Jubileul european surprinde Romania in plina criza politica. La trei luni dupa aderarea la UE, focurile de artificii de la "Revelionul Integrarii" au fost inlocuite la Bucuresti de bombardamentul intre palatele puterii.
Marele perdant este Romania. Ocupati cu certurile politice, acumulam restante in plan financiar si legislativ.
Pana in 2010, Romania trebuie sa cheltuiasca fonduri de preaderare in valoare de 2,5 miliarde de euro, din totalul de sapte miliarde de euro alocate de UE. Dar pentru asta e nevoie de strategii si programe, pe care Comisia Europeana nu inceteaza sa ni le ceara.
Lucruri de necrezut se petrec la capitolul legislatie. Norme europene sunt incalcate cu buna stiinta de guvern. Taxa de prima inmatriculare, atat de draga liberalilor Tariceanu si Vladescu, a determinat ieri Comisia Europeana sa declanseze procedura de infringement (incalcare a tratatelor) la adresa Romaniei. Alte reglementari au fost gresit intelese chiar de catre cei chemati sa le aplice. Astfel, era cat pe-aci ca in tara Mioritei sa fie interzisa transhumanta.
Parlamentul fiind preocupat de razboiul cu presedintele, nu e de mirare ca apar intarzieri in adoptarea legislatiei comunitare. Suntem restantieri cu transpunerea a 176 de directive europene, dintre care 55 nici macar nu au fost luate in discutie. Din acest motiv, Romania s-ar putea confrunta cu o alta procedura de infringement a Executivului european.
La nivelul "simplului cetatean", aderarea la UE inseamna cateva avantaje palpabile. Libertatea de circulatie si dreptul de a munci (desi cu restrictii) in Europa se numara printre ele. Peste Prut a inceput sa se vorbeasca despre "visul de a fi roman". S-au inregistrat peste 800.000 de cereri de dobandire a cetateniei romane, iar cartile de identitate romanesti au ajuns sa fie traficate la preturi de mii de euro. Cozile au devenit o obisnuinta la Consulatul Romaniei. Partea proasta este ca liderii comunisti de la Chisinau prefera sa se lupte in declaratii cu Bucurestiul decat sa le faciliteze propriilor cetateni accesul la vize.
Romanii si Europa se descopera reciproc. Dupa o avalansa de stiri negative ce au precedat aderarea, britanicii admit ca s-au speriat degeaba de "invazia esticilor". Reuters comenta ca aderarea Romaniei si Bulgariei la UE a marit decalajul dintre membrele bogate ale Uniunii si cele sarace, in privinta raportului PIB/cap de locuitor, la 11/1. In ciuda acestui fapt, reporterii occidentali trimisi la Bucuresti, care se asteptau sa gaseasca o natiune in zdrente, au constatat ca tinerii bucuresteni sunt deseori mai bine imbracati decat cei din Vest.
Nu in ultimul rand, aderarea Romaniei si Bulgariei la UE a produs noi modificari in geopolitica Europei, observa International Relations and Security Network. Extinderea UE in sudul Europei a sporit importanta regiunii Marii Negre, din punct de vedere economic, energetic si al securitatii. Zonele inglobate au fost numite "Marea Neagra extinsa". Romania devine o poarta intre Balcani si Caucaz, facilitand accesul UE la resursele energetice din zona caspica.