La Iepuresti s-au auzit focuri de arma ca la partidele de vanatoare organizate iarna pe campurile giurgiuvene. Pe linia frontului electoral s-au aflat pesedisti si pedelisti, tehnica de lupta folosita fiind alcatuita din pistoale cu gloante de cauciuc, bate, tevi si pietroaie. Cam la fel s-a procedat si in localitatea Bucsani din acelasi judet, unde au avut loc acte de violenta intalnite doar in confruntarile clanurilor din lumea interlopa. Actorii-cheie au fost candidatii pentru functia de primar de comuna ai caror sustinatori, unii locali iar altii adusi special din Capitala, s-au dovedit experti in folosirea pistolului, ciomegelor, bastoanelor si pumnului. Am vazut oameni batuti dupa manual, cativa dintre ei fiind aproape desfigurati, cu toate reparatiile facute de doctorii de garda in urma luptelor purtate fie pe intuneric, fie la lumina farurilor.
S-a tras cu pistolul direct in cap, fapt pentru care un militant PD-L s-a ales cu un glonte de cauciuc infipt in frunte. Ce s-a intamplat la inceputul saptamanii in curs este mult mai grav decat multe cazuri inregistrate in perioada interbelica. Oameni in toata firea, care pana mai alaltaieri isi dadeau buna ziua cand se intalneau, neavand nimic de impartit, au devenit dintr-o data dusmani din cauza unor interese de natura politica si materiala. Confictele soldate cu victime, cum ar fi cazul lipitorului de afise din Bucsani, caruia i-a fost scos ochiul cu o piatra, nu fac decat sa clarifice pentru ce se razboiesc de fapt reprezentantii partidelor la nivel local si cine sunt cei care ii ajuta sa castige functia de primar sau consilier. Dupa cum se vede, nu conteaza programul electoral sau capacitatea candidatului de a merge pana la capat cu solutia propusa, ci mijloacele de intimidare, care impun prin forta dominatia de facto a celui mai tare in materie de lupta corp la corp. In aceste conditii, presiunea electorala asupra adversarilor creste dupa procedeul intalnit la Iepuresti si Bucsani, localitati unde democratia a fost coborata de pe afisul postat pe stalpul de telegraf si inlocuita cu anarhia. S-a ajuns pana acolo incat au fost angajate bande de batausi pentru a-i "convinge" pe adversarii politici sa o lase mai moale cu propaganda electorala in saptamanile ramase pana la data votarii. Unii ataca, altii se apara.
La nevoie, se apeleaza la telefonul de urgenta 112 fie pentru a stavili ofensiva gorilelor, fie pentru ca Salvarea sa poata ridica ranitii ramasi pe caldaram. Ce-i mana de fapt pe candidati sa se lupte pe viata si pe moarte? Cumva nevoile alegatorilor? Pentru asta isi dau stralucit doctoratul in violenta cei care trag cu pistolul si lovesc cu ranga? Nici vorba! O posibila explicatie ar fi aceasta: unii candidati, in prezent primari, au transformat institutiile pe care le conduc in agentii imobiliare. Se spune ca ei au devenit samsari de pamanturi, care fac afaceri mari in detrimentul oamenilor cinstiti. Le-a mers binisor in primul mandat, le-a mers foarte bine in al doilea, de ce sa nu se bata pentru al treilea mandat daca partidul a fost de acord cu candidatura? Jocul e favorizat de sprijinul venit de la "centru", unde ajunge o parte din cascavalul castigat pe diverse cai mai mult sau mai putin ortodoxe, in conformitate cu constiinta propriilor interese politice.
Sa nu credeti ca de partea cealalta a baricadei toti concurentii sunt animati de ganduri bune. Multi dintre ei nutresc aceleasi convingeri, dorind sa recapete terenul pierdut, acum fiind gata de ultimul asalt, cu riscul de a intra in conflict nu de putine ori urmat de acte de violenta despre care nu credeam ca mai auzim vreodata. Locul asaltului verbal a fost luat, asa cum am vazut, de intensificarea luptelor purtate fie in amiaza mare, fie pe intuneric. Sa recunoastem, intre manifestarile electorale de la varf – ma refer aici la campania pentru alegerea edilului Capitalei si a presedintilor de consilii judetene – si lupta pentru castigarea primariilor de comune exista o deosebire fundamentala. Daca in primul caz se poate vorbi de o liniste surprinzatoare, poate chiar de o stare de blat in multe situatii, nu acelasi lucru se poate spune despre ce se intampla la nivel local – Iepuresti sau Bucsani –, unde taberele candidatilor se bat pana le curge sangele siroaie. Se scoate pistolul si se trage chiar si pentru un afis electoral rupt. Asa se obtine politica de control local in 2008, stimati cititori!