17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăSpecialCe caută două submarine ruseşti în adâncurile Lacului Geneva

Ce caută două submarine ruseşti în adâncurile Lacului Geneva

Două submarine identice din Rusia vor cerceta adâncurile din Elveţia ca să scoată la suprafaţă misterele Fluviului Ron şi Lacului Geneva. Peste o lună, vasele vor atinge fundul fluviului cu cele mai mari secrete şi al celui mai mare lac din Europa occidentală, scrie Der Spiegel.

Mir 1 şi Mir 2 sunt vasele puse de Academia de Ştiinţe din Rusia să caute cele mai misterioase peisaje acvatice din Ron, create de sedimentele care se îngrămădesc pe fundul apei.

Cum cercetătorii nu au nicio şansă să le observe de pe pământ, ei vor coborî în adâncuri ca să aducă în ochii lumii ascunzinşurile unor văi în formă de V, de 50 de metri. Pereţii acestor labirinturi spectaculoase sunt consideraţi extrem de fragili.

Se spune că în anul 563, unul dintre pereţi s-a prăbuşit şi a declanşat un tsunami care a răscolit adâncurile fluviului. Legenda mai zice că un val masiv din Ron a prăbuşit podurile din Geneva. Acum, submarinele Mir se scufundă ca să descopere canioanele periculoase de sub Geneva.

Dar, de când au auzit de aventura la care se supun cercetătorii ruşi, zeci de echipe de oameni de ştiinţă internaţionali vor să schimbe ideile ruşilor şi să analizeze particulele care poluează Lacul Geneva. Pentru ei este vital să inspecteze în adâncuri. Trebuie redus efectul aşa-numiţilor „micropoluanţi” din metale grele şi cosmetice care atacă apa, tocmai pentru că Lacul Geneva furnizeză apă de băut pentru mai mult de jumătate de milion de cetăţeni. Oamenii de ştiinţă estimează că rezervoarele pompează 80 de milioane de metri cubi de apă în fiecare an şi că numărul este în creştere.

Călătoria pe fundul fluviului va dura două ore şi jumătate, cu tot cu vizita la vasele care zac în adâncurile Ronului, cred cercetătorii ruşi.

Un rus de 54 de ani, la origine din Republica Moldova, spune că a vizitat scheletul vasului Titanic aflat la 5000 de m în Oceanul Atlantic. „Noi lucrăm în mod normal 15-16 ore fără pauze. Este simplu acolo, pe fundul lacului”, a completat cercetătorul.

 

Cele mai citite

VIDEO. Momentul în care Maia Sandu a fost surprinsă de cutremur în platoul unei emisiuni TV

Cutremurul recent din România a avut un impact resimțit și în Chișinău, unde președintele Moldovei, Maia Sandu, se afla în direct la emisiunea „Ediție...

Comisarul Thierry Breton își anunță demisia cu doar o zi înainte de prezentarea noii Comisii Europene

Thierry Breton, comisarul european pentru Piața Internă și Servicii, a demisionat neașteptat cu doar 24 de ore înainte ca președinta Comisiei Europene, Ursula von...

Premiile Emmy 2024. „Shogun”, număr record de trofee. Japonezii sărbătoresc triumful

Serialul "Shogun" a fost sărbătorit cu entuziasm în Japonia după ce a obținut un succes impresionant la gala Primetime Emmy Awards 2024, câștigând un...
Ultima oră
Pe aceeași temă