13.5 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialCampionatul Mondial 2014, semnal de alarmă pentru FIFA

Campionatul Mondial 2014, semnal de alarmă pentru FIFA

Întârzierile şi problemele financiare ale stadionului pe care îl construieşte Corinthians la Sao Paulo au reaprins alarmele în Brazilia şi la FIFA, care încep să se gândească la schimbarea locului de disputare a meciului de deschidere a Cupei Mondiale de fotbal din 2014.

Pe lângă tărăgănarea lucrărilor se adaugă şi un conflict bancar, care ameninţă finanţarea proiectului, care ar putea fi “paralizat”, dacă situaţia nu este rezolvată în viitoarele câteva săptămâni, subliniază cotidianul O Estado de Sao Paulo

Problema constă în faptul că băncile de stat, două la număr, care finanţează lucrările nu vor să deschidă o linie de credit pentru 400 de milioane de reali (200 de milioane de dolari) dacă firma constructoare Odebrecht, responsabilă cu lucrările, nu oferă garanţiile necesare pentru a primi banii. Potrivit ziarului paulista, Banca naţională de dezvoltare economică şi socială şi Banca Braziliei solicită Odebrecht să avaleze operaţiunea cu o parte din patrimoniul propriu sau să prezinte garanţii bancare suficiente, ceea ce întreprinderea nu a făcut până acum.

Delicata situaţie a fost recunoscută de ministrul Sportului, Aldo Rebelo, care a explicat că firma de construcţii trebuie să fie responsabilă de conlucrarea cu băncile publice, întrucât legea nu permite finanţarea directă a unui club de fotbal precum Corinthians.

Opţiunea, potrivit O Estado de Sao Paulo şi altor ziare locale, este mutarea deschiderii Mondialului la Brasilia, al cărei stadion este aproape terminat şi va fi folosit în iunie anul acesta pentru deschiderea Cupei Confederaţiilor.

“Va fi o schimbare enormă în logistica FIFA, dar nu trebuie să neglijăm posibilitatea că nu se realizează lucrările planificate la stadionul lui Corinthians”, stabilite pentru 31 decembrie 2013, afirmă cotidianul O Globo.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă