UPDATE 22.18: Clericul musulman Fethullah Gulen, ai cărui adepţi sunt făcuţi responsabili de Turcia pentru lovitura de stat eşuată, a declarat, sâmbătă, că tentativa de puci ar fi putut fi înscenată şi a cerut poporului turc să nu vadă intervenţia armatei într-o lumină pozitivă, informează Reuters, conform Agerpres.
Gulen, vorbind reporterilor în Pennsylvania, a mai declarat că democraţia nu poate fi realizată printr-o acţiune militară.
21.05: Președintele Erdogan cere Statelor Unite ale Americii să îl extrădeze pe clericul musulam Fethullah Gulen, pe care îl acuză că se află în spatele loviturii de stat de vineri noaptea. Șeful de stat turc a acuzat ”forțe externe care vor să întoarcă națiunea (turcă) contra armatei sale”, conform BBC.
–-
Guvernul turc l-a acuzat indirect pe liderul islamic Fethullah Gulen, auto-exilat în Statele Unite ale Americii, că este implicat în lovitura de stat din Turcia, conform BBC News. În replică, SUA a invitat autorităţile turce să furnizeze probe împotriva clericului musulman, potrivit AFP.
Premierul Binali Yildrim a spus că orice țară care îl sprijină pe Gulen „nu va mai fi prietenă a Turciei și va fi considerată în război cu Turcia”.
Și președintele turc Recep Erdogan l-a acuzat noaptea trecuta, voalat, pentru tentativa de lovitura de stat pe predicatorul turc Fethullah Gulen.
Secretarul american de stat John Kerry a declarat, sâmbătă, că Statele Unite vor ajuta Turcia în ancheta privind lovitura de stat militară eşuată. Totodată, șeful diplomației americane a invitat autorităţile turce să furnizeze probe împotriva clericului musulman, potrivit AFP, citat de Agerpres.
Potrivit agenţiei Reuters, clericul Fethullah Gulen a negat categoric că ar fi jucat vreun rol în această lovitură de stat şi a spus că o condamnă „în cei mai puternici termeni”.
Aflat în vizită în Luxemburg, John Kerry a declarat că Washingtonul încă nu a primit din partea autorităţilor turce vreo cerere de extrădare pentru Fethullah Gulen, dar a adăugat că se aşteaptă ca guvernul turc să aducă în discuţie această chestiune.
Citește și: Cronologie: Șapte lovituri de stat în Turcia, din 1913 până în 2016
Peste 161 de persoane au murit, 1440 răniți și peste 2.800 de militari au fost reținuți, după tentativa de stat eșuată din Turcia. Un număr impresionant de oameni au răspuns, în noaptea de vineri spre sâmbătă, apelului preşedintelui Recep Tayyip Erdogan de a ieşi în stradă pentru a-l susţine, relatează Reuters.