23.2 C
București
marți, 2 iulie 2024
AcasăSpecialCât ne costă câinii fără stăpân

Cât ne costă câinii fără stăpân

Fie că este vorba de sterilizare, eutanasiere sau adăpostire în locuri special amenajate, gestionarea câinilor comunitari va însemna costuri de la câteva sute de mii de euro la zeci de milioane. Indiferent de soluţia adoptată, rezultatele se vor vedea abia peste câţiva ani.

Bucureştiul este oraşul cu cel mai mare număr de maidanezi lăsaţi liberi pe străzi şi cu cele mai multe victime care au nevoie de tratament la spital după ce au fost muşcate. Numărul câinilor fără stăpân a fost estimat la 50.000, iar cel al victimelor la 12.000 pe an. În aceste condiţii, edilii vor trebui să găsească cea mai eficientă metodă pentru a rezolva problema într-un timp cât mai scurt şi cu costuri cât mai mici. În prezent, există trei variante de gestionare a problemei maidanezilor: prinderea şi cazarea lor în adăposturi până vor fi adoptaţi sau vor deceda din cauze naturale, sterilizarea şi lăsarea pe străzi sau eutanasierea. Fiecare dintre variante presupune costuri destul de mari şi necesită timp.

Sterilizarea, mai ieftină

Cele mai mai multe dintre aso-ciaţiile de protecţie a animalelor şi o parte dintre edili insistă pentru continuarea sterilizării maidanezilor. „Până acum au fost sterilizaţi aproximativ 40.000 de câini, iar costurile sunt de 60-70 de lei pentru fiecare exemplar. Un câine trăieşte în medie şapte ani, aşa că până la sfârşitul mandatului viitorului primar, se va rezolva problema maidanezilor. Aceştia nu vor dispărea cu totul de pe străzi, ci vor rămâne foarte puţini”, spune Robert Lorentz, directorul Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor Bucureşti. Dacă în Capitală ar mai fi doar 10.000 de câini necastraţi, sterilizarea lor ar costa 700.000 de lei, însă ei ar rămâne în stradă cel puţin câţiva ani.

Cazarea, foarte scumpă

Cea mai scumpă metodă de rezolvare a situaţiei maidanezilor ar fi prinderea şi cazarea lor în adăposturi pe toată durata vieţii lor. În Bucureşti, există în prezent doar 1.210 de locuri în adăposturi ale municipalităţii şi ale sectoarelor 1 şi 2. Pentru a fi cazaţi toţi cei 50.000 de câini, ar mai fi necesare adăposturi cu peste 48.000 de locuri, iar costurile cu înfiinţarea lor sunt greu de estimat. În plus, ar fi nevoie de peste 225 milioane de lei pe an (51 milioane de euro) pentru întreţinerea câinilor respectivi, dacă pentru un singur maidanez se cheltuiesc 375 de lei pe lună, după cum a anunţat prefectul Capitalei,  Mihai Atănăsoae. 

Eutanasierea, soluţie doar pe termen lung

Dacă edilii se vor decide să aplice legea aprobată recent de Parlament şi să eutanasieze câinii neadoptaţi în termen de 30 de zile, problema maidanezilor nu s-ar putea  rezolva mai devreme de trei ani şi jumătate. Pentru că în Capitală există numai 1.210 locuri în adăposturi, pe an vor fi rulaţi aproximativ 14.400 de câini, ceea ce înseamnă că, la actuala populaţie, va dura peste trei ani. Aceasta, în condiţiile în care continuă procesul de sterilizare şi nu mai apar alţi câini pe străzi între timp. Costurile sunt şi ele destul de mari, pe lângă cele de cazare şi adaugă banii cheltuiţi pentru substanţele cu care se face eutanasierea, adică aproximativ 20 de lei pentru fiecare exemplar, după cum a declarat Lorencz. Costurile diferă foarte mult de la un oraş la altul, după cum au atras atenţia diverse ONG-uri. „Conform statisticilor publicate de primării în mod oficial între 2001 şi 2007, o eutanasie a costat mult mai mult pe hârtie decât costă ea în mod real, şi anume: Slatina – 218 euro, Braşov – 200 euro,  Arad – 103 euro”, au declarat cei de la Asociaţia Cuţu-Cuţu.

Nu există statistici

Numărul câinilor fără stăpân din România rămâne o necunoscută, în condiţiile în care nu există o statistică a lor, iar estimările variază de la câteva sute de mii la aproape două milioane de animale.  Mai puţin de 100 de primării au servicii specializate pentru gestionarea situaţiei maidanezilor. Înfiinţarea acestora la nivelul tuturor celor peste 3.300 de primării din ţară şi dotarea cu echipamente şi adăposturi ar presupune costuri de zeci de milioane de euro doar într-o primă fază.   Text Box:  

Cele mai citite

Ca să nu mai aibă ei emoții decât legate de meci, politicienii de pe Dâmbovița au pus mână de la mână să-i ia lui...

Ilustrație: Marian Avramescu Ca să nu mai existe emoții pentru figurile politice importante de pe Dâmbovița că pot pleca și cu un dosar ca...

EURO 2024: Portugalia-Slovenia(0-0) s-a decis la penalty-uri 3-0

Portugalia s-a calificat dramatic în sferturile de finală de la Euro 2024. A fost 0-0 cu Slovenia la finalul reprizelor de prelungire, 3-0 la...

Marine Le Pen l-a zdrobit pe Emmanuel Macron

Agențiile occidentale de presă anunță dezastrul electoral din Franța. Progresiștii se dau de ceasul morții că partida Macron e cam feștelită, dar e încă...
Ultima oră
Pe aceeași temă