruri de felul acesta, in detrimentul interesului studentilor", spune Radulescu.

 

El critica faptul ca persoanele cu putere de decizie in educatie nu au aratat interes pentru adaptarea prevederilor la directiile pe care se merge in  spatiul european, pe recunoasterea diplomelor ori pe mobilitatea cadrelor didactice. si fostul rector al Universitatii "Al. I. Cuza" din Iasi, prof. Dumitru Oprea, actualmente senator al Partidului Democrat-Liberal, este dezamagit de forma finala a Legii educatiei, despre care spune ca nu lasa tinerilor libertatea de a-si alege specializarile care sa apara, in final, pe diploma: "Studentul nu poate invata decat ceea ce-i impacheteaza ministerul. Nu poate alege sa studieze, de exemplu, filosofia si germana la aceeasi facultate, ori fizica si economia". Consilierul prezidential Mircea Miclea considera ca una dintre marile realizari este "asocierea programelor cu specializarile  – adica ceea ce trebuie sa stie la final studentul, trebuie pus in curricula".

"La prima lectura, legea asta a iesit un fel de varza, practic sunt patru legi inghesuite intr-una singura, dar nu se reuseste dezideologizarea, nici macar descentralizarea. In legea noua se face referire la inspectoratele scolare, cu toate ca exista Legea descentralizarii, intocmita de actualul Guvern, care prevede desfiintarea acestor structuri. Inspectoratele scolare sunt adevarate focare de coruptie", afirma Gheorghe Radulescu.
Specialistii remarca totusi si schimbari in bine, in ciuda faptului ca descentralizarea in preuniversitar s-a oprit la jumatatea drumului, iar la admiterea in liceu media pe clasele V-VIII conteaza 50%, este de parere Gheorghe Radulescu. Profesorul Mircea Miclea, seful comisiei prezidentiale care a elaborat Pactul National pentru Educatie, ne-a explicat ca, pentru invatamantul preuniversitar, principalele avantaje ale pachetului de legi care formeaza, in final, noua lege a educatiei sunt crearea unui invatamant centrat pe competente care creeaza premisele dobandirii unor cunostinte utile.

 

De asemenea, pozitiv este faptul ca se trece la o curricula care permite fiecarei unitati de invatamant sa aleaga dintr-o plaja mai larga de optionale. O schimbare la fel de importanta este, potrivit lui Miclea, "reducerea incarcaturii programei, care va fi redimensionata la 75% din cat este acum, profesorul avand astfel timp si sa-i ajute pe elevi sa invete – echivalentul meditatiilor la scoala". Una din criticile pe care Mircea Miclea le aduce acestui pachet legislativ este faptul ca se mentine, sub o alta forma, sistemul titularizarilor in sistem. Ovidiu Pecican, profesor de istorie la Universitatea Babes Bolyai, este de parere ca printre lucrurile pozitive pe care le-a adus pachetul de legi pentru educatie sunt "obligativitatea pensionarii, alocarile pe cap de elev sau student, ceea ce inseamna ca institutiile si scolile de prestigiu vor atrage mai multi bani decat cele mai putin frecventate".

 

Consilierul prezidential considera ca, pentru ca acest pachet de legi, care este bine-vazut de reprezentantii sindicatelor, sa fie pus in aplicare "trebuie facuta o foaie de parcurs, care exista de altfel si in strategie, iar procesul trebuie monitorizat foarte riguros de Parlament sau de Guvern". Desi elaborarea strategiei pentru educatie din care au fost preluate idei in pachetul legislativ a urmat toti pasii legali – de la diagnosticarea problemelor din educatie, la solutii pentru acestea pe care sindicalistii le-au acceptat –, Mircea Miclea sustine ca nimeni nu poate garanta ca aceste legi nu vor fi schimbate in viitor.  

» UNIVERSITATEA SUB POLITICA
Cu toate ca Guvernul a promis, luni, ca functia de conducere intr-o universitate va fi incompatibila cu cea de demnitar, marti a acceptat amendamenul care prevede exact contrariul. Prima afectata de aceasta incompatibilitate ar fi fost chiar Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei, rector al Politehnicii. Scoaterea incompatibilitatii este "garantia ca in Romania va exista in continuare un invatamant intens politizat", spune profesorul Ovidiu Pecican.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă