19 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialCadoul unicat făcut de poeţi lui Ceauşeascu. Ce a scris Mircea Dinescu

Cadoul unicat făcut de poeţi lui Ceauşeascu. Ce a scris Mircea Dinescu

Printre o mulţime de obiecte de colecţie, casa de licitaţii Artmark scoate în acest weekend la vânzare o lucrare rară: volumul de poezii manuscrise „Floarea darurilor“, editat în exemplar unic de către Uniunea Scriitorilor în 1974 şi oferit lui Nicolae Ceauşescu cu prilejul alegerii sale în funcţia de preşedinte al Republicii Socialiste România şi cu ocazia zilei de 23 August.

Nume grele ale literaturii române au dat la propriu cu subsemnatul, scriind poeme glorioase la adresa ”celui mai iubit fiu al ţării“.

Daţi click pe fotografiile de mai sus pentru a citi poeziile dedicate lui Nicolae Ceauşescu de poeţii României Socialiste.

Omagiu Comunistului de omenie

„Poeţii României Socialiste au caligrafiat această carte, cu flacăra şi cu vibraţia inimii lor, drept omagiu ce vi se aduce acum, când se împlinesc trei decenii de la marele act istoric al eliberării Patriei de sub dominaţia fascistă. De la acel August 1944, încununat de izbânda insurecţiei armate, şi până la acest August 1974 al cons­trucţiei socialiste, continuând o vie şi statornică tra­diţie, poeţii României au fost inspiraţi de cea mai mândră şi generoasă dintre muze, care se cheamă PATRIA, scumpă nouă, tuturor fiilor ei.

Fiindcă Patria Română a însemnat şi înseamnă, pentru slujitorii literaturii şi artei, permanenţa adevăratelor valori, izvorul de putere creatoare şi de nobilă luptă pentru o lume mereu mai bună, mai fericită. În acest sens, demnitatea şi înflorirea Patriei pe durata acestor trei decenii au întregit odată mai mult cântecul poeţilor cu armoniile şi conţinutul unui nou umanism, menit să contureze azi dimensiunile comunismului de mâine. Această FLOARE A DARURILOR se constituie ca un semn de laudă şi de aleasă preţuire pentru pilduitoarea Dumneavoastră dăruire şi neobosită strădanie puse încă din adolescenţă în slujba poporului român. Poemele de faţă sunt expresia dragostei nestrămutate pe care v-o poartă poeţii României, mesajul lor de respect pentru Comunistul de omenie care sunteţi, pentru marele Ctitor şi Diriguitor al spiri­tua­lităţii socialiste româ­neşti.“

Aşa scria în deschiderea acestui volum impresionant până şi prin dimensiuni (e uriaş, cât un Evangheliar, dar un Evangheliar pe dos, în care i se aduceau laude răului) preşedintele Uniunii Scriitorilor, Zaharia Stancu, pe 23 august 1974.

Patria şi Conducătorul

La „chemarea“ Uniunii au răspuns „prezent“ nu mai puţin de 262 de poeţi, români, dar şi „reprezentanţi ai naţiona­lită­ţilor conlocuitoare“. Printre cei care i-au închinat poeme olografe „Comunistului de omenie“ Nicolae Ceauşescu s-au numă­rat, pe lângă Zaharia Stancu însuşi, Adrian Păunescu, Ion Caraion, Marin Sorescu, Nichita Stănescu, Mircea Dinescu, Ştefan Augustin Doinaş, Nora Iuga şi mulţi, mulţi alţii. E drept că multe dintre aceste versuri, unele dintre ele minunate, sunt dedicate patriei, fără referiri directe la Tovarăşul, dar cu toate acestea poemele sunt scrise şi semnate cu mânuţa lor de către respectivii scriitori şi apar în această carte dăruită celui care de curând (in martie 1974) devenise preşedin­tele Republicii Socialiste România. Curioşii pot vedea această lucrare măreaţă de-a dreptul în holul hotelului Hilton, unde este expusă împreună cu celelalte obiecte de valoare ce vor face subiectul licitaţiei peste câteva zile.

Mircea Dinescu, de pildă, cel care mai târziu avea să devină disident, e prezent în această carte cu poemul „Grîu păzit de maci“:

„Poetul dacă doarme netulburat în flori

Treziţi-l voi prieteni căci vin secerători

cu palme înroşite ascunse printre maci

dacă eu tac tu mâine n-ai nici un drept să taci (…)“

La rândul lui, Paul Sterian scria în poezia „Veniţi cu mine!“:

„Prezis de dragi poveşti cu scumpi Eroi

Ce dezrobesc o ţară Cosânziană,

Ne-ai răsărit, mlădiţă năzdrăvană,

De mic copil zdrobind aspre nevoi (…)“

 

Şi exemplele ar putea continua mult şi bine.

 

Paginile sunt legate cu două benzi de pânză tricoloră şi una de culoare roşie, simboluri ale drapelului de stat şi al celui al Partidului Comunist. Lista scriitorilor este ordonată alfabetic. Pe prima pagină poate fi văzut un portret al lui Nicolae Ceau­şescu semnat de Corneliu Baba.

Redactorul coordonator al volumului a fost Radu Cârneci, printre coordonatori apărând şi numele lui Romulus Vulpescu.

Pe lângă importanţa sa docu­mentară, fiind o autentică radiografie a vieţii literare a epocii şi a compromisului pe care chiar unii dintre cei mai mari poeţi ai noştri l-au făcut, de voie, de nevoie, cartea are acum şi o uriaşă