9.8 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSpecialCalea Kazahstanului 2050: O țintă, interese și un viitor comun

Calea Kazahstanului 2050: O țintă, interese și un viitor comun

Kazahstanul vrea să adere la grupul celor 30 cele mai puternice țări din lume. Anunțul a fost făcut de președintele Nursultan Nazarbayev, cu ocazia discursului anual către națiune.

Aplicând o serie de politici și măsuri economice, formulate în cadrul ”Strategiei 2050”, Astana își propune îmbunătățirea climatului economic, conferirea bunăstării oamenilor și continuarea procesului de modernizare a statului.

Strategia presupune diversifica­rea industriei și alegerea directă a guvernatorilor regionali, care, până acum, erau numiți de președinte.

Președintele Nazarbayev a arătat că Strategia 2050 deschide noi orizonturi de parteneriat între Kazahstan și toate țările interesate. Condiţiile în care trăiesc oamenii ar trebui să fie cel mai important indicator al progresului, a explicat șeful statului kazah. El a spus că, în cadrul Strategiei, Kazahstanul va atrage investiții străine și va inova economia, prin integrarea ei în economia regională și globală.

”Am adoptat Strategia 2050 pentru ca poporul kazah să țină cu fermitate în mâinile sale cârma viitorului țării. Conform multor previziuni, următorii 15-17 ani vor reprezenta o ‹‹fereastră de oportunitate›› pentru dezvoltarea Kazahstanului. În această perioadă, vom beneficia de un mediu extern favorabil, crescând cererea pentru resurse, energie, hrană și pentru o A Treia Revoluție Industrială”, a explicat președintele Nursultan Nazarbayev.

Pentru realizarea integrării în grupul celor mai puternice state din lume, autoritățile kazahe trebuie să îndeplinească trei ținte: identificarea noilor piețe unde Astana poate dezvolta parteneriate productive, crearea unui climat favorabil pentru investiții și dezvoltarea unui parteneriat eficient între sectorul public și cel privat.

Aceste ținte vor fi atinse prin aplicarea unor măsuri în trei zone cheie ale politicii macroeconomice și ale economiei: politici bugetare, regimul de taxe și politica monetară.

În ceea ce privește politica bugetară, este nevoie de diversificarea economiei și dezvoltarea infrastructurii. Totodată, în domeniul taxelor, este nevoie de stimularea creșterii interne, încurajarea exporturilor și a investițiilor.

În plus, Banca Națională și Guvernul trebuie să țină inflația sub control și să stimuleze creșterea economică, precum să și reducă deficitul bugetar la 1,5% din PIB până în 2015.

Pentru îndeplinirea „Strategiei 2050”, Kazahstanul va urma modelul țărilor membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Această organizație reunește 34 de țări care produc mai mult de 60% din PIB-ul global.

Pentru integrarea în grupul celor mai dezvoltate ţări din lume, Kazahstanul trebuie să înregistreze progrese în mai multe sectoare cheie: industrializare, agricultură, ştiinţă, infrastructură, dezvoltarea afacerilor mici şi mijlocii, nivelul de trai al populaţiei şi instituţii publice.

Astfel, Kazahstanul trebuie să dezvolte sectorul tehnologic, prin investirea a aproximativ 3% din PIB în știință. Totodată, până în 2050, întreprinderile mici și mijlocii vor produce 50% din PIB-ul Kazahstanului, față de 20%, în prezent.

Totodată, Astana își propune creșterea produsului intern brut pe cap de locuitor de la 13.000 de dolari, în prezent, la 60.000 de dolari, precum și dezvoltarea clasei de mijloc și a populației urbane.

Dezvoltare în două etape

Până în 2030, Astana vrea să se modernizeze, urmând modelul Coreii de Sud și Singapore, prin încurajarea creșterii sectoarelor tradiționale și crearea unei industrii manufacturiere puternice. Între 2030 și 2050, Kazahstanul își propune și dezvoltarea sectorului tehnologic.

În 2014, Guvernul trebuie să asigure o creștere economică de 6-7%, iar PIB-ul pe cap de locuitor trebuie să ajungă la 14.500 de dolari, a anunțat președintele Nazarbayev. Până la 1 mai, Banca Națională și Executivul kazah trebuie să elaboreze un set de măsuri menit să aducă inflația pe termen mediu între 3 și 4%. De asemenea, până la 1 iunie, cele două instituții trebuie să creeze un program de dezvoltare a sectorului financiar până în 2030.

Totodată, Executivul, în colaborare cu Fondul ”Samruk – Kazyna”, trebuie să stabilească ce întreprinderi de stat ar trebui privatizate. Nursultan Nazarbayev a mai arătat că anul acesta va fi adoptat un program de privatizare pentru perioada 2014 – 2016.

De asemenea, autoritățile vor pune bazele aglomerărilor urbane Astana și Almaty până în 2030.
Șeful statului a mai anunțat că, în acest an, Guvernul va identifica locația, sursele de investiții și programul pentru construirea
unei centrale nucleare și a patru rafinării.

Calea Kazahstanului 2050

1. Păstrarea independenței și dezvoltarea Astanei

2. Unitate națională, pace și armonie în societate

3. Societate seculară și spiritualitate

4. Atingerea unei creșteri economice pe baza industrializării și inovării

5. Societatea de Muncă Generală

6. Unitatea istoriei, culturii și limbii

7. Conferirea securității naționale și participarea țării în soluționarea chestiunilor globale și regionale

Principii ale implementării Strategiei 2050

1. Luarea de decizii pragmatice

2. Încorporarea celor mai bune practici

3. Îmbunătățirea situației cetățenilor kazahi

4. Transparență și discuții publice despre implementare

Proiecte ale Strategiei 2050

1 Transportul public în Kazahstan va fi ecologic. Autorităţile vor crea infrastructura necesară pentru maşinile electrice.

2 Kazahstanul va dezvolta industria nucleară şi va construi centrale nucleare. Previziunile economice arată că va creşte cererea pentru energie nucleară ieftină în anii următori.

3 Astana va direcţiona 3% din PIB către domeniul ştiinţific.

4 Kazahstanul va dezvolta tehnologia: tehnologie nano şi spaţială, multimedia, robotică şi medicină.

5 Îmbunătăţirea sectorului agricol prin politici transparente, care urmăresc sporirea investiţiilor în culturi.

6 Pe lângă produsele tradiţionale, Kazahstanul va dezvolta şi o industrie a organismelor modificate genetic.

7 Kazahstanul va construi o nouă rafinărie de petrol.

8 Astana analizează posibilitatea de a introduce asigurări de sănătate obligatorii. Principiul care va sta la baza noului sistem de sănătate este că responsabilitatea faţă de sănătate va fi împărţită între stat, angajat şi angajator.

9 Va fi adoptat un document care va conţine valorile cele mai importante ale societăţii kazahe – „Mangilik Yel” („Naţiunea eternă”).

10 Va fi implementat Conceptul Politicilor Culturale.

Cele mai citite

Monica Gabor a devenit mamă pentru a două oară, alături de Mr. Pink!

Monica Gabor a devenit mamă pentru a doua oară, un eveniment care a avut loc în mare discreție în urmă cu aproximativ jumătate de...

Înmatriculările de autoturisme noi au crescut cu 19,4% în decembrie 2024 față de anul anterior

În luna decembrie 2024, înmatriculările de autoturisme au avut o creștere de 23,9% față de aceeași perioadă din 2023, iar comparativ cu noiembrie 2024,...

Monica Gabor a devenit mamă pentru a două oară, alături de Mr. Pink!

Monica Gabor a devenit mamă pentru a doua oară, un eveniment care a avut loc în mare discreție în urmă cu aproximativ jumătate de...
Ultima oră
Pe aceeași temă