19.3 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialCaricatura de presă are nevoie de resuscitare

Caricatura de presă are nevoie de resuscitare

Declinul presei scrise determină dispariţia caricaturii editoriale, ediţia din acest an a Salonului Naţional nemaifiind organizată, deşi sponsorii pot susţine evenimentul.

La pavilionul Grădinii Botanice din Galaţi a fost deschisă expoziţia de caricatură în care se regăsesc lucrări semnate de Matty Aslan, un „monstru sacru” al caricaturii editoriale, marele portretist Cick

Damadian şi lucrările a trei graficieni contemporani, Mihai Boacă, Octavian Bour şi Pavel Botezatu.

Expoziţia a fost organizată de comunitatea armeană din Galaţi cu prilejul Zilei Armeniei, la vernisaj participând şi ambasadorul Hamlet Gasparian.

Pavel Botezatu a anunţat că în acest an nu va mai fi organizată a 8-a ediţie a Salonului Naţional al Caricaturii de Presă de la Galaţi, din cauza declinului cu care se confruntă breasla graficienilor editoria­lişti. „Presa scrisă, arena de dispută a caricaturiştilor, începe să dispară sau nu mai apelează la colaborări. Trebuia să facem Salonul Caricaturii de Presă, dar am renunţat pentru că au mai rămas doar 9 caricaturişti. Cu totul altceva era când aveam pe simeze lucrările a peste 40 de graficieni ce reprezentau peste 50 de publicaţii. Au mai rămas câteva, dar nu poţi să faci un salon cu câteva publicaţii, pentru că devine neatractiv”, a declarat Botezatu.

Deocamdată, presa online nu e soluţia. „Publicaţii online există, dar eu vorbesc de colaborări cu graficienii. Vrem să fim solicitaţi de astfel de publicaţii”, a declarat acesta.

Primele două ediţii ale Salonului Naţional al Caricaturii de Presă, singura manifestare de gen în Europa de Est, au fost organizate în 1999-2000, la Brăila, de „România Liberă” şi Asociaţia „Punct”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă