22.8 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialCartita mafiei tiganesti din Iasi era "mana dreapta" a chestorului Fatuloiu

Cartita mafiei tiganesti din Iasi era „mana dreapta” a chestorului Fatuloiu

Clanul Corduneanu, clanul Tanase, mafia rusa, sute de mii de euro, sabii, mitraliere, grenade de mana defensive, incendieri si sechestrari. Toata aceasta insiruire de nelegiuiti si nelegiuiri au in Iasi un numitor comun: Cristian Ovidiu Popa. Un ofiter de politie, bine „plasat”, chiar in dreapta comandantului inspectorului general al Politiei, chestorul Dan Valentin Fatuloiu. Totul ar fi ramas inchis in spatele usilor daca instrumentarea dezastruoasa a „cazului Larisa” nu ar fi dus la decapitarea mafiei din Politia Iasi si prietenul lui Fatuloiu, Ghiorghi Plai, nu ar fi fost demis. Departamentul National Anticoruptie – Sectia Iasi a dezvaluit itele care leaga crima organizata tiganeasca din capitala Moldovei cu mafia generalizata a Politiei din Capitala Romaniei.


Chestorul isi sacrifica apropiatii

„Tatuca” sau „Cartita” – cum era cunoscut Cristian Ovidiu Popa in mediile interlope de crima organizata internationala din Iasi – este anchetat pentru colaborarea cu traficantii de carne vie si negustorii de sclavi ai Europei. Ofiterul, aflat intr-un post important al Corpului de Control al IGP, tragea toate sforile si incasa „haraciul”, pe care-l impartea cu sefii sai si cu prietenii din Iasi. Speriat ca procurorii ar putea ajunge in preajma fotoliului sau, chestorul Dan Valentin Fatuloiu l-a mazilit pe Cristian Ovidiu Popa, cu doar cateva zile inainte de inceperea oficiala a audierilor. „Avea relatii neprincipiale si de aceea l-am mutat de la Corpul de Control. Am pornit impotriva lui procedura de declansare a cercetarii prealabile si am sesizat Directia Nationala Anticoruptie – Sectia Iasi”, a declarat chestorul Dan Valentin Fatuloiu. Acum, dupa ce a fost deconspirat chiar de unul dintre clientii sai, Vasile Rodideal, lider interlop al mafiei din spatiul sovietic, Cristian Ovidiu Popa nu mai este bun.
Cand „producea” bani la greu pentru sefi si de la Iasi dispareau ca prin farmec Tanase Cosmos, coordonatorul unei retele europene de trafic de copii, fratii Ammar si Hassan Nanaa, acuzati de spalarea a 23 de milioane de euro pentru organizatia terorista Al Qaeda, sau cand toti cei noua membri ai clanului Corduneanu au fost eliberati din lipsa de probe, Cristian Ovidiu Popa era bun la Corpul de Control.
Toate acestea se petreceau numai dupa ce Dan Valentin Fatuloiu si-a numit in functia de comandant al IJP Iasi pe cel mai bun prieten al sau, Ghiorghi Plai. Acum, procurorii Anticoruptie trebuie sa faca cale intoarsa si sa urmareasca traseul spagilor si al „coincidentelor” care au scapat peste granitele Romaniei cei mai periculosi infractori, cautati de Interpol, FBI si CIA.

Clientii l-au deconspirat pe „Tatuca”

Deconspirarea tentaculelor caracatitei care a legat lumea infractorilor din Iasi cu persoanele platite gras din banii cetatenilor sa ne apere de ei a fost facuta de procurori cu ocazia unei banale audieri a lui Vasile Rodideal, camatar basarabean naturalizat la Iasi. De numele lui Rodideal si al unui alt camatar, Tiberiu Cristodorescu, se leaga toate atentatele de la Piatra Neamt, in urma carora nu mai putin de patru autoturisme au fost incendiate, iar unul dintre locotenentii taberelor beligerante a fost mitraliat in plina strada cu un pistol-mitraliera Uzi. Banuielile anchetatorilor asupra lui Cristian Ovidiu Popa au pornit din toamna anului trecut, cand Vasile Rodideal a fost prins in trafic fara a avea permis de conducere. „Rodideal a spus ca are relatii la Bucuresti si ca va rezolva problema”, a precizat unul dintre procurori.

Minciuna lui Rodideal

Un echipaj al Politiei Rutiere Iasi a oprit autoturismul si i-a cerut soferului actele. Vasile Rodideal nu avea permisul de conducere, spunand ca este la Galati. Asa ca s-a trecut la verificari. „Colegii de la Galati ne-au comunicat ca i-au suspendat permisul pentru 90 de zile, fiind surprins de radar circuland cu peste 100 de kilometri la ora prin localitate. I s-a intocmit dosar penal”, a declarat un politist. Dupa numai o luna, politistii l-au revazut pe Rodideal circuland prin oras. „L-am verificat din nou la IPJ Galati. Rapid ni s-a comunicat ca cele 90 de zile de suspendare s-au redus la 30. I-am intrebat cum de a fost posibil asa ceva, mai ales ca Rodideal nu facuse nici o cerere de reducere a pedepsei. Atunci ne-au spus ca Rodideal i-a amenintat pe cei care i-au ridicat permisul cu Cristian Ovidiu Popa de la Corpul de Control al IGP si ca va rezolva problema. Si s-a rezolvat cu doua telefoane”, a adaugat politistul.
Culmea, modificarea pe calculatorul Politiei Rutiere Galati s-a facut de pe un calculator din Bucuresti. In urma verificarilor facute la IGPR, s-a ajuns la concluzia ca persoana care a modificat datele din computer era inspectorul Cristian Ovidiu Popa, din cadrul Corpului de Control condus de chestorul Dan Valentin Fatuloiu, comandantul Politiei Romane.
Asupra inspectorului Cristian Ovidiu Popa planeaza acuzatiile de trafic de influenta, favorizarea infractorilor si fals in acte. Mana dreapta a chestorului Dan Valentin Fatuloiu se intalnea cu interlopii la o pensiune de la munte, la Slanic Moldova. La aceeasi pensiune au fost vazuti, alaturi de ofiter, atat Vasile Rodideal, cat si membri marcanti ai clanurilor interlope Tanase si Corduneanu.

„Cartita” se intalnea cu interlopii la Slanic Moldova

Imediat dupa o astfel de intalnire, la inceputul anului 2005, Cosmos Tanase a disparut din Romania, dupa o actiune inscenata de Politia Iasi la clanul Cordunenilor pentru a insela vigilenta ziaristilor. Un scenariu asemanator s-a petrecut trei saptamani mai tarziu, cand din Romania au disparut fratii Ammar si Hassan Nanaa, cu doar cateva ore inainte de semnarea mandatului de arestare pe numele lor. Si in cazul atentatelor sangeroase de anul acesta de la Piatra Neamt, la Slanic Moldova apare incognito Corpul de Control al IGP. „Am primit informatii ca in zilele ce au precedat atentatul de la Neamt, Mararu (camatar interlop, caruia i-au fost incendiate patru limuzine – n.r.) si ofiterul de la Corpul de Control au fost impreuna. S-ar putea ca misterul din jurul acelui caz sa se dezlege tocmai prin intermediul acestui ofiter, Cristian Ovidiu Popa. Inspectorul Popa a fost vazut impreuna cu Gheorghe Mararu dupa ce acestuia ii fusese incendiata o masina. S-a afisat cu el, s-a legitimat in fata politistilor locali”, sustin procurorii Anticoruptie. Deocamdata, sefii de la Bucuresti s-au disociat de activitatea lui Popa, ca si cand un biet inspector face totul de capul lui, intr-o institutie ierarhica, demilitarizata doar pe hartie. Oare vor inghiti gogoasa aceasta si procurorii?

Cele mai citite

Carlo Ancelotti, înainte de Villarreal – Barcelona: „Să câştigi e mai important decât să joci bine”

Antrenorul echipei Real Madrid, Carlo Ancelotti, a răspuns criticilor legate de stilul de joc al echipei, subliniind că pentru el, rezultatele sunt mai importante...

U Cluj și-a adus golgheter! Cel mai bun marcator din Armenia a semnat cu „șepcile roșii”

Universitatea Cluj a oficializat transferul atacantului armean Artur Miranyan, golgeterul campionatului Armeniei, care vine liber de contract la echipa lui Ioan Ovidiu Sabău. Golgeterul Armeniei,...

VIDEO. Cornel Dinu a suferit o intervenție chirurgicală

Cornel Dinu, fostul mare jucător și antrenor al echipei Dinamo, a fost supus unei intervenții chirurgicale pentru coxartroză, o boală degenerativă a șoldului. https://www.youtube.com/shorts/HTEwbBulzpk Cornel Dinu...
Ultima oră
Pe aceeași temă