20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialCe alimente fac bine siluetei

Ce alimente fac bine siluetei

Pentru vitamine alegeţi citricele şi bananele, iar ca să asimilaţi proteine sunt de preferat carnea de pui, de curcan şi de peşte.

Dieta de iarnă nu trebuie să se deosebească prea mult de cea din sezonul cald, întrucât puţini oameni îşi mai petrec timpul în frig. „În condiţiile în care majoritatea oamenilor abia dacă trec jumătate de oră prin frig, cât timp se deplasează de acasă până la serviciu, organismul chiar nu mai are nevoie de calorii în plus pe timpul iernii”, explică medicul nutriţionist Eduard Adamescu. Aveţi grijă, în schimb, de imunitate. Cu trei fructe pe zi şi două legume sau o salată, consumate în stare crudă, vă puteţi asigura necesarul de vitamine şi deveniţi mai rezistenţi în faţa virozelor şi infecţiilor respiratorii.

Ardei roşu, pătrunjel şi limonade

Totuşi, organismul are tendinţa de a stoca mai multe grăsimi în timpul iernii. Pentru a avea o alimentaţie echilibrată, e nevoie şi de vitamine, minerale, fibre şi proteine, nu doar de grăsimi. „Este bine să evitaţi o alimentaţie monotonă, în care accentul cade pe grăsimi şi glucide concentrate. Consumaţi alimente bogate în proteine de calitate, produse bogate în vitamina C şi E, acid folic, fier, zinc şi hidrataţi-vă cu cel puţin doi litri de apă minerală pe zi. Sunt bune şi ceaiurile, limonadele, sucurile naturale”, vă recomandă medicul Ionuţ Ştefan, consultant în nutriţie. Atenţie în schimb la consumul de alcool. Acesta vă încălzeşte pe moment, dar vă îngraşă şi predispune la degerături.

„Dacă mergeţi pe munte, petreceţi mai mult timp în frig sau practicaţi sporturi de iarnă, sunt mai potrivite ciocolata caldă, cafeaua, laptele. Acestea vă ajută să suportaţi mai bine frigul”, spune nutriţionistul Eduard Adamescu. Puneţi accentul pe consumul de vitamina C. O găsiţi în cantităţi mari în ardei roşu, pătrunjel şi în fructele de pădure. În cantităţi mai mici, se găseşte şi în citrice. Sunt foarte bune grapefruitul, clementinele, mandarinele, pomelo. De asemenea, nu uitaţi de murături. „Dacă sunteţi hipertensivi, ţineţi-le la desărat”, sugrează nutriţioniştii.

Magneziu şi vitamina B

În cazul în care intraţi în categoria sedentarilor şi staţi mult timp în casă, nu ar strica să luaţi suplimente de magneziu şi vitamina B, eficiente pentru sistemul nervos. „Dacă nu vreţi să luaţi suplimente, sunt bune şi bananele”, subliniază nutriţionistul Corina Zugravu.

Lactate, pentru femei şi copii

Carnea de pui, făcută la grătar sau adăugată în supe, cea slabă de curcan sau de peşte sunt, de asemenea, potrivite în dieta de iarnă. „Ca să le preparaţi cât mai natural, încercaţi să le gătiţi la aburi, la rotisor, la grătar sau la cuptor. Nu abuzaţi de prăjeli şi nici de produse pane. Carnea este un produs sănătos, dacă este gătită corespunzător”, sugerează medicul Ionuţ Ştefan.

Produsele lactate aduc organismului un mineral foarte important, calciul, a cărui absorbţie este în general deficitară pe timp de iarnă, din cauza unei cantităţi reduse de vitamina D activă. „Lactatele ar trebui să fie în prim-plan pentru femei şi copii”, este de părere nutriţionistul Ionuţ Ştefan. Cerealele integrale şi alimentele bogate în fibre pot avea un rol benefic asupra digestiei şi se potrivesc excelent în combinaţie cu lactatele.

Nici grăsimile nu sunt de neglijat, mai ales dacă aveţi meserii care presupun deplasare prin frig (agenţi distribuţie, poştaşi etc). „Grăsimile se ard bine şi se ard pe termen mai lung, dar sunt contraindicate obezilor”, explică medicul nutriţionist Corina Zugravu. Sunt potrivite salatele cu maioneză, cum este cea de boeuf sau cea de ţelină cu mere. Ajută în procesul termoreglării şi grăsimile vegetale din nuci, alune, fistic, migdale, măsline.

„În cantităţi rezonabile sunt binevenite. Ar fi excelent dacă aţi putea evita grăsimile artificiale obţinute prin procese tehnologice – margarine, crème, sosuri, maioneze, cu atât mai mult dacă organismul a fost bombardat cu tot soiul de produse în miezul iernii, în perioada Sărbătorilor”, adaugă nutriţionistul Ionuţ Ştefan.

Cu trei fructe pe zi şi două legume sau o salată, consumate în stare crudă, vă puteţi asigura necesarul de vitamine şi deveniţi mai rezistenţi în faţa virozelor şi infecţiilor respiratorii.

Cele mai citite

Pariez pe Ostaș!

Dacă lipsește ceva României actuale este instituția anticipării. Hazardul ne guvernează. Mișcările în cercurile politice sunt predictibile, dar nu proiective. Sigur că nu deplângem...
Ultima oră
Pe aceeași temă