0.9 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialCarenţa de fier, o problemă serioasă a femeilor tinere

Carenţa de fier, o problemă serioasă a femeilor tinere

Deficienţa de fier este una dintre cele mai întâlnite probleme medicale din lumea modernă, iar femeile sunt cele mai expuse acestui risc. Conform unui nou studiu, 44% din femeile din România consideră că lipsa de fier are un impact negativ considerabil asupra stării generale de bine, pentru 28% din ele această problemă afectează semnificativ activitatea la locul de muncă şi 22% cred că are un impact considerabil asupra vieții de familie. De asemenea, 22% din femeile care au efectuat analize de sânge prin care a fost testat nivelul de fier din organism au primit diagnostic de anemie feriprivă și 19% de carență de fier.

Un element esențial

Fierul este prezent în corpul uman în cantităţi foarte mici: 4 grame la bărbaţi şi 2,5 grame la femei şi este folosit în majoritatea proceselor care fac posibilă funcționarea organismului: de la creier la mușchi, până în ADN. Fierul este utilizat pentru transportul oxigenului în celulele roșii din sânge şi pentru depozitarea oxigenului în țesuturile musculare. De asemenea, fierul este esențial în producerea energiei de care are nevoie creierul zi de zi. O parte din energie este folosită în formarea de noi sinapse între celulele nervoase, pe lângă menținerea în funcțiune a celor deja existente.

Referitor la înțelegerea rolului pe care-l joacă fierul în organism, peste jumătate dintre participantele la studiu consideră că rolul fierului este de a asigura funcționarea optimă a sistemului imunitar. De asemenea, femeile sunt de părere că fierul folosește la transportul oxigenului în celulele roșii; însă mai puțin de 1/3 dintre femeile intervievate cunosc faptul că fierul este implicat în procesele de creștere și regenerare a celulelor, în producerea de energie, în dezvoltarea și funcționarea creierului și funcționarea optimă a mușchilor. Mai mult de jumătate dintre femei consideră că lipsa de fier este determinată în principal de pierderi de sânge (56% din respondente) și de un regim alimentar sărac în fier (52%). Mai puțin de 1/4 dintre femei consideră însă că necesarul crescut de fier din perioada de sarcină și cea de creștere a copilului pot fi cauze ale carenței de fier. Întrebate dacă știu care sunt consecințele carenței de fier asupra sănătății, 59% din respondente afirmă că nu știu. Femeile care susțin că știu, identifică printre consecințe imunitatea scăzută și capacitate de efort redusă (aproximativ 75% din acestea). Faptul că lipsa de fier atrage după sine consecințe precum memorie și capacitate de concentrare scăzute și eficacitate redusă la locul de muncă, este cunoscut de un procent mai mic (22%, respectiv 15%) din femeile intervievate.

„Rezultatele acestui studiu de piață ne arată nivelul de cunoștințe al persoanelor intervievate cu privire la rolul fierului în organism și care este înțelegerea lor cu privire la consecințele carenței de fier asupra bunei funcționări a organismului. Fierul este un element mineral vital dezvoltării sistemului nervos, care asigură organismului energia de care are nevoie zilnic și un micronutrient esenţial pentru funcţia imunitară, metabolismul muscular şi funcţionarea creierului.

Chiar dacă o parte dintre participantele la studiu au arătat că înțeleg aceste lucruri și au identificat corect cauzele carenței de fier, nu toate femeile sunt la fel de informate și de conștiente cu privire la această chestiune de sănătate. Este foarte important ca femeile să meargă periodic la medicul de familie atunci când simt că ceva nu este în regulă cu ele. De multe ori, în spatele unei stări generale mai proaste, a faptului că se simt obosite tot timpul sau nu au suficientă energie, stă o problemă de sănătate. Cu cât află mai din timp de problema respectivă, cu atât sunt șanse mai mari să o corecteze mai repede și să-și recapete starea de bine“, explică dr. Sandra Adalgiza Alexiu, vicepreședinta Societăţii Naționale de Medicina Familiei.  

Statistici 

Cea mai răspândită deficiență nutrițională din lume

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, carența de fier este cea mai răspândită deficiența nutrițională din lume. Carența de fier și anemia feriprivă reduc capacitatea de muncă a indivizilor și a întregii populații, având consecințe serioase asupra economiei și reprezentând obstacole în dezvoltarea națională. Chiar dacă nu sunt vizibile în multe țări, consecințele carenței de fier și anemiei feriprive sunt omniprezente și se regăsesc în statisticile ratelor globale de deces, a hemoragiilor materne, a performanțelor școlare reduse și a productivității scăzute a muncii.

Studiu

Percepția femeilor asupra deficitului de fier

Studiul de piață „Percepția Femeilor asupra Deficitului de Fier“ a fost realizat de compania de cercetare de piață Cult Market Research în octombrie 2017 în mediul online, pe un eșantion reprezentativ la nivel național. Vârsta medie a participantelor la studiu a fost de 35 de ani (49% din respondente sunt femei cu vârsta cuprinsă între 25 și 35 de ani, iar 51% cu vârsta între 36 și 45 de ani). În ceea ce privește mediul de rezidență, 69% din respondente provin din mediul urban, 28% din mediul rural, iar 3% nu au oferit informații despre acest aspect. De asemenea, 65% din respondente aveau copii, 32% nu aveau, iar 3% nu au răspuns la această întrebare.

5 alimente care cresc nivelul de fier din organism

Carenţa de fier poate fi prevenită şi tratată printr-o alimentaţie echilibrată. Fierul se găseşte atât în produsele de origine animală, cât şi în alimentele vegetale şi, pentru a fi absorbit, fierul are nevoie de vitamina C pentru a-și schimba valența la nivelul stomacului.

Carne roșie (ficat de porc)

Cereale integrale

Seminţe de chia

Sfeclă roșie

Plante cu frunze verzi (spanac, salată verde, pătrunjel, busuioc, mărar, cimbru, frunze de păpădie etc.)

Principalele semne şi simptome ale carenţei de fier sunt paloarea feţei, oboseala excesivă, senzaţia de  slăbiciune, dificultăţi de respiraţie, iritabilitatea, lipsa concentrării, senzaţia de frig, ameţeala, pofta de a mânca lucruri necomestibile, precum şi predispoziţia la infecţii. Diagnosticul poate fi confirmat printr-o simplă analiză de sânge, în cazul în care hemoglobina este foarte scăzută, la fel şi valoarea sideremiei – concentraţia procentuală de fier din plasmă. 

Elena Marinescu
Elena Marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă