Recensământul copiilor care vor intra în clasa pregătitoare şi în clasa I în anul şcolar 2012-2013 ar putea fi serios compromis după ce sindicaliştii i-au sfătuit pe profesori să nu participe la această activitate care nici măcar nu este inclusă în fişa postului lor.
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a cerut celor aproape 200.000 de membri, care reprezintă 65% din angajaţii din educaţie, şi celorlalte cadre didactice să nu participe la recensământul copiilor care se desfăşoară la nivel naţional până pe 8 februarie.
Sindicaliştii au invocat faptul că Legea educaţiei nu cuprinde nicio dispoziţie privind obligativitatea cadrelor didactice de a efectua recensământul copiilor, iar o operaţiune similară a fost efectuată anul trecut, la recensământul populaţiei. Realizarea unuia nou este considerată inutilă de FSLI care mai spune că obligaţia de a participa la recensământ nu este cuprinsă în fişa postului cadrelor dicatice şi ca atare acestea nu pot fi sancţionate dacă nu participă.
„Părinţii au obligativitatea de a-şi înscrie copiii la şcoală. Directorii obligă învăţătorii să meargă la casele oamenilor între orele 12 şi 16, când nu e nimeni acasă. Este o muncă inutilă şi neplătită. Dl. Igaş închide drumurile şi dl. Funeriu trimite profesorii prin nămeţi să facă recensământul”, a declarat Liviu Pop, secretar general al FSLI.
El a declarat că recensământul ar fi trebuit făcut din octombrie, înainte să se stabilească numărul de clase la fiecare şcoală. Soluţia oferită de sindicalişti a fost ca părinţii să fie înştiinţaţi prin poştă despre faptul că trebuie să-şi înscrie copiii la clasa pregătitoare sau în clasa I.
Consecinţe
Dacă profesorii vor urma îndemnul FSLI şi vor boicota recensământul, vor apărea probleme la stabilirea cifrelor de şcolarizare. „În acest caz, nu se vor putea constitui clasele, nu se pot propune cifrele de şcolarizare, nu se pot face normele pentru profesori. Dacă nu se ştie numărul de elevi, pe ce bază se face planul de şcolarizare?”, a declarat Ştefan Vlaston, preşedintele Asociaţiei Profesionale pentru Educaţie şi Cercetare.
Pe de altă parte, reprezentantul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, Marian Banu, a afirmat că misiunea organizării recensământului, cu stabilirea profesorilor care participă, revine directorilor de şcoli şi consiliilor de administraţie şi până acum nu au fost semnalate probleme.
„Pentru noi e foarte important să avem evidenţa clară a copiilor. În Bucureşti, faţă de alte judeţe unde nu se prea schimbă cifrele de la an la an, avem câte 2.000 de elevi noi în fiecare an, care se mută aici. Proiectul planului de şcolarizare va fi modificat în funcţie de cerere. Recensământul poate oferi elemente în plus pentru planul de şcolarizare şi se pot înfiinţa noi clase”, a precizat Marian Banu.