-2.1 C
București
sâmbătă, 18 ianuarie 2025
AcasăSpecialMOTIVAREA judecătorilor: Adrian Năstase, un EXEMPLU NEGATIV. Fostul premier, principalul beneficiar al...

MOTIVAREA judecătorilor: Adrian Năstase, un EXEMPLU NEGATIV. Fostul premier, principalul beneficiar al afacerii TROFEUL CALITĂŢII, pusă în mişcare pentru el

Adrian Nastase, alaturi de ceilalti inculpati din dosarul „Trofeul Calităţii”, au fost condamnati la inchisoare cu executare pentru ca primul a initiat, iar ceilalti au executat ordinele fostului premier de a pune in miscare un mecanism – simpozionul Trofeul Calitatii- prin care au adunat ILEGAL bani de la peste 800 de firme. Cea mai mare parte din bani- peste 1.000.000 euro- a fost folosita pentru campania la presedintie a lui Nastase din 2004.

Cea care a coordonat mecanismul – Irina Jianu, cu rang de secretar de stat la Inspectoratul pentru Constructii, condamnata la sase ani inchisoare- a facut-o pentru menţinere în funcţia publica, iar ceilalti inculpati pentru beneficii materiale, se arată în motivarea ICCJ, pe care Romania Libera o reda integral.

Reamintim ca in acest dosar Adrian Nastase a fost condamnat la doi ani inchisoare cu executare.

 Potrivit judecatorilor „Influenţa reală a inculpatului Năstase Adrian asupra coinculpaţilor care l-au sprijinit în săvârşirea infracţiunii pentru care a fost cercetat rezultă şi din aceea că inculpatul era o personalitate marcantă a vieţii politice româneşti, ocupând diverse funcţii de demnitate publică. Este cert că inculpatul avea la vremea aceea autoritate şi influenţă asupra celorlalţi inculpaţi, conferită, în principal, de faptul că era preşedintele PSD, partidul de guvernământ de la acea dată dar, în acelaşi timp, era şi primul-ministru al României

 Judecatorii au precizat in motivare ca „activitatea desfăşurată de inculpaţii din acest dosar reprezintă, fără echivoc, un caz de corupţie la cel mai înalt nivel, întrucât inculpatul Năstase Adrian este unul dintre cei mai importanţi exponenţi ai clasei politice româneşti, preşedinte al celui mai mare partid politic la nivelul anului 2004, prim-ministru în funcţie la acel moment şi candidat cotat cu şanse reale la cea mai înaltă demnitate a statului român„.

De asemenea, cei cinci judecatori ai instantei supreme, in unanimitate, au motivat ca nu a fost vorba doar despre o simplă finanţare ilegală a unei campanii electorale, ci despre punerea la dispoziţia premierului de atunci Năstase a unor fonduri ilicite de patru ori mai mari decât cele declarate oficial pentru întreaga campanie electorală a acestuia.

Iata un fragment definitoriu pentru comportamentul fostului premier PSD Adrian Nastase:

„Se constată că probatoriile administrate în cauză au dovedit, fără echivoc, faptul că inculpatul Năstase Adrian şi-a exercitat influenţa şi autoritatea ce decurgeau din calitatea de preşedinte al PSD, funcţie deţinută la momentul săvârşirii infracţiunii prevăzută de art. 13 din Legea nr. 78/2000, asupra unor persoane cu funcţii de conducere din cadrul unor instituţii publice – inculpata Jianu Irina Paula, inspector general în cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii şi asupra reprezentanţilor unor societăţi comerciale – inculpaţii Popovici Marina Ioana, Popovici Bogdan, Vasile Mihail Cristian, în vederea obţinerii de foloase necuvenite constând în suportarea contravalorii unor materiale de propagandă electorală, în timpul campaniei sale prezidenţiale din anul 2004

