13.9 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialCaz de forta majora la Santierul Naval Damen

Caz de forta majora la Santierul Naval Damen

Situatia de la Santierul Naval Damen Galati a devenit dramatica, in urma cu patru zile, cand administratia santierului a fost obligata sa intrerupa productia la o mare parte din navele aflate in constructie, toti clientii externi fiind notificati in legatura cu cazul de forta majora.
Conform directorului general, Gelu Stan, au fost inregistrate deja pagube de peste 500.000 de euro, iar de astazi vor fi trimisi in concediu de odihna 20% din salariati, care nu vor putea fi orientati spre alte activitati. Directorul adjunct Mihai Aruscutei a declarat ca "situatia asta e in premiera; nu a mai fost niciodata asa; am facut diguri, echipe si utilaje de interventie, insa apa ne-a invins”.
Secretarul de stat Victor Dobre a admis ca santierul naval nu s-a mai confruntat niciodata cu asemenea inundatii: "Eu sunt galatean, am lucrat aici si, sincer sa fiu, n-am vazut niciodata atata apa in santierul naval. Chiar aveam rezerve ca e atat de mare nivelul. Din pacate, o sa mai dureze, pentru ca vedeti ce e in centrul Europei, iar Dunarea aduna tot”, a declarat Victor Paul Dobre.
Dobre a constatat ca nu pot fi luate masuri pentru eliminarea apei din santier, cantitatea fiind prea mare pentru ca cele 30 de pompe din dotarea santierului sa poata face fata situatiei. In plus, nu ar exista posibilitatea deversarii apei.

Solutia este mutarea digului de pe malul dobrogean

Prefectul Galatiului, Mihai Capra, a precizat ca este al doilea an consecutiv in care santierul naval este inundat, cauza fiind existenta unui dig pe malul drept al Dunarii, in judetul Tulcea, care nu permite revarsarea controlata. Digul se afla vizavi de Galati si, conform specialistilor, daca ar fi mutat in interiorul Dobrogei cu 4-5 pana la 10 kilometri, in perioadele in care nivelul Dunarii ar inregistra cresteri catastrofale, ar fi posibila revarsarea controlata a apelor pe portiunea dintre mal si noua pozitie a digului, fiind astfel salvate de la inundatie cartierele din valea orasului Galati si Platforma Industriala Est.
Specialistii de la nivel judetean sustin ca nici o consolidare a digurilor de pe malul galatean nu ar rezolva nimic, pentru ca in aceasta zona apa inunda Galatiul prin infiltrare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă