20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialCaleidoscop

Caleidoscop

„Te invit la o plimbare in secolul trecut”

Mai multi graficieni din Iasi s-au transformat in „arhitecti” virtuali si reconstruiesc, pe calculator, in sistem tridimensional, Iasiul de acum o suta de ani.
Cu o simpla miscare de mouse oricine va putea „gusta” din aerul patriarhal al capitalei Moldovei, se va putea plimba pe strazi, printre doamne cu o umbreluta sau domni cu joben sau va trebui sa se fereasca din calea trasurilor dichisite si a tramvaielor de epoca.
Initiativa ii apartine solistei de muzica pop EDA, inspirata de videoclipul 3D „Vine noaptea”, lansat la inceputul acestui an, pe 15 ianuarie. Directorul Muzeului Literaturii Romane din Iasi, Lucian Vasiliu, i-a ajutat pe „arhitectii” virtuali cu poze si sfaturi: „Mi s-a parut o idee foarte buna, mai ales pentru tinerele generatii de iubitori ale oraselor de odinioara, de a avea acces, de a naviga in spatiul virtual, prin prisma mijloacelor moderne de comunicare”.

Actorul Adrian Pintea aniverseaza 51 de ani

Nascut pe 9 octombrie 1954 in localitatea Beius, judetul Bihor, este absolvent al Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica (1979). A desfasurat o activitate teatrala de succes pe scenele Teatrului „Ion Creanga” din Bucuresti.
June-prim romantic, care, dincolo de prezenta sa carismatica, impresioneaza prin profunzimea interpretarii, a detinut roluri in filme pentru marele ecran: „Intre oglinzi paralele, „Padureanca”, „Moartea unui artist”, „Un bulgare de huma”, „Nostradamus”, „Domnisoara Cristina”, ramanand in memoria publicului cinefil in special prin seria de filme cu Iancu Jianu: „Iancu Jianu haicudul”, „Iancu Jianu zapciul”. Pe 24 februarie 2003 Adrian Pintea si-a lansat primul volum de poezie, intitulat „Pamantul americanului”, aparut la editura Florile Dalbe. Tot in 2003 cunoscutul artist a editat in volum si un eseu intitulat „Hamlet sau actorul lucid” (editura All).

Un roman vrea sa infiinteze la Oravita muzeul Arnold Schwarzenegger

Un om de afaceri roman din Oravita vrea sa infiinteze in acest oras un muzeu dedicat lui Arnold Schwarzenegger, fost campion mondial la culturism si actor, acum guvernatorul Californiei. Romanul, care are radacini in provincia Steiermark, de unde este originar si Schwarzenegger, afirma ca Arnie a fost modelul sau in viata. Pentru
a-si realiza visul de a fi mai aproape de idolul sau el a cumparat deja exponatele muzeului dedicat fostului campion in orasul natal al acestuia, Graz. Muzeul functiona pe langa centrul de fitness de la stadionul Arnold Schwarzenegger, care si-a inchis portile din ratiuni economice la sfarsitul lunii august. O mare parte dintre exponatele care amintesc despre inceputurile lui Schwarzenegger in culturism sunt transferate in aceste zile la Oravita. Intreprinzatorul roman a achizitionat pentru 50.000 de euro si un bust din otel al idolului sau, creat de un sculptor din Graz. Cel care a infiintat muzeul din Graz este chiar fostul antrenor al lui Schwarzenegger, Kurt Marnul, care insa nu si-a putut sustine financiar aceasta initiativa. „Dat fiind ca la noi exponatele nu au trezit interesul nimanui, sunt bucuros ca ele vor fi tinute la loc de cinste in Romania, la o departare de doar cateva sute de kilometri”, a declarat Marnul.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă