Judecătorii români au admis solicitarea autorităţilor judiciare din Kazahstan şi au dispus extrădarea lui Serikovich Renat Karasartov în ţara acestuia din origine, unde afaceristul era căutat pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi contrabandă economică.
Karasartov era căutat prin Interpol, pe numele acestuia fiind emis încă din februarie 2010 un mandat de arestare în lipsă de către Tribunalul districtului Almalinsk din oraşul Almaty.
În România, Serikovich Renat Karasartov a fost reţinut pe 10 februarie a.c. de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti. „Se stabileşte în fapt că persoana extrădabilă în calitate de director general al „ALUA Terminal” LLP şi membru al unui grup organizat infracţional, în perioada martie-noiembrie 2005 prin folosirea de documente, ştampile şi sigilii false a introdus pe teritoriul Republicii Kazahstan mai multe mărfuri provenind din China, deminând bugetul de stat prin neachitarea taxelor vamale corespunzătoare. Persoana extrădabilă a declarat la Parchet că nu este cetăţean român, nu a dobândit statutul de refugiat ori altă formă de protecţie juridică în România şi nu beneficiază de imunitate de jurisdicţie pe teritoriul României şi de asemenea se opune extrădării”, se arată în hotărârea Curţii de Apel Bucureşti prin care cetăţeanul kazah a fost extrădat.
Administrator de hotel Buşteni
Karasartov a declarat în faţa autorităţilor din România că înainte de a veni în ţara noastră a mai fost în Israel, iar de aproape de un an este administrator la un hotel în Buşteni şi locuieşte în oraşul Voluntari. A mai spus că a fost cercetat penal până în anul 2006 în Kazahstan, iar dosarul ar fi fost închis.
„Apărătorul persoanei extrădabile, având cuvântul, arată că nu este de acord cu măsura arestării solicitată de Parchet, nefiind necesară, având în vedere că, persoana extrădabilă se află legal pe teritoriul României din anul 2011, are un domiciliu stabil, depunând acte în acest sens, din anul 2009 călătoreşte nestingherit prin Europa, are mai multe intrări şi ieşiri pe teritoriul statului Israel. Apreciază că, acesta nu s-a sustras de la cercetări, nefiind citat de către autorităţile din Kazahstan, nu a fost judecat sau condamnat de statul respectiv, sau în alt stat, iar acuzaţiile ce i se aduc, nu implică arestarea acestuia, având în vedere că la dosar, nu sunt dovezi că persoana extrădabilă ar fi un pericol concret pentru ordinea publică. Pentru aceste considerente, solicită aplicarea măsurii preventive de a nu părăsi localitatea sau ţara. Persoana extrădabilă având cuvântul, arată că nu este de acord cu extrădarea, este legal în România împreună cu soţia şi cei trei copii minori, are un loc de muncă stabil, nu prezintă un pericol pentru ordinea publică, motive pentru care, solicită să fie cercetat în stare de libertate”, se mai arată în hotărârea Curţii de Apel Bucureşti care a fost menţinută prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie