22.1 C
București
sâmbătă, 29 iunie 2024
AcasăSpecialCe cred europenii despre pensii

Ce cred europenii despre pensii

Un Eurobarometru dat marţi publicităţii de Comisia Europeană, consultat de Agerpres, relevă că cea mai mare proporţie din UE a celor sceptici în ce priveşte nivelul pensiilor pe care le vor primi după retragerea de pe piaţa forţei de muncă se înregistrează în Grecia (51%) şi Germania (42%), iar cei mai optimişti la acest capitol sunt belgienii (13%).

39% dintre români crede că la retragerea din activitate pensiile vor fi mai mici decât s-ar aştepta, în timp ce la nivelul Uniunii Europene 27% din cetăţeni împărtăşesc această opinie. 11% dintre români consideră că vor trebui să iasă la pensie mai târziu decât era prevăzut iniţial pentru a avea venituri care să le permită un trai decent la bătrâneţe, opinie împărtăşită de 20% din cetăţenii UE.

Nivelul cel mai ridicat al acestui indicator se înregistrează în Franţa (31%), iar cel mai redus în Cipru (10%).

Pe de altă parte, 6% dintre români sunt de părere că pensia pe care o vor primi nu va fi afectată de criza economică din ţară (faţă de 10% nivelul mediu în UE), în timp ce unul din trei danezi estimează că pensia va fi afectată de problemele economice ale ţării lor.

Percepţiile publice privind impactul social al crizei care a izbucnit în toamna anului 2008 au fost monitorizate regulat din iunie 2009 prin sondaje Eurobarometru concepute special în acest scop. Obiectivul lor este de a cuantifica percepţiile asupra existenţei sărăciei, gradul de dificultate financiară în gospodării, schimbările în disponibilitatea îngrijirii medicale şi sociale şi în felul în care oamenii îşi percep situaţia financiară la bătrâneţe.

În cadrul Eurobarometrului au fost intervievaţi 25.600 de cetăţeni din toate statele membre UE în perioada 18-22 mai 2010, după o selectare aleatorie a respondenţilor, urmată de o ponderare pentru a se corecta discrepanţele demografice cunoscute.

În timp ce datele pe care se bazează obiectivul UE de reducere a sărăciei sunt disponibile numai cu un decalaj de aproximativ 2 ani, sondajele percepţiei publice asupra sărăciei oferă indicii rapide, cu decalaj de numai o lună, asupra evoluţiei probabile a sărăciei şi a excluziunii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă