5.9 C
București
marți, 5 martie 2024
AcasăSpecialCCR: Persoanele care au fost interceptate dar nu au fost trimise în...

CCR: Persoanele care au fost interceptate dar nu au fost trimise în judecată trebuie să poată contesta supravegherea tehnică

Persoanele interceptate în dosare și care nu primesc nicio calitate la finalul cercetărilor ar trebui să poată contesta măsurile de supraveghere tehnice dispuse de judecătorul de drepturi și libertăți, a decis joi CCR, informează surse judiciare citate de Agerpres.

Potrivit acestora, judecătorii CCR au admis excepția de neconstituționalitate formulată de DNA cu privire la dispozițiile articolului 140 alineatul 7 din Codul de procedură penală, care prevede că decizia judecătorului de drepturi și libertăți asupra măsurilor de supraveghere tehnică nu poate fi contestată. 
Judecătorii sunt de părere că decizia ar trebui să poată fi contestată de persoanele care nu sunt trimise în judecată în respectivele cazuri, au adăugat sursele citate.

Soluția pronunțată de judecători este una de principiu, au mai spus sursele, explicând că persoana care a fost interceptată și la finalul cercetărilor nu primește nicio calitate, nu a fost trimisă în judecată, trebuie să aibă dreptul la o contestație la instanță împotriva măsurilor de supraveghere.

DNA a cerut judecătorilor Curții Constituționale să se pronunțe pe constituționalitatea dispozițiilor articolului 140 alineatul 7 din Codul de procedură penală, care prevede că "încheierea prin care judecătorul de drepturi și libertăți se pronunță asupra măsurilor de supraveghere tehnică nu este supusă căilor de atac".

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Kamala Harris și-a exprimat „îngrijorarea profundă” către Benny Gantz cu privire la criza umanitară din Fâşia Gaza

Vicepreşedinta Statelor Unite Kamala Harris şi-a exprimat "îngrijorarea profundă" cu privire la criza umanitară din Fâşia Gaza în timpul unei întâlniri, luni, cu Benny...

Ponta și Simion vor pica la o înțelegere pentru alianța PRO AUR?

Conducerea partidului Pro România, fondat de Victor Ponta, se află în negocieri avansate cu partidul extremist AUR pentru formarea unei alianțe politice sau...

Kamala Harris și-a exprimat „îngrijorarea profundă” către Benny Gantz cu privire la criza umanitară din Fâşia Gaza

Vicepreşedinta Statelor Unite Kamala Harris şi-a exprimat "îngrijorarea profundă" cu privire la criza umanitară din Fâşia Gaza în timpul unei întâlniri, luni, cu Benny...
Ultima oră
Pe aceeași temă