24.1 C
București
miercuri, 25 septembrie 2024
AcasăSpecial"Caracatita Conservatorilor" face legea in centrul Galatiului

„Caracatita Conservatorilor” face legea in centrul Galatiului

» Traficul de influenta da peste cap traficul rutier in principalul vad comercial al Galatiului, zona Tiglina 1.

» Carosabilul a fost ocupat de santierul centrului comercial al rudelor unor lideri ai Partidului Conservator.

» Pana la finalizarea constructiei, in zona au fost introduse restrictii de circulatie absurde.

In urma cu aproape un an, santierul a ocupat aproape in intregime o artera care facea legatura intre strazile Saturn si Regiment 11 Siret. Acea strada prelua o parte din traficul pe strada Brailei, cea mai aglomerata artera din Galati. Din cauza extinderii santierului si pe strada Saturn, unde a ocupat trotuarul si jumatate din carosabil, in urma cu 6 luni au fost introduse reguli de prioritate. Zilele trecute, din cauza ingustarii strazii in zona santierului a fost interzisa circulatia pe strada Saturn, pe sensul dinspre Gradina Botanica spre strada Brailei. O situatie complicata nu numai pentru soferii care locuiesc in zona, ci si pentru echipajele de la Ambulanta sau Pompieri. Restrictia interzice traficul spre Tiglina 1 pe drumul cel mai scurt si mai putin aglomerat, dinspre zone importante ale Galatiului.

 Este vorba de accesul pe faleza dinspre Cartierul Dunarea, cu o populatie de 70.000 de locuitori si dinspre cartierele din centrul vechi al orasului, zona Portului si Platforma Industriala Est. Din cauza "sensului unic", este deturnat pe rute ocolitoare si traficul dinspre Trecerea Bac, legatura cu judetul Tulcea. Masura Primariei Galati este aberanta, pentru ca pana acum, cu exceptia zonei in care santierul a ocupat jumatate din carosabil,  se circula destul de bine, pe ambele benzi.

Istorie controversata
Constructia ridicata in Tiglina 1 are o istorie controversata. Ea este ridicata pe locul fostului Complex "Textile si Incaltaminte", care timp de mai multi ani a fost disputat in instanta de Primaria Galati si SC Metex Galati. A castigat Metexul, care il avea in CA pe baronul PSD Galati, senatorul Ilie Platica Vidovici. Apoi, de cand il are in CA pe directorul Oficiului de Cadastru Galati, Nicolae Reti, Metex a obtinut autorizatiile pentru demolarea vechiului magazin si construirea unui nou centru comercial. Proprietarii mai multor chioscuri din zona magazinului, personaje din clientela filialei locale a Partidului Conservator (PC), au hotarat sa obtina concesionarea fara licitatie a suprafetei de teren pe care o ocupau si sa construiasca propriul P plus 4, "plombat" pe noul magazin. S-au inteles cu cei de la Metex si exista un proiect comun.

 

La valoarea chiriilor practicate in zona, pentru "chioscari" este o afacere care le va aduce anual 6 milioane de euro. Asa ca au infiintat Consortiul "Saturn 2005", format din proprietarii a 8 din cele 10 chioscuri. Din consortiu fac parte firme ale unor lideri si VIP-uri din clientela PC: 1. SC Derec 1 SRL Galati, la care este actionar Cristofor Durbaca, fiul lui Eugen Durbaca, vicepresedinte al CJ  Galati si presedinte PC Galati; 2. SC Truman SRL si SC Informen SRL Galati, ale lui Ion stefan, fost consilier judetean PC, fost director la SC Apa Canal, in prezent membru PD-L; 3. SC Gedac Consult SRL Galati, care apartine cumnatei vicepresedintelui PC Galati Eugen Gavan, consilier, care la vremea aceea era presedintele Comisiei de Urbanism a CLM Galati. Din asociere mai fac parte SC Condur Lux SRL, SC Danias SRL. 
» Ridicarea noului centru comercial este executata de firma de constructii Mistral SA Tecuci, a senatorului PSD Laurentiu Chirvasuta.

» Pericolul exista
seful IJP Galati, comisarul sef Fanel Arama, este de acord ca masura nu este una fericita, dar spune ca a fost luata pentru eliminarea riscului producerii unor accidente grave: "Acest serviciu apartine primariei si deciziile se iau cu aprobarea noastra. si eu am fost surprins cand am vazut interdictia aceea, mai ales ca acel "interzis" este pus si aiurea, tocmai in capat. Dar acolo pericolul exista, pentru ca acea groapa de fundatie, care are adancimea de 5 metri, este facuta chiar pana la marginea drumului public si daca nu se inchidea circulatia pe un sens, riscam sa avem accidente foarte grave pe acea portiune de drum".

» In instanta
Consortiul "Saturn 2005", care a fost botezat in presa "Caracatita Conservatorilor", a obtinut concesionarea terenului fara licitatie, dar Hotararea Consiliului Municipal nr. 254/04.07.2006 a fost atacata in contencios de proprietarii altor chioscuri, care nu fusesera luati in afacere. Instanta de la Tribunalul Galati a anulat HCL 254, pentru ca la sedinta CLM din 4.07.2006 a fost presedinte de sedinta exact presedintele Comisiei de Urbanism, Eugen Gavan, care a votat hotararea prin care isi avantaja cumnata, desi legea le impune alesilor locali sa se abtina de la votarea unor proiecte de hotarari in care ei sau rude ale lor au un interes patrimonial. Chiar daca Tribunalul Galati a desfiintat HCL 254, proiectul imobiliar al "Caracatitei Conservatorilor" a mers mai departe.

Cele mai citite

Iohannis vrea să știe unde e portofoliul economic de comisar european, promis de premier

Președintele Iohannis i-a invitat pe jurnaliști să-l caute pe Ciolacu pentru răspunsuri Klaus Iohannis a declarat la New York, înainte de Adunarea Generală a ONU,...

Scăderea dobânzilor impulsionează creșterea creditării bancare, cu un avans anual de 7,7% în august

Reducerea dobânzilor de către Banca Națională a României (BNR), inițiată în iulie și continuată în august, începe să aibă un impact semnificativ asupra creditării,...

Salariile din România au crescut cu 7,5% în 2024, conform unui studiu

Salariile angajaților din România au înregistrat o creștere medie de 7,5% în 2024 comparativ cu anul precedent, potrivit studiului salarial realizat de Mercer Marsh...
Ultima oră
Pe aceeași temă