POTRIVIT JUDECATORILORR, condamnarea la inchisoare cu executare pentru fostul premier ESTEsingura aptă să asigure îndreptarea atitudinii acestuia faţă de comiterea de infracţiuni, resocializarea sa viitoare pozitivă, precum şi o reacţie socială adecvată în diminuarea săvârşirii unor infracţiuni de corupţie la nivelul unor funcţii de înaltă demnitate publică, întărind percepţia opiniei publice că organele judiciare sunt în măsură să acţioneze cu fermitate şi să realizeze un act de justiţie, cu respectarea tuturor garanţiilor procesuale conferite, atât de dispoziţiile legale procesuale penale, cât şi de cele ale Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, a căror finalitate, prin tragerea la răspundere penală, în condiţiile stabilirii vinovăţiei sale, corespunde şi caracterului disuasiv al pedepsei”.

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au făcut publică, luni, motivarea deciziei de condamnare a lui Adrian Năstase în dosarul „Trofeul calităţii”.

Citeşte Motivarea integrală a ÎCCJ în Dosarul „Trofeul calităţii”

Citeşte şi Adrian Năstase cere din nou reducerea pedepsei

Situaţia prezentată de procurori in  rechizitoriul de trimitere in judecata este complet acoperită de probe şi de declaraţiile martorilor audiaţi în acest dosar, se mai arată în motivarea judecatorilor.

„Din examinarea actelor şi lucrărilor cauzei a rezultat că scopul urmărit de inculpaţi a constat în finanţarea ilegală a campaniei electorale a inculpatului Năstase Adrian, prin antrenarea în activitatea infracţională a unei instituţii publice – ISC – şi deturnarea unor fonduri ce trebuiau să constituie o sursă de finanţare a acesteia, în interesul personal al acestui inculpat.

Mecanismul prin care acest lucru s-a realizat, schema gândită de inculpaţi pentru atingerea obiectivului (încheierea unor tranzacţii fictive şi a unor înscrisuri false care să le acopere) demonstrează caracterul elaborat al activităţii infracţionale, în care, aşa cum s-a arătat de către prima instanţă, rolul fiecărui inculpat a fost bine stabilit.

În data de 20 iunie, anul acesta,  Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii”, în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.

În seara aceleiaşi zile, Adrian Năstase a încercat să se sinucidă, la locuinţa sa din strada Zambaccian, fiind internat la Spitalul Floreasca din 20 până în 26 iunie. În 21 iunie, Năstase a fost operat la Spitalul Floreasca.

În 26 iunie, Tribunalul Bucureşti a constatat că nu există niciun impediment de punere în aplicare a mandatului de executare a pedepsei de doi ani de închisoare în cazul fostului premier. În urma acestei decizii, Adrian Năstase a fost dus de la Spitalul Floreasca la Penitenciarul Spital Rahova, fiind astfel pus în aplicare mandatul de executare a pedepsei. Ulterior, Năstase a fost transferat la Penitenciarul Jilava. Procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale în dosarul privind tentativa de sinucidere a lui Adrian Năstase, apreciind că gestul acestuia a fost voluntar, iar cei doi ofiţer de poliţie care au mers să pună în executare mandatul de executare a pedepsei au acţionat conform procedurilor.

Adrian Năstase a formulat şi o contestaţie în anulare în cazul deciziei definitive de condamnare la doi de închisoare în dosarul „Trofeul calităţii”. Dosarul va fi judecat în 3 decembrie, de Completul de cinci judecători de la instanţa supremă.

Ministrul Justitiei, are autoritate asupra Penitenciarilor. I-a dat dispensa lui Nastase pentru acces la calculator si Internet? De ce nu a dispus nici un control?

Pe toata perioada detentiei Nastase si-a (isi) comunica opiniile si recomandarile catre USL prin blogg ul sau, ceea ce inseamna ca are acces la un Internet. Precizam ca executarea unei pedepse cu inchisoarea inseamna si restrictii de comunicare cu exteriorul, de aceea detinutilor le este interzis telefonul mobil.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă