0.6 C
București
miercuri, 15 ianuarie 2025
AcasăSpecialCaprele l-au băgat după gratii pe Toni Greblă

Caprele l-au băgat după gratii pe Toni Greblă

Judecătorul Toni Greblă s-a umplut de penibil după ce a fost reţinut ieri de procurori pentru că ar fi vrut să vândă 50 de capre. Magistratul vroia să scape astfel de o parte din problemele legale, fiind şi administrator de firmă şi judecător.

Infracțiunile de care este acuzat Greblă ar fi fost săvârșite începând cu 2010, pe când acesta era senator și șef al comisiei juridice al acestei camere şi au fost continuate până în ianuarie 2015, când era deja judecător CCR. Acuzaţiile sunt extrem de grave: constituirea unui grup infracțional organizat cu scopul de a folosi acte false la Vamă, trafic de influență în formă continuată, operațiuni financiare pentru a obține bani, bunuri, alte foloase necuvenite. După ce procurorii au cerut avizul de reținere, Toni Greblă și-a dat demisia de la CCR, renunțând la imunitate.

Citește și: Primul judecător CCR, Toni Greblă, REȚINUT pentru corupție. Avocatul său: A încercat să vândă niște capre. DNA cere arest la domiciliu

Procurorii l-au reţinut ieri pentru 24 de ore deoarece a fost denunțat că ar fi încercat să șteargă urmele infracțiunilor sale, respectiv să înstrăineze, printr-un interpus, vreo 50 de capre de la ferma sa, spun surse judiciare. Dacă ar fi scăpat de capre, se salva de acuzațiile de asociat/administrator și director general la ferma sa, funcții incompatibile cu cele de senator sau judecător. Deoarece Greblă a invocat afecțiuni grave la controlul medical obișnuit înainte de cazarea în arestul Poliției, el a fost dus la spital. Procurorii DNA cer instanței Înaltei Curți de Casație și Justiție arestarea la domiciliu a lui Toni Greblă.

Judecător la CCR, șef de grup infracțional

Începând cu luna august 2014, inculpatul Greblă Toni a făcut demersuri pentru intermedierea unei legături comerciale de export între omul de afaceri Bîrcină Ion, un cetățean turc, cetățeanul moldovean Victor Dolghi și Constantin Bartolomeu Săvoiu ( general în retragere, șef de lojă masonică).

Împreună cu cei patru suspecți, Greblă a constituit un grup infracțional organizat cu scopul de a iniția raporturi comerciale (export produse agro-alimentare) pe linia România – Federația Rusă, cu interpunerea Turciei, pentru eludarea deciziei de instituire de către Rusia a unui embargo unilateral asupra importului de produse agro-alimentare din Uniunea Europeană. Embargoul unilateral al Rusiei era un răspuns la instituirea regimului autonom de sancțiuni de către Uniunea Europeană Rusiei. 

Pentru a încălca embargoul, membrii grupului s-au întâlnit de mai multe ori, atât în țară, cât și în afara țării, acționând coordonat pentru îndeplinirea scopului pentru care s-au constituit.

Citește și: Ce a declarat soția lui Toni Greblă despre reținerea fostului judecător CCR

În perioada 2014 – 2015, aceștia au efectuat acte pregătitoare în vederea săvârșirii infracțiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate.

Denunțul șefului de lojă masonică, urmărit penal, despre încălcarea embargoului cu Rusia

Șeful de lojă masonica Bartolomeu Constantin Săvoiu (general în retragere), urmărit penal în același dosar cu Greblă  a descris împrejurările în care  judecătorul CCR a apelat  la serviciile sale.

 Într-un referat al procurorilor se menționează :“În luna august 2014, judecătorul TONI GREBLĂ, cunoscând că Bartolomeu Constantin Săvoiu este o personalitate, cu multe cunoştinţe în domeniul internaţional, l-a rugat să-l însoţească pe  Ion Bîrcinămla o expoziţie de franciză la Istanbul, motivaţia lui TONI GREBLĂ fiind aceea că BÎRCINĂ ION (zis „DAN”) şi însoţitorul său turc, SEVKET COREKCI, nu vorbesc engleza foarte bine.

Interesul lui BÎRCINĂ ION şi a însoţitorului său era acela ca, prin personalitatea sa (SĂVOIU BARTOLOMEU-CONSTANTIN), să faciliteze contacte comerciale la nivel înalt pentru export de energie din România în Turcia.

Suspectul a mai arătat că TONI GREBLĂ l-a rugat, la începutul anului 2014, să găsească o bancă puternică, care să finanţeze o societate care are probleme de lichidităţi şi care are ca obiect de activitate creşterea struţilor pentru vânzarea la marile lanţuri de magazine, fiind vorba de societatea lui DENIS SURAKI, un apropiat al senatorului / judecătorului”.

Afaceri cu energie. Denunțul directorului general al Complexului Energetic Oltenia. În schema apare și jurnalistul Bogdan Chireac

Săvoiu nu este singurul care a descries faptele judecătorului Toni Greblă, care se ocupa si de afaceri cu energie. Multe informații despre modul de acțiune al senatorului/judecătorului Greblă au fost oferite și de Laurențiu Dan Ciurel, directorul general al Complexului Energetic Oltenia.

 Potrivit declarației lui Ciurel,  în anul 2008 Toni Greblă i-a reproșat i-a reproşat că nu este de acord cu compensarea propusă de o firmă a lui BÎRCINĂ, care avea un debit neachitat la Complexul Energetic Rovinari iniţial de 10.000.000 lei şi ulterior de 6.294.000 lei. Compensarea susţinută de TONI GREBLĂ (pentru BÎRCINĂ) privea stingerea creanţei în totalitate cu un teren supraevaluat şi aparatură electronică inutilă societăţii.

Urmarea refuzului explicit, în anul 2013, TONI GREBLĂ,  l-a ameninţat pe Ciurel pe holurile Prefecturii Gorj.

Fragment din declarație: “Foarte nervos, TONI GREBLĂ mi-a spus textual, citez din memorie, <<Oameni ca tine n-o să-i uit niciodată şi o să am grijă să fii terminat!>>. I-am răspuns: <<Aveţi intenţia să mă ameninţaţi direct?>>, la care TONI GREBLĂ mi-a spus că: <<Nu este o ameninţare, este doar un avertisment!>>.(…) în anul 2013, TONI GREBLĂ a marşat la tot felul de presiuni ale lui CONDESCU MARIN făcute prin media împotriva mea participând la acţiuni ale lui CONDESCU împotriva mea de genul: reuniuni cu parlamentarii din patru judeţe pentru a determina schimbarea mea din funcţie (…) Pentru una din firmele controlate de BÎRCINĂ, a făcut o recomandare şi jurnalistul BOGDAN CHIRIEAC”.

Infracțiunile, rezumate generic

Potrivit procurorilor DNA, Toni Greblă  a săvârșit mai multe infracțiuni de trafic de influență pentru finul săi Ion Bîrcină, atât în perioada  2010-decembrie 2013, în care a fost senator al României, cât și după alegerea sa ca judecător la CCR.

Greblă a pretins și primit de la Bîrcină folosința gratuită, întreținerea și asigurarea unui autoturism BMW Serie 5, în echivalent de 56.070 euro; folosința gratuită a unui post telefonic, înregistrat pe una din firmele omului de afaceri; apriomit suma de 1.200 lei (echivalentul unor obiecte vestimentare),  materiale electorale aferente campaniei electorale din 2012 privind alegerile parlamentare, pentru lipirea a 20.000 de afișe. 

Foloasele necuvenite au fost primite în schimbul promisiunii de a interveni și determina diferiți funcționari publici să îndeplinească și să urgenteze îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuțiile acestora de serviciu, în folosul firmelor controlate de suspectul Bîrcină Ion, cu interese în domenii de activitate diversă (energie, transport, fier vechi ș.a.).
În perioada 2010 – 2015, inculpatul Toni Greblă  a desfășurat activități comerciale în mod neîntrerupt,  direct sau prin interpuși, fiind asociat, respectiv administrator / director general la o fermă agricolă și la o firmă producătoare de energie.

De ce procurorii cer arestul

Din probele administrate, a rezultat că după efectuarea perchezițiilor domiciliare la ferma inculpatului, acesta și-a continuat activitatea infracțională, efectuând demersuri concrete de valorificare a foloaselor necuvenite obținute din infracțiunea de efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția în scopul obținerii pentru sine și pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

În acest sens, în perioada februarie-martie 2015, inculpatul Toni Greblă a efectuat, prin intermediari, și în mod nemijlocit, demersuri de preconstituire a unui contract simulat de vânzare-cumpărare, prin care să ascundă calitatea de proprietar al animalelor din fermă, în vederea valorificării acestora (acesta nefiind încheiat din motive independente de inculpat). În fapt, e vorba de intenția de a vinde prin interpus circa 50 de capre pentru a scăpa de acuzațiile de administrator și director de fermă agro-zootehnică.

 

 

 

Cele mai citite

Noua valoare a IRCC aduce economii pentru românii cu credite ipotecare

Începând cu 1 ianuarie 2025, românii care au credite ipotecare cu dobândă variabilă beneficiază de rate lunare mai mici, odată cu scăderea IRCC. Banca Națională...

Nou Sondaj ECFR: Percepții divizate asupra lui TRUMP 2.0 și viitorul influenței europene pe scena globală

Un sondaj global, publicat astăzi, arată că un număr mare de cetățeni din toată lumea sunt optimiști în legătură cu revenirea lui Donald Trump...

Kylian Mbappe, în pericol să piardă 55 de milioane de euro de la PSG! Ce spune Federația Franceză de Fotbal

Starul lui Real Madrid, Kylian Mbappe, ar putea să nu mai primească suma de 55 de milioane de euro din partea fostului său club,...
Ultima oră
Pe aceeași temă