Fethullah Gulen, clericul musulman care s-a autoexilat în Statele Unite ale Americii în 1999, unul din adversarii președintelui turc Tayyip Recep Erdogan, a respins acuzațiile oficialilor turci cum că ar fi implicat în lovitura de stat eșuată, de vineri noaptea, conform Reuters.
El a precizat că tentativa de puci ar fi putut fi înscenată şi a cerut poporului turc să nu vadă intervenţia armatei într-o lumină pozitivă. Gulen a mai spus că democraţia nu poate fi realizată printr-o acţiune militară, în timp ce a criticat guvernul preşedintelui Tayyip Erdogan.
„Se pare că ei nu au nicio toleranţă pentru o mişcare sau grup, orice organizaţie care nu este sub controlul lor total”, a declarat el, citat de Reuters.
U.S.-based cleric #FethullahGulen: I’m not #Turkey coup chief: https://t.co/NwoWNuzGvy via @ReutersWorld
— Turkey Briefly (@TurkeyBriefly) 16 iulie 2016
În cursul zilei de sâmbătă, oficialii turci au declarat că Gulen ar fi implicat în lovitura de stat,iar președintele Erdogan a cerut Statelor Unite să îl extrădeze pe imam. În replică, americanii au cerut dovezi pentru a face acest lucru.
Gulen, născut în Erzurum, în estul Turciei, în 1941 și exilat în Pennsylvania (SUA), în 1999, a fost unul din apropiații lui Erdogan. Relațiile dintre ei s-au deteriorat după ce a fost acuzat că a încercat, în 2013, să destabilizeze guvernul lui Erdogan, dezvăluind prin intermediul reţelei mediatice Zaman, un vast scandal de corupţie în care erau implicaţi membri ai guvernului şi familia Erdogan.
În 1999, Fethullah Gulen a plecat în Statele Unite, pentru a urma un tratament și nu s-a mai întors. În urma dezvăluirilor din presă, Erdogan l-a acuzat pe Gulen că „a înfiinţat un stat paralel, menit să-l răstoarne de la putere”.Clericul a scris peste 40 de cărţi şi conduce o reţea mondială de întreprinderi şi şcoli.
Citiți despre vechile scandaluri aici:
Președintele Turciei aplică „diplomaţia şantajului“ cu UE