7.8 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăSpecialCând devine obligatorie asigurarea împotriva dezastrelor

Când devine obligatorie asigurarea împotriva dezastrelor

Organismul care se va ocupa cu gestionarea primelor de asigurare a devenit, în sfârşit, operaţional şi ar putea începe colectarea asigurărilor obligatorii de la jumătatea anului.

„Am reuşit, deocamdată, să angajăm cei zece oameni de care este nevoie pentru funcţionarea PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor). De asemenea, am achiziţionat sistemul IT necesar. Ne dorim să devenim operaţionali în cel mai scurt timp”, spune Marius Bulugea, preşedintele director general al PAID, organismul care se va ocupa de gestionarea banilor proveniţi din asigurarea obligatorie a locuinţelor.
Potrivit acestuia, cele 13 companii de asigurări implicate, reunite sub umbrela PAID, mai au un singur hop major de trecut înainte de a da drumul procesului de asigurare efectivă. „Nu putem funcţiona până nu încheiem contracte cu una sau mai multe companii de reasigurare. Am contractat deja cinci brokeri care se vor ocupa de acest lucru şi care le vor face oferte celor mai importante companii din domeniu, cum ar Swiss Re sau Munich Re. După ce facem acest pas putem demara procesul de asigurare”, explică Bulugea. Directorul PAID se aşteaptă ca, până la finele acestui an, aproximativ 25% din români să aibă locuinţele gata asigurate, iar în următorii doi-trei ani nivelul de asigurare să ajungă la cel puţin 80% din totalul celor 8 milioane de locuinţe ce pot fi asigurate. Dacă cifrele expuse se respectă, el ar determina o capitalizare de 30 milioane euro a PAID pentru 2010 şi încă aproximativ 100 milioane euro pe an, când se va ajunge la maximul de locuinţe asigurate. Poliţa de asigurare obligatorie împotriva dezastrelor va costa 10 sau 20 de euro pe an – în funcţie de categoria în care este încadrată locuinţa – şi este aferentă unei valori asigurate de 10.000 sau 20.000 de euro. Locaţiile care fac parte din categoria de risc seismic ridicat (locuinţele cu bulină) vor fi asigurate doar după ce trec printr-un proces de consolidare.

În aşteptarea legii

Demararea procesului de asi¬gurare împotriva dezastrelor nu ţine doar de companiile de specialitate. „Şi autorităţile au un rol, în sensul în care de ele depinde timpul în care va fi adoptat proiectul privind modificarea Legii 260/2008, referitoare la asigurarea obligatorie împotriva dezastrelor. Proiectul a fost elaborat de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, după consultări cu factorii de răspundere din companiile de asigurare. Noi suntem de acord cu toate modificările aduse legii, inclusiv cu eliminarea articolului 21, care dădea dreptul asigurătorilor să refuze plata despăgubirilor în cazul în care beneficiarii nu anunţau dauna în termen de 60 de zile de la producerea ei”, spune Marius Bulugea.

Statul, un contributor important

„Bineînţeles că vor fi probleme în zonele rurale, acolo unde oamenii nu doar că sunt reticenţi la asigurări, dar vor exista cu siguranţă situaţii unde ei nu îşi vor putea permite să achite poliţa, chiar dacă este vorba despre sume destul de mici”, ne-a explicat Bulugea. Potrivit acestuia însă, problema poate fi rezolvată chiar de statul român. „Acestea sunt cazuri sociale. Prima lor va fi achitată de stat. De altfel, statul va plăti şi pentru clădirile pe care le deţine în po¬sesie, inclusiv pentru locuinţele ANL care nu au fost vândute, ci închiriate, şi pentru locuinţele de protocol”, explică şeful PAID. În aceste condiţii, potrivit calculelor RL, contribuţia totală a statului ar putea sări de 10% din totalul sumelor colectate din asigurarea obligatorie.

Întrebări esenţiale

RL: Asigurarea este obligatorie pentru toate locuinţele?
Marius Bulugea: Da, cu excepţia locuinţelor cu „bulină roşie”, care vor fi asigurate doar după ce vor fi consolidate.

RL: Cât costă poliţa şi ce valoare acoperă ea?
M.B.: 10 sau 20 de euro, în funcţie de tipul locuinţei. Va¬loarea asigurată este de 10.000 sau 20.000 de euro.

RL: Poate creşte, în timp, valoarea primei?
M.B.: Probabil că membrii PAID vor avea posibilitatea de a decide o modificare a valorii primei în funcţie de condiţiile de piaţă. În nici un caz nu poate fi valabilă o variantă în care Guvernul să decidă modificarea sumei. Doar companiile pot face asta, pentru că doar ele ştiu despre ce este vorba. Oricum, dacă va exista o majorare, în nici un caz nu va fi una foarte mare. Asigurarea nu va costa, brusc, 50 de euro în loc de 20

RL: Ce se întâmplă dacă o persoană nu plăteşte poliţa?
M.B.: Acea persoană va fi amendată de autorităţile locale cu până la 500 de lei. Este deci mult mai rentabil să plăteşti cei 20 de euro pe an decât să achiţi o amendă de minimum 100 de lei şi maximum 500 de lei.

RL: Ce se întâmplă cu persoanele care nu-şi permit să achite prima?
M.B.: Pentru cazurile sociale, contribuţia va veni de la stat.

RL: Dacă am deja o asigurare a locuinţei, sunt obligat să o închei şi pe aceasta?
M.B.: În primul an nu, dar după ce expiră poliţa pe care o aveţi veţi fi obligat să încheiaţi o asigurare obligatorie.

RL: Dacă valoarea locuinţei este mai mare decât suma asigurată prin poliţa obligatorie, cele 10.000 sau 20.000 de euro se scad în cazul în care optez pentru o asigurare facultativă care să acopere întreaga valoare a casei?
M.B.: Nu. Ar fi un proces mult prea complicat.

RL: Ce se întâmplă dacă persoana care a plătit mai mulţi ani poliţa moare, iar rudele sale vând locuinţa?
M.B.:
Rudele nu vor primi sumele plătite de decedat în contul asigurării.

RL: Ce se întâmplă cu fondurile obţinute de PAID?
M.B.: Peste 90% vor fi plasate în reasigurări.

POLIŢE CIFRE, DE UNDE?

Se caută agenţi de marketing

Cel mai probabil, cele 13 companii de asigurare care vor distribui poliţele obligatorii vor lucra pe un sistem asemănător celui utilizat la pensiile private obligatorii. „Probabil că se vor folosi inclusiv agenţi de marketing şi campanii de pu¬blicitate pe un sistem asemănător celui de la pensiile private”, explică pentru RL Marius Bulugea. Cu alte cuvinte, acest fapt înseamnă o oportunitate pentru români. Deşi şeful PAID spune că deocamdată este prematur să avansăm sume privind comisioanele ce vor fi ofe¬rite, experienţa „dosariadei” din prima fază a procesului de implementare a Pilonului II de pensii private ne arată că putem vorbi de sume importante. La pensiile private, unele companii ofereau până la 100 de lei pentru fiecare dosar adus. În opinia lui Bulugea, companiile de asigurări vor folosi obligativitatea asigurării locuinţei inclusiv pentru a vinde, la pachet, şi alte tipuri de poliţe.

13 – companii de asigurare vor participa la program
10.000 sau 20.000 – de euro va reprezenta valoarea asigurată în funcţie de tipul locuinţei.
2 – milioane de locuinţe ar putea fi asigurate anul acesta împotriva dezastrelor, adică 25% din total
6,5
– milioane de locuinţe ar putea fi asigurate în următorii doi-trei ani
30 – milioane de euro se vor strânge din asigurări doar anul acesta
120 – milioane de euro pe an s-ar putea strânge în perioada de funcţionare
maximă
500
– de lei reprezintă amenda maximă pentru neplata asigurării
10% – din locuinţe ar putea fi asigurate pe banii statului
90% – din banii adunaţi vor fi plasaţi în reasigurare.
10 sau 20 – de euro va fi prima anuală

Cele mai citite

Comercianții nu mai sunt obligați să emită bon fiscal, decât la cerere: Legea, publicată în Monitorul Oficial

Modificarea nu afectează drepturile consumatorilor, reglementate de legislația în vigoare Legislația privind emiterea bonurilor fiscale a fost modificată, iar noile reglementări au fost publicate în...

Călin Georgescu amenință noul Guvern și pe Klaus Iohannis: Veți regreta orice decizie luată împotriva poporului

Georgescu a calificat actuala conducere drept o „haită politică” care a instaurat un guvern „ilegitim” Călin Georgescu, fost candidat la președinție, a lansat o serie...

Drăgușin, vizat în tactica lui Liverpool! Planul lui Arne Slot pentru victoria categorică împotriva lui Spurs

Liverpool a învins Tottenham cu un categoric 6-3 în etapa a 17-a din Premier League, grație unei tactici meticulos pregătite de antrenorul Arne Slot,...
Ultima oră
Pe aceeași temă