Sute de bistriteni, plecati la munca in strainatate, se intorc acasa in aceste zile pentru a-si petrece concediul alaturi de rude si prieteni. Majoritatea vin incarcati cu daruri, dar si cu importante sume de bani, pe care le investesc in case, terenuri si masini.
Pentru Vasile si Mariana Rus, din satul bistritean Rebra, concediul in tara inseamna investitii si multa munca. Plecati de 6 ani in Spania, stabiliti in localitatea Ocana, situata la 60 de kilometri de Madrid, cei doi soti, de 34, respectiv 38 de ani, vin in fiecare vara, in concediu, sa mai puna o caramida la casa pe care si-o construiesc in mijlocul satului natal. Pana acum au investit in constructie circa 30.000 de euro, dar cladirea e departe sa arate asa cum au visat-o.
Munca de dimineata pana noaptea pentru un trai mai bun
Inainte sa plece in Spania, Vasile a fost electrician si a castigat destul de bine. Ce nu i-a placut niciodata a fost lipsa unui program clar de lucru. „Stiai cand pleci, dar habar nu aveai cand termini. Acolo (in Spania Ð n.r.) nu-i asa. Eu lucrez la oi, dar totul e mecanizat. Stiu cand e pauza de masa si ce am de facut”, povesteste barbatul, care a reusit sa castige bani frumosi din munca lui. „Nu am sambata, nu am duminica, dar am bani. Noi lucram si acolo, lucram si aici. Venim in refacere, dar mai mult muncim si-n loc sa ne odihnim ca altii la plaja, la mare, la munte, noi lucram si aici. Adica ce adunam acolo, aici investim. Anul trecut am investit, am luat pamant la Bistrita cu 16.000 de euro, am luat si un apartament in oras si o casa langa Bistrita. Mi-am luat si o masina tot cu 16.000 de euro”, mai spune barbatul.
La randul ei, femeia, care si-a urmat barbatul la doi ani dupa ce acesta plecase in Spania, isi admira viitoarea locuinta. „Aici cand vom termina salonul ne vom chema rudele si prietenii la noi, probabil si patronii spanioli, pentru ca din banii lor am reusit sa realizam ce-am realizat”, spune proprietara casei, mama unei singure fete, in varsta de 15 ani.
Bani castigati cu greu in strainatate, investiti tot in tara
Exemplul celor doi soti este urmat de jumatate din satul Rebra, peste 4.000 de persoane care, in diverse perioade ale verii, se intorc acasa sa vada in ce stadiu sunt constructiile pe care le finanteaza si in ce-ar mai putea investi banii castigati in strainatate. „Se castiga bine, eu asa zic. Cel mai mic salariu este de 800-1.000 de euro. Daca mai ai norocul, ca mine, sa nu platesti cazare si masa, daca nu fumezi, nu bei si nici nu arunci banii pe masini scumpe cu care sa vii in tara sa faci accidente, atunci aduni ceva”, adauga Vasile Rus.
Din Bistrita-Nasaud au plecat la munca in strainatate peste 30.000 de oameni, adica cel putin 10 la suta din populatia judetului. Majoritatea au ales tari ca Spania, Italia si Irlanda.