Eurodeputatul Adrian Severin este acuzat că ar fi acceptat să primească 100.000 de euro în schimbul influenţări unor colegi din Parlamentul European.
Europarlamentarul Adrian Severin a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru luare de mită şi trafic de influenţă. Procurorii arată faptul că în perioada decembrie 2010–martie 2011; Adrian Severin, în calitate de membru în Parlamentul European, a acceptat să primească 100.000 euro anual din partea reprezentanţilor unei societăţi comerciale, în schimbul depunerii de amendamente în comisiile de specialitate ale Parlamentului European, pe de o parte, şi al votării împotriva altor amendamente ce nu corespundeau intereselor societăţii comerciale, pe de altă parte. La această sumă se adăuga şi suma de 4.000 de euro pe zi, pentru orice acte efectuate de parlamentar în Legislativul european în legătură cu depunerea de amendamente. În realitate, reprezentanţii societăţii comerciale erau jurnalişti ai cotidianului britanic Sunday Times, care au publicat mai multe înregistrări cu camera ascunsă. Pentru prima tranşă din aceste plăţi, Adrian Severin a emis chiar o factură pe care a trimis-o pe e-mail uneia din cele două persoane.
După apariţia investigaţiei, pe 20 martie 2011, Parlamentul European a anunţat deschiderea unei anchete pentru acuzaţii de corupţie împotriva lui Adrian Severin, a europarlamentarului austriac Ernst Strasser şi a slovenului Zoran Thaler, care de asemenea acceptase oferta reporterilor britanici. Ultimii doi au demisionat, în cele din urmă, din PE, doar politicianul român a refuzat să facă acest lucru, invocând că nu a făcut nimic ilegal.
Nici faptul că pe 23 iunie Parlamentul European i-a ridicat imunitatea, nici faptul că a fost exclus din grupul socialiştilor europeni, nici retragerea, într-un final, a sprijinului PSD, partid din care făcea parte la acel moment, nu l-au determinat pe Adrian Severin să renunţe la scaunul de europarlamentar. Ba chiar, în noiembrie 2011, politicianul a participat la un eveniment organizat la Bucureşti de „Fundaţia Europeană Titulescu”, la care Severin deplângea faptul că „în mintea noastră s-a înfiripat mitul că Occidentul e curat, iar Orientul e corupt”.
De precizat însă că PSD a ezitat mult la vremea respectivă să scape de Severin, social-democraţii renunţând la el abia în ultimul moment, după ce presiunile externe se intensificaseră periculos. Dosarul va fi judecat de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Acuzat de furt din bugetul europarlamentarilor
Ulterior, DNA a extins cercetările împotriva lui Adrian Severin pentru “folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor europene sau din bugetele administrate de acestea, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată”, potrivit unui comunicat al instituţiei. Europarlamentarul ar fi înlesnit unor persoane apropiate obţinerea pe nedrept a sumei de 436.663 euro din bugetul Parlamentului European. Anul trecut, ancheta s-a extins şi asupra lui Jugănaru Anne-Rose-Marie, Tiugea George-Vadim, asistenţi ai europarlamentarului Adrian Severin, şi Jugănaru Mihail-Răducu, asociat al mai multor firme.