17.8 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialCe se schimbă la FMI după plecarea lui DSK

Ce se schimbă la FMI după plecarea lui DSK

Eventuala înlocuire a lui Dominique Strauss-Kahn ar putea însemna sfârşitul politicii expansioniste şi flexibile a FMI. Kahn, numit în funcţie în 2007, a condus FMI prin cea mai dificilă perioadă a existenţei sale, când a trebuit să vândă o parte din aur pentru a-şi acoperi cheltuielile administrative. Însă la începutul crizei, FMI s-a poziţionat agresiv şi aproape că a insistat să împrumute cu sume mari orice stat care s-a arătat dispus să le ia. În plus, condiţiile au fost mai flexibile ca niciodată, fondul arătân¬du-se tolerant cu programele sociale.

Vârful toleranţei s-a manifestat chiar faţă de România, unde FMI a permis în premieră folosirea banilor pentru acoperirea deficitului bugetar, adică pentru plata salariilor şi pensiilor. A existat însă şi un revers, în Ungaria, de unde fondul s-a ridicat de la masa negocierilor în momentul în care începea să lase impresia că este dispus să accepte orice concesie.

O parte dintre ambiţiile lui DSK, ca de exemplu acordarea unui rol mai mare monedei compozite DST, sunt împărtăşite de majoritatea membrilor board-ului FMI şi vor fi continuate. Pe de altă parte, nu toţi membrii FMI sunt de acord cu folosirea FMI ca pârghie politică.

Pentru România, atitudinea lui Strauss-Kahn a putut fi observată cel mai bine atunci când într-o emisiune televizată a spus că FMI „s-a opus” tăierilor de salarii din România. În realitate, Fondul a lăsat România să aleagă modalitatea prin care îşi va respecta angajamentul de reducere a deficitului.

Conducerea interimară a fondului a fost preluată de americanul John Lipsky, din postura de prim-vicepreşedinte. Însă Europa nu este dispusă să cedeze conducerea FMI. Reprezentantul la reuniunea miniştrilor de finanţe din zona euro a fost un vicepreşedinte – egipteanca Nemat „Minouche” Shafik.

Printre numele vehiculate la succesiune figurează economistul turc Kemal Derviş, managerul de fond de origine egipteană de la Pimco, Mohamed El-Erian, Trevor Manuel, şeful comisiei de planificare din Africa de Sud, indianul Montek Singh Ahluwalia, preşedintele băncii Centrale din Brazilia, Arminio Fraga, fostul ministru de Finanţe sud-coreean Il SaKong, Tharman Shanmugaratnam, fost ministru de Finanţe în Singapore fostul preşedinte mexican Ernesto Zedillo şi ministrul francez de Finanţe Christine Lagarde.

Lucian Davidescu
Lucian Davidescu
Lucian Davidescu, sef departament
Cele mai citite

Focar de infecții la una dintre cele mai mari maternități din București

Un focar de infecții a fost depistat la una dintre cele mai mari maternități din București, unde mai multe paciente susțin că au contractat...

Toni Greblă va restitui Curții de Conturi suma de bani necuvenită

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a afirmat joi că va restitui, până la finalul anului, suma pe care Curtea de Conturi a...

Zeci de elevi au ajuns la spital după ce au mâncat la școală

Zeci de elevi de la Școala gimnazială din comuna Vlădaia, județul Mehedinți, au ajuns la spital după ce au mâncat la școală prin programul...
Ultima oră
Pe aceeași temă