19.8 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialCadrele sanitare, in greva

Cadrele sanitare, in greva

Toti membrii Federatiei „Sanitas” au fost ieri, intre orele 9 si 11, in greva de avertisment. Aproape 100 de mii de cadre sanitare, din 500 de unitati sanitare raspandite in toate judetele tarii, au protestat pentru majorarea bugetului alocat Sanatatii in 2007, acordarea tichetelor de masa, elaborarea unor noi normative de personal si salarii mai mari. In functie de situatie, sindicalistii au intrerupt lucrul pe durata celor doua ore de greva sau au format mici pichete in curtile spitalelor purtand banderole albe cu inscriptia greva. Conform legii, s-a asigurat o treime din activitate si preluarea tuturor urgentelor.

In curtea spitalului

Ieri dimineata, incepand cu ora 9, un grup de angajati de la Spitalul Clinic Colentina a organizat un pichet in fata camerei de garda. „Nu am intrerupt lucrul, deoarece sunt foarte multi bolnavi care asteapta la camera de garda si sunt numeroase urgente. Colegii care vin sa stea alaturi de noi o fac in pauza, pe rand”, a declarat Florca Horobet, de la sindicatul spitalului.

Listele de semnaturi

In toate unitatile sanitare unde „Sanitas” are membri s-a continuat strangerea de semnaturi pentru declansarea grevei generale programate pentru data de 28 noiembrie a.c. In paralel, conducerea federatiei continua negocierile cu reprezentantii Ministerului Sanatatii.
Revendicarile sunt: acordarea drepturilor prevazute de lege pentru functionarii publici, tichete de masa pentru toti salariatii din reteaua de asistenta sanitara si de asistenta sociala, majorarea salariilor cu 70%, majorarea bugetului Sanatatii pentru 2007. Ultimul protest al Federatiei „Sanitas” a avut loc in noiembrie 2004, sindicalistii obtinand atunci o majorare salariala de 20%.

Runde de negocieri

Ministrul Sanatatii a batut ieri palma cu sindicalistii din sistemul sanitar. Momentan insa, pentru ca reprezentantii Federatiei Sanitas nu vor renunta la ideea declansarii grevei generale, decat daca runda de negocieri care va avea loc duminica va fi satisfacatoare. Ministrul Sanatatii a desemnat doua echipe de lucru formate din reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si Federatiei Sanitas, pentru a gasi solutii, pana duminica, la revendicarile cele mai importante cerute de grevisti. Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii, a anuntat ca s-a propus o crestere salariala esalonata pe doi ani (2007, 2008) de circa 40%, dar si identificarea medicamentelor si tramentului de care sa beneficieze gratuit tot personalul medical. De asemenea, ministrul Sanatatii a declarat ca echipele de lucru aveau de indeplinit mai multe teme: solutii, pana sambata, pentru compensarea tichetelor de masa cu alte sporuri; definirea normativelor de personal (termen – 15 decembrie 2006); realizarea unui proiect pentru legea salarizarii (termen – 31 decembrie 2006).

Cele mai citite

Consiliul de Securitate al ONU se reunește de urgență pentru a discuta escaladarea conflictului în Orientul Mijlociu

Consiliul de Securitate al ONU va organiza miercuri o ședință de urgență pentru a aborda creșterea tensiunilor în Orientul Mijlociu, a anunțat președinția elvețiană...

Lista firmelor și asociațiilor care vor oferi cursuri de formare profesională la Start-Up Nation

Până pe 30 septembrie, la ora 20:00, un total de 177 de societăți comerciale și asociații specializate în formare profesională s-au înregistrat pentru a...

Ursula von der Leyen condamnă atacul Iranului asupra Israelului și avertizează asupra riscului de escaladare

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a condamnat miercuri cu fermitate atacul cu rachete balistice lansat de Iran asupra Israelului, avertizând asupra pericolului...
Ultima oră
Pe aceeași temă