7.7 C
București
miercuri, 18 decembrie 2024
AcasăSpecialCe spune Adrian Năstase despre MOTIVAREA CONDAMNĂRII sale

Ce spune Adrian Năstase despre MOTIVAREA CONDAMNĂRII sale

Fostul premier Adrian Năstase, aflat în detenţie în penitenciarul Jilava, scrie pe blog că nu a apucat să citească motivarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în dosarul „Trofeul calităţii”, în care a fost condamnta la doi de închisoare cu executare.

Pe de altă parte, Adrian Năstase mărturiseşte că a câştigat un „pariu” făcut cu un prieten, şi anume că motivarea instanţei supreme va fi făcută publică în timpul campaniei pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie din motive de „strategie”.

„Recursul de la ICCJ, în procesul afişelor electorale, a durat 5 săptămâni. Motivarea condamnării a durat 5 luni! A fost mai uşor de dat sentinţa! Nu am citit încă motivarea, aşa încât nu pot să o comentez, deocamdată.

Pot să vă spun însă că am făcut un pariu cu un prieten, eu spunând că motivarea va fi ‘difuzată’ în perioada campaniei electorale, iar el considerând că motivarea va fi dată după alegeri. Evident, am câştigat pariul, pentru că era o problemă de ‘strategie’….”, scrie Năstase pe blogul personal într-un text intitulat „Motivarea condamnării mele – am câştigat un pariu”.

Citeşte şi MOTIVAREA judecătorilor: Adrian Năstase, un EXEMPLU NEGATIV. Fostul premier, principalul beneficiar al afacerii TROFEUL CALITĂŢII, pusă în mişcare pentru el

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a publicat, luni, motivarea sentinţei în dosarul „Trofeul calităţii”. Potrivit judecatorilor „Influenţa reală a inculpatului Năstase Adrian asupra coinculpaţilor care l-au sprijinit în săvârşirea infracţiunii pentru care a fost cercetat rezultă şi din aceea că inculpatul era o personalitate marcantă a vieţii politice româneşti, ocupând diverse funcţii de demnitate publică. Este cert că inculpatul avea la vremea aceea autoritate şi influenţă asupra celorlalţi inculpaţi, conferită, în principal, de faptul că era preşedintele PSD, partidul de guvernământ de la acea dată dar, în acelaşi timp, era şi primul-ministru al României”

Judecatorii au precizat in motivare ca „activitatea desfăşurată de inculpaţii din acest dosar reprezintă, fără echivoc, un caz de corupţie la cel mai înalt nivel, întrucât inculpatul Năstase Adrian este unul dintre cei mai importanţi exponenţi ai clasei politice româneşti, preşedinte al celui mai mare partid politic la nivelul anului 2004, prim-ministru în funcţie la acel moment şi candidat cotat cu şanse reale la cea mai înaltă demnitate a statului român”.

De asemenea, cei cinci judecatori ai instantei supreme, in unanimitate, au motivat ca nu a fost vorba doar despre o simplă finanţare ilegală a unei campanii electorale, ci despre punerea la dispoziţia premierului de atunci Năstase a unor fonduri ilicite de patru ori mai mari decât cele declarate oficial pentru întreaga campanie electorală a acestuia.

Iata un fragment definitoriu pentru comportamentul fostului premier PSD Adrian Nastase: „Se constată că probatoriile administrate în cauză au dovedit, fără echivoc, faptul că inculpatul Năstase Adrian şi-a exercitat influenţa şi autoritatea ce decurgeau din calitatea de preşedinte al PSD, funcţie deţinută la momentul săvârşirii infracţiunii prevăzută de art. 13 din Legea nr. 78/2000, asupra unor persoane cu funcţii de conducere din cadrul unor instituţii publice – inculpata Jianu Irina Paula, inspector general în cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii şi asupra reprezentanţilor unor societăţi comerciale – inculpaţii Popovici Marina Ioana, Popovici Bogdan, Vasile Mihail Cristian, în vederea obţinerii de foloase necuvenite constând în suportarea contravalorii unor materiale de propagandă electorală, în timpul campaniei sale prezidenţiale din anul 2004”.

Cele mai citite

Guvernul aprobă o investiție de 410 milioane lei pentru Uzina Mecanică Cugir: linii moderne de producție a muniției NATO

Proiectul are o durată de execuție de 36 de luni, plus 12 luni pentru notificarea și remedierea eventualelor defecte Guvernul a dat undă verde unei...

Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a crescut. România, lider pentru a noua lună consecutiv

Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a crescut în luna noiembrie la 2,5%, de la 2,3% în octombrie, potrivit datelor publicate de Eurostat....

Marcel Ciolacu: România trece prin turbulențe politice, dar poate reveni pe un drum stabil, prin solidaritate

Declarațiile vin în contextul în care agenția de rating Fitch a revizuit perspectiva economică a României de la stabil la negativ Premierul Marcel Ciolacu a...
Ultima oră
Pe aceeași temă