0.9 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialCampioana Europei se bazează prea puțin pe jucătoare din România. CSM București,...

Campioana Europei se bazează prea puțin pe jucătoare din România. CSM București, aproape de o nouă calificare în Final Four

Echipa feminină de handbal confirmă că performanța de anul trecut, când a cucerit Liga Campionilor din postura de debutantă, nu a fost o întâmplare.

Campioana Europei este aproape de o nouă calificare în Final Four, unde are șansa să câștige din nou trofeul. Bătălia decisivă o dă la Budapesta, cu Ferencvaros, într-un meci care se va disputa sâmbătă, de la ora 17.45.

În tur, într-o Sală Polivalentă arhiplină, CSM București a învins echipa maghiară cu 30-25, după un final foarte bun, trăit în picioare de majoritatea spectatorilor. La primul meci cu Per Johansson pe bancă, adus în locul lui Aurelian Roșca, Isabelle Gullden a făcut un nou meci mare și a înscris 10 goluri, fiind -astfel cel mai bun marcator al echipei noastre. Plătită cu peste 10.000 de euro pe lună din bani publici, clubul fiind finanțat de Primăria București, Gullden și-a prelungit recent contractul pe 2 ani. Suedeza în vârstă de 27 de ani a mai evoluat doar pentru Savehof și Viborg, în cariera sa.

Fără paradele Paulei Ungureanu, probabil însă că lucrurile nu ar fi stat chiar atât de bine.

CSM se bazează pe vedete din străinătate

Echipa feminină de handbal s-a înființat în 2007 și a avut o ascensiune rapidă, mai ales în ultimii ani, după promovarea în Liga Națională. Bugetul a crescut considerabil, iar șefii clubului au convins o serie de vedete din străinătate să vină în România, alegând varianta de a încerca să facă performanță cât mai repede.

Acum, campioana Europei se bazează prea puțin pe jucătoare din România (precum Paula Ungureanu, Aurelia Brădeanu, Iulia Curea sau Oana Manea), astfel încât echipa națională are serios de suferit. Mehmedovic, Niombla, Gullden, -Torstensson și Carmen -Martin sunt doar o parte dintre jucătoarele valoroase din străinătate, care au fost convinse pe bani grei să -vină la CSM.

De altfel, proiectul celor de la CSM București, care a dat rezultate imediat, prin cucerirea Ligii Campionilor, a fost criticat dur de Gheorghe Tadici, fostul selecționer al naționalei României. „Nu poți să dai asemenea salarii din bani publici, când în țara asta sunt atâtea lucruri de făcut și economia este așa cum este. La Neagu, este vorba de 300.000 de -euro pe an, din banii Primăriei. Au un buget de 8 ori mai mare decât HC Zalău (n.n.  – echipa antrenată acum de Tadici). Eu produc pentru handbalul românesc, nu pentru Suedia, Croația, Norvegia sau Franța, cum face CSM București”, a fost comentariul dur făcut de tehnicianul ajuns la vârsta de 65 de ani.

Probabil pentru a mai echilibra balanța și din dorința de a da o lovitură de imagine, CSM București o va avea în lot din sezonul viitor pe Cristina Neagu, desemnată recent cea mai bună jucătoare din lume în 2016. Cel mai bun inter stânga la Campionatul European, aceasta a mai cucerit premiul şi în alte două rânduri, în 2010 și 2015.

2016, un an de vis

Anul trecut, CSM București a răsturnat toate calculele hârtiei și a cucerit Liga Campionilor, deși a pornit cu ultima șansă în Final Four-ul de la Budapesta. Calificată cu emoții în sferturi, CSM a trecut de Rostov-Don (campioana Rusiei) în această fază a competiției, într-o dublă manșă.

A urmat, apoi, semifinala cu Vardar Skopje, în care nu s-a pus problema învingătoarei. CSM București s-a impus clar, la 6 goluri diferență, scor 27-21. În finală, echipa antrenată atunci de danezul Kim Rasmussen a învins-o pe Gyor, marea favorită a competiției, mai ales prin prisma plusului de experiență.

Meciul, care a fost unul cu adevărat dramatic, s-a decis la loviturile de departajare (4-1), destul de rar întâlnite în handbalul mare. A fost 22-22 după timpul regulamentar și 25-25 în urma reprizelor suplimentare.

Vardar și Gyor, din nou adversare

Dacă se va califica în Final Four, iar apoi va ajunge din nou în ultimul act, CSM București ar putea să aibă același traseu de anul trecut. Gyor și Vardar ar trebui să se califice, în mod normal, în semifinale. Formația din Ungaria, extrem de puternică pe teren propriu, are de recuperat un singur gol cu Metz (înfrângere cu 31-32, în tur), în timp ce Vardar a reușit să câștige în deplasare, pe terenul celor de la Midtjylland, scor 28-26. O singură echipă este în acest moment sigură de prezența în Final Four. Este vorba de Buducnost, echipa Cristinei Neagu, care a făcut scor în prima manșă cu Larvik, scor 31-17. Formația din Norvegia, care a cucerit Liga Campionilor în 2011, are însă mari probleme financiare și ar putea să ajungă chiar la faliment.

CSM în Liga Campionilor

Grupa C

CSM București – Rostov Don                                  24-21

FC Midtjylland – CSM București                             24-21

CSM București – Gyor                                              24-27

Gyor – CSM București                                              33-25

Rostov Don – CSM București                                 20-22

CSM București – FC Midtjylland                            26-20

Main Round

CSM București – Larvik                                            26-26

Krim Mercator – CSM București                             21-24

CSM București – Team Esbjerg                              33-25

Larvik – CSM București                                            35-33

CSM București – Krim Mercator                             28-26

Team Esbjerg – CSM București                              20-25

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă