21.7 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăSpecial"Calul troian" al terorismului international este... BIOTERORISMUL

„Calul troian” al terorismului international este… BIOTERORISMUL

Interviu cu academicianul Nicolae Manolescu (foto), presedinte executiv al Centrului Zonal de Inalte Studii pentru Prevenirea Bioterorismului – Bucuresti – Romania, membru al Consortiului de Legislatie si Securitate Biologica – Chicago – U.S.A.
– In cadrul terorismului international amenintarea cu arme biologice este o problema stringenta, globala. Va rugam sa precizati in ce constau in prezent dimensiunile si caracteristicile amenintarilor si atacurilor cu arme biologice.
– La recenta conferinta internationala cu tema „Biosecuritatea – provocari pentru comunitatea stiintifica internationala”, ce a avut loc la Bucuresti, toti participantii au fost de acord ca in prezent „Calul troian” al terorismului international este… bioterorismul. Si asta pentru ca tinta principala a atacului bioterorist este populatia civila. Comunitatea stiintifica internationala face front comun impotriva bioteroristilor si participa direct la elaborarea „Politicilor si programelor” guvernelor din tarile lor de prevenire a atacurilor cu arme biologice. Si asta pentru ca armele biologice nu pot fi fabricate fara aportul biostiintei. Exista la ora actuala mai in toate tarile democratice programe de raspuns eficient la atacul bioterorist. Se intelege ca la aceste programe au muncit si muncesc oameni de stiinta biomedicala, dar si juristi, economisti, militari etc.
– In prezent constientizam ca agentii biologici induc provocari unice. Actuala panzootie de gripa aviara, cu tendinta de a deveni pandemie, este un atac de bioterorism?
– Dintotdeauna agentii patogeni biologici, in conditii „favorabile”, se multiplica cu o dinamica surprinzatoare, pornind de la cantitati infime in natura sau in laboratoarele oamenilor de stiinta de medicina umana si veterinara. Si aici se apeleaza la deontologia medicala, pentru ca in lume centrele de cercetare si unitatile de productie privata a acestor agenti le intrece cu mult (ca dotare) pe cele guvernamentale. Aceste centre creeaza probleme globale de biosiguranta si biosecuritate. Ca si in cazul folosirii in scopuri pasnice a energiei nucleare, tot asa aceste centre trebuie avizate si controlate de O.N.U. In cazul acestor centre trebuie reguli stricte de functionare pentru ca materialele patogene sa nu fie sustrase, stiindu-se ca cei interesati sunt dotati cu multa inventivitate. Angajatii de la aceste tipuri de locatii trebuie sa prezinte garantii morale si materiale privind activitatile lor. Nu stiu daca actuala panzootie de gripa aviara, care din pacate evolueaza si in tara noastra si care a produs panica in randul populatiei si pierderi economice foarte mari, a fost un atac terorist, dar stiu ca aceasta catastrofa biologica a fost intuita, anuntata cu mult timp in urma de catre OMS, FAO si OIE.
– Care este raspunsul urgent din partea factorilor guvernamentali in caz de atac cu arme biologice?
– Un protocol pentru raportarea si investigarea incidentelor de biosecuritate trebuie sa fie facut intr-un timp cat mai scurt in cazul unui atac sigur cu arme biologice, dar si in cazul, sa spunem, de pierdere a substantelor, materialelor infectioase si a unei activitati neautorizate. Dar planurile nationale de biosecuritate in caz de urgenta trebuie sa aiba in vedere amenintarile intentionate cu bombe si alte amenintari sau neintentionate prin raspandiri accidentale ale agentilor infectiosi, informari despre evenimentele naturale.
– In acest domeniu al biosecuritatii exista in plan legislativ si initiative ale Romaniei. Care sunt acestea?
– Romania a semnat pe 12 februarie 2000 Carta relatiilor de buna vecinatate, stabilitate, securitate in Europa de Sud-Est. Cooperarea trilaterala (Romania-Bulgaria-Grecia) a fost semnata pe 26 august 1995 in orasul Ioannina din Grecia. Cooperari bilaterale au mai fost cu Albania (2002), Bulgaria (2002), Croatia (2000), Germania (1996), Egipt (2003), Suedia (2004), Macedonia (2004), Cehia (2001), Slovacia (2004), Franta (1997), Ungaria (1997), Armenia (2001), Rusia (2001).

Cele mai citite

Răzvan Marin, aproape de un gol antologic! Echipa românului a fost zdrobită de Napoli

Cagliari a suferit o înfrângere categorică în fața celor de la Napoli, iar Răzvan Marin a fost unul dintre puținii jucători ai echipei sale...

Grecia va impune o interdicție de cel puțin un an asupra noilor închirieri pe termen scurt în Atena

Guvernul grec a anunțat că interdicția asupra noilor licențe pentru închirieri pe termen scurt în trei districte din centrul Atenei va fi în vigoare...

Studiu: Clienții băncilor românești sunt mai puțin loiali decât media europeană

Un studiu realizat de compania de consultanță în management Kearney arată că 73% dintre clienții băncilor europene și-au păstrat contul principal la aceeași instituție...
Ultima oră
Pe aceeași temă