2.8 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSpecialCe afaceri pot fi “portate” peste hotare și care sunt riscurile

Ce afaceri pot fi “portate” peste hotare și care sunt riscurile

Bulgaria sau Emiratele Arabe sunt două opțiuni pentru întreprinzătorii români, care vor să-și mute afacerile pentru a le optimiza. Însă, atunci când îți transferi business-ul, trebuie să iei în calcul și problemele care pot apărea.

“Domnul Dumitru a câștigat în Bulgaria cel puțin 49.700 de euro în cinci ani, mai mult decât a câștigat cu același business în România. Activitatea lui este comerțul cu ridicata”. Așa începe anunțul transmis prin poșta electronică multor companii din România de către firma bulgărească de consultanță fiscală și juridică Evristika SRL, cu sediul la Ruse. În afară de limba bulgară, site-ul companiei furnizează informații și în română, dar și în alte limbi, semn că firma își caută clienți peste hotare.

Adrian Rădulescu, acționarul firmei ADD Cargo SRL, care și-a deschis în urmă cu patru ani un birou la Ruse spune că bulgarii au taxe și impozite mai mici. “Impozitul pe profit este10%, iar la noi 16%. Impozitul pe dividende este 5%, iar la noi, deocamdată, este 16%. Iar, în timp ce contribuțiile sociale de la noi ajung aproape de 80%, la vecini acestea sunt la jumătate. În plus, relația cu autoritățile fiscale este mai eficientă”, arată Rădulescu. Acesta susține însă că atunci când îți muți afacerea te izbești de anumite probleme. “Trebuie să fi prezent acolo pentru a-ți coordona angajații. De asemenea, companiile de transport din România, subcontractorii pe care încerci să-i angajezi să efectueze servicii de transport pentru o firmă din Bulgaria, ezită să lucreze cu firme bulgărești fiindcă, printre altele, doresc să evite să factureze fără TVA către firma din Bulgaria și să încerce să recupereze ulterior TVA de la stat, TVA aferent cheltuielilor pe care le au pentru a realiza acest venit. Pe de altă parte, piața din Bulgaria este mult mai mică decât cea de la noi. De aceea, firmele bulgărești care vor să se dezvolte vin în România. Am preferat să fiu activ și pe piața din Bulgaria și să-mi desfășor activitatea, către partenerii mei internaționali, prin subcontractori locali, care cunosc limba și piața”, explică Rădulescu.

“La o primă vedere Bulgaria ar putea părea o soluție. Totuși, cotele de taxare mai scăzute nu ar trebui să reprezinte principalul motiv pentru mutarea afacerii întrucât o cotă de taxare mai redusă nu va putea asigura întotdeauna diminuarea poverii fiscale în cazul în care baza impozabilă la care se aplică este în fapt mai mare decât în alte state. Astfel, ar trebui să se țină cont de întregul sistem fiscal aplicabil in Bulgaria, precum si de diferentele existente intre state in ceea ce priveste facilitatile fiscale oferite, de exemplu posibilitatea reportarii pierderilor fiscale pe o perioada de 7 ani in Romania comparativ cu 5 ani in Bulgaria, respectiv diferentele existente cu privire la modul de calcul al amortizarii fiscale, deductibilitatea provizioanelor, etc.  Prin urmare ar trebui analizata fezabilitatea acestei mutari pentru fiecare contribuabil in parte in functie de particularitatile fiecarei companii”, este de părere Raluca Vasile,Tax Senior Consultant, Ernst & Young. Aceasta spune că practica ne arată că nu avem companii românești de marime considerabilă care să fi făcut o astfel de “mutare” și că soluția se pare că e viabilă pentru afacerile mici, care au multă flexibilitate în operare.

Și consultantul fiscal Gabriel Biriș arată că doar pentru anumite afaceri Bulgaria reprezintă o soluție de optimizare. “Mă refer la activitatea de distribuție sau la cea de import-export. Lucrurile se schimbă însă atunci când vine însă vorba despre retail, comerț sau servicii. Ai nevoie să prestezi activitatea efectiv pe teritoriul României și trebuie să ai punct de lucru aici, ceea ce înseamnă că ești impozitat la fel ca o firmă românească”, spune Biriș. Consultantul fiscal indică o altă variantă pentru firmele de import-export – Emiratele Arabe unde impozitele sunt zero.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă