3.7 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialCe e mult strica!

Ce e mult strica!

Saptamana trecuta nu prea am avut ce admira din programele tv, decat sarbatorirea Zilei Nationale si a celor 13 ani de Pro TV. Cine are umor s-a mai putut distra urmarind febra postelectorala care a facut sa dea in clocot viata politichiei noastre. Unii s-au refugiat in serialele de tot felul ce misuna pe orice televiziune, ca sa scape de vaicarelile politice. Dar si acolo sunt unele cam penibile.

Multi dintre actorii nostri de valoare au acceptat sa joace in telenovele si tot felul de seriale, mai mult sau mai putin comice. De ce? Se stie ca isi completeaza onest veniturile modeste pe care le au. Unii au avut norocul intalnirii cu scenarii dibaci scrise si producatori profesionisti, altii… au avut ghinion. Numai ghinion se poate numi intalnirea lui Horatiu Malaele cu serialul "Vine politia!", difuzat de Pro TV, duminica de la 20.30, ca o delicatesa a programului sau. Numai ca intentia de a ne delecta cu o comedie ce reuneste alaturi de Malaele pe Ion Gyuri Pascu sau Gheorghe Ifrim, actori apreciati, e spulberata de subreda realizare a serialului. Mai intai, "Vine politia!" e un fel de adaptare dupa "Oamenii lui Paco", tot o comedie-serial cu politisti, admirabil realizata si difuzata in urma cu mai multe saptamani de AXN. Cei ce au alcatuit scenariul de la "Vine politia!", inspirandu-se zdravan de la spaniolii "Oamenilor lui Paco", sunt niste amatori.

 

Scenariul lor e lamentabil, incarcat de vulgaritate si situatii penibile ce nu servesc ideii de prezentare a unor politisti trasniti. Apoi regizorii – Dragos Buliga, Anca Colteanu, Phil Ramuno -, nu sunt in stare sa exploateze talentele invitate in distributie. Horatiu Malaele, un mare actor, nu e lasat sa dezvolte personajul comisarului Traian si e filmat din unghiuri banale. Numele lui Gyuri Pascu drept cap de afis al serialului era o posibila garantie a succesului. Dar si Gyuri in rolul politistului Fane e lasat de izbeliste, umorul sau cunoscut s-a dus pe apa Sambetei si interpretul pare un amator ce incearca sa ilustreze sovaielnic personajul. "Vine politia!" e un serial plicticos, lipsit de seva umorului de calitate, pe care nici interpretii de valoare nu-l pot salva de la esec.

Barfe si trancaneli
 Valeria Tinteanu (Bucuresti): "(…) Desigur ca ma intereseaza cate ceva din culisele vedetelor. Ce proiecte au, ce le place sau nu, dar ce am vazut la «Un Show Pacatos» mi se pare execrabil. Denigrarea lui Mihai Treistariu  de un neica nimeni era dezgustatoare. Mihai are fani nu pentru viata sa particulara, ci pentru talentul sau. Cum e posibil o astfel de denigrare a unui artist? Am ajuns sa ne intereseze cine cu cine e in pat, in loc sa invatam a aprecia calitatile sale artistice. Trist peisaj ne ofera televiziunile noastre, care mai de care mai ahtiate dupa scandaluri de doua parale (…) La emisiunea respectiva nu ma voi mai uita niciodata, e penibila, e un fel de OTV practicat de o televiziune cu pretentii precum Antena 1. (…)

 

Ce e mult strica, zice o vorba populara, alunecarea televiziunilor in vulgaritate le va afecta pana la urma audienta, ca telespectatorii nu sunt toti fara neuroni (…)". Intamplarea a facut sa urmaresc asa-zisul show al lui Capatos si sa ma intreb de ce CNA nu l-a "premiat" cu o sanctiune. Ca sa discuti si chiar sa condamni posibilele preferinte sexuale ale unui artist in zilele noastre este un atac la persoana pe care legile il condamna. Asa-zisul caz al artistului Treistariu, evident ca a luat si drumul televiziunii de gang din garsoniera OTV. Uimitor este cum Antena 1, o televiziune umanista, "pacatuieste" cu astfel de emisiuni in care mahalagismul e cuvant de ordine.

 Vladimir Anton (e-mail): (…) M-am saturat de politichie pana peste cap. Cum e posibil ca televiziunile, in special cele de nisa, sa faca si sa desfaca guverne, sa aleaga prim-ministri? N-au fost in stare sa ne lamureasca in nici un fel cum e cu votul uninominal, iar acum ii lasa pe unii politicieni sa chelalaie ca nu au fost alesi. Legea e nedreapta de lasa sa ajunga parlamentar un individ ce a obtinut 34 de voturi. Dar cine a facut aceasta lege? Noi sau ei?! Unde le-a fost capul cand au votat-o in Parlament? De ce nimeni din «analistii» neamului nu-i trage de urechi ca au dat o lege stramba? si nu-i singura! (…) Eu l-am votat pe (…) si n-a ajuns in Parlament, i-a luat locul la repartizare un anonim. Cum e posibil? (…) Sa dea cei noi o lege prin care sa se interzica unora a mai fi parlamentari daca au probleme cu Justitia. Dupa aceste alegeri, DNA are un… grup parlamentar cu imunitate pe care ii va fi greu sa-l cheme la judecata. Rusine! (…)".

 

Ca legea alegerilor e stramba poate s-au convins si unii politicieni. Dar ca televiziunile isi  manifesta fatis, chiar cu nerusinare, preferintele politice, nu determina insa pe nimeni sa actioneze pentru modificarea Legii audiovizualului in favoarea cetateanului si nu a politicienilor. Comentand pe fata si pe dos rezultatele alegerilor, televiziunile au uitat cu desavarsire ca rolul lor principal este informarea echidistanta, si nu alcatuirea de scenarii, care mai de care mai extravagante, privind componenta noului guvern. De la dezbaterile in urma exil poll-urilor, pana la previziunile demne de mama Omida, televiziunile, si in special cel de nisa, si-au dezvaluit interesele politice ale patronilor. Informarea corecta a cetateanului a fost data uitarii.

Cele mai citite

Referendum în București: Care sunt cele trei întrebări esențiale la care ar trebui să răspundă locuitorii Capitalei

Pe 24 noiembrie, bucureștenii votează nu doar pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, ci și la referendumul inițiat de primarul general Nicușor Dan. Cele trei...

UPDATE: S-a depășit pragul de 2,5 milioane de voturi la ora 11.30

În Diaspora, duminică este a treia zi de votare. Procesul electoral în afara granițelor a început de vineri La ora 11.30, votaseră 2.533.573 de alegători,...

Cum să votezi corect la primul tur al alegerilor prezidențiale: reguli și situații de invalidare a voturilor

Pe buletinul de vot sunt înscriși 14 candidați, iar ștampila „VOTAT” trebuie aplicată corect Alegătorii care se prezintă la urne în primul tur al alegerilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă