23.4 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialCe imobile se vor prăbuşi în Galaţi

Ce imobile se vor prăbuşi în Galaţi

112 case şi blocuri vor fi distruse în cazul producerii unui cutremur de peste 7 grade pe scara Richter.

 

Mii de gălăţeni trăiesc sub ameninţarea că un cutremur le poate lua viaţa sau distruge agoniseala de o viaţă, pentru că locuiesc în imobile şubrede, care s-ar putea face una cu pământul în cazul producerii unui cutremur de peste 7 grade pe scara Richter, cum a fost şi cel din 1977. Potrivit statisticilor, la Galaţi sunt 112 imobile cu „bulină roşie”. Printre acestea, se află şi 16 blocuri, dintre care patru sunt incluse în clasa 1 de risc seismic.

Potrivit clasificărilor din domeniu, includerea unui imobil în una din cele 3 clase de risc seismic se referă la modul în care imobilul respectiv va fi afectat în cazul producerii unui cutremur de peste 7 grade pe scara Richter. Includerea în clasa 1 de risc seismic presupune că imobilul se poate prăbuşi, includerea în clasa a doua presupune că imobilul poate suferi avarii la unele elemente ale construcţiei, dar nu îi va fi afectată structura de rezistenţă, iar includerea în clasa a treia înseamnă că producerea cutremurului poate provoca doar avarii minore, cum ar fi fisuri ale pereţilor sau căderea unor elemente ornamentale şi a tencuielii.

În categoria imobilelor cu grad seismic 1 sunt incluse blocurile G4 şi M19 din cartierul Dunărea şi blocurile C şi F de pe str Domnească. Blocul M19 este un bloc cu 10 etaje. În a doua clasă de risc seismic sunt incluse blocurile C12, C13, C15, C30, C31, C32, C34, C35 şi D2 din Ţiglina1, R şi I din Micro 17 şi R1 de pe str Navelor nr.2. În clasa a 3-a de risc seismic e inclus blocul W3, din cartierul Mazepa 1. Din celelalte 96 de clădiri, 57 sunt incluse în clasa 1 de risc seismic, 35 în clasa a 2-a şi 4 în clasa a 3-a. La Primăria Galaţi au fost depuse în ultimii ani 26 de cereri pentru consolidări de imobile, dar a fost aprobată o singură cerere, pentru blocul C20, din Ţiglina 1. Lista imobilelor cu „bulină roşie” este în permanentă schimbare. În toamna trecută, la blocul E4 de pe str. Regiment 11 Siret, din Ţiglina1, a apărut, între scările 1 şi 2, o „deschidere” de un metru şi a început să cadă tencuiala de pe pereţii brăzdaţi de fisuri. Cele mai mari probleme sunt în cartierul Ţiglina 1, pentru că blocurile de aici au fost construite în anii ’60, fără subsoluri tehnice. Pentru că majoritatea conductelor au durata de serviciu depăşită de mult, apa scursă din conductele ciuruite de rugină se infiltrează la temeliile blocurilor, accentuând procesul de tasare.

Printre imobilele care s-ar putea prăbuşi în cazul unui cutremur este şi cel de pe str. Domnească nr.38, în care îşi are sediul Primăria Galaţi. Clădirea construită în perioada interbelică, după metodele vremii, nu are piloţi de beton bătuţi, ci piloni de stejar. Clădirea „tremură” de fiecare dată când trece prin zonă un autobuz sau un autovehicul de tonaj mare.

Cele mai citite

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, eliminat de armata israeliană într-un atac aerian

Armata israeliană a anunțat sâmbătă că l-a eliminat pe liderul mișcării islamiste Hezbollah, Hassan Nasrallah, în urma unui atac desfășurat vineri asupra cartierului general...

Echipele Apa Nova, pregătite să intervină în caz de posibile acumulări de apă

Ca urmare a avertizărilor meteorologice emise de Administrația Națională de Meteorologie, care preconizează ploi abundente în zilele următoare, inclusiv în Municipiul București, există riscul...
Ultima oră
Pe aceeași temă