2.2 C
București
marți, 21 ianuarie 2025
AcasăSpecialCe cheltuieli cu dobânzile nu mai sunt deductibile | OPINIE

Ce cheltuieli cu dobânzile nu mai sunt deductibile | OPINIE

E o vorbă care spune că atunci când vine vorba despre taxe și impozite, diavolul stă în detalii.

Cam așa se întâmplă și cu deductibilitatea dobânzilor aferente împrumuturilor cu termen de rambursare de peste un an de la alte persoane decât instituțiile agreate de Banca Națională a României (BNR) sau instituțiile financiare internaționale.

Conform Codului Fiscal, articolul 27, cheltuielile cu dobânzile aferente acestor împrumuturi sunt deductibile doar dacă gradul de îndatorare al împrumutatului este pozitiv și mai mic decât 3 (trei).

Conform aceluiași articol, gradul de îndatorare se calculează ca raport între media (aritmetică simplă) a capitalului împrumutat cu termen de rambursare de peste un an versus media (aritmetică simplă) a capitalurilor proprii ale împrumutatului.

Normele de aplicare ale Codului Fiscal arată, în continuare, cum trebuie calculat acest capital împrumutat.

Până aici totul pare relativ simplu, doar că la rescrierea normelor pentru noul Cod Fiscal s-a omis un paragraf. Și anume acela ce specifica exact care împrumuturi trebuie considerate când calculăm capitalul împrumutat și care nu.

În mod firesc, era vorba doar despre acele împrumuturi cu termen de rambursare de peste un an de la alte persoane decât instituțiile agreate de BNR sau instituțiile financiare internaționale.

Cum acel paragraf nu mai există în noile norme (vezi punctul 24 din Norme), companiile se văd silite să includă toate împrumuturile lor în calculul capitalului împrumutat, ceea ce are drept consecință fi­rească creșterea „artificială“ a gradului de îndatorare.

Propun, ca de obicei, un scurt exemplu.

Să considerăm o companie care are capitalurile proprii de 1.000 de lei și care are un împrumut de 10.000 de lei de la o bancă agreată de BNR și un împrumut de 2.000 de lei de la unul dintre acționari.

Conform vechiului Cod Fiscal (și, mai exact, conform vechilor norme de aplicare a Codului Fiscal), gradul de îndatorare al acestei companii era de 2.000/1.000=2<3, deci dobânda aferentă cre­ditului de la acționar era deductibilă (în limita dată de rata dobânzii de politică monetară stabilită de BNR, bineînțeles).

Acum, conform noilor norme de aplicare a Codului Fiscal, gradul de îndatorare se calculează folosind valoarea medie a tuturor împrumuturilor cu termen de rambursare de peste un an și, prin urmare, este de (2.000+10.000)/1.000=12>3 și, în consecință, dobânda aferentă creditului de la acționar nu mai este deduc­tibilă (cât timp gradul de îndatorare se menține peste 3, bineînțeles).

Este evident că aceasta este doar o eroare de redac­tare a noilor norme, dar este o eroare cu consecințe care, în unele cazuri, s-ar putea să fie semnificative, iar scopul acestui articol este acela de a atrage atenția pentru ca astfel de erori să fie corectate.

Cele mai citite

Joe și Jill Biden au plecat în vacanță, în orașul viticol Santa Ynez din California

Fostul preşedinte american Joe Biden şi soţia sa, Jill, au părăsit, luni, oraşul Washington, după învestirea republicanului Donald Trump în calitate de noul preşedinte...

Joe și Jill Biden au plecat în vacanță, în orașul viticol Santa Ynez din California

Fostul preşedinte american Joe Biden şi soţia sa, Jill, au părăsit, luni, oraşul Washington, după învestirea republicanului Donald Trump în calitate de noul preşedinte...

Italia ar putea trimite trupe de menținerea păcii în Gaza

În abia cea ce-a doua zi de pace din Fâşia Gaza, apar întrebări cu privire la cine ar putea guverna enclava dacă acordul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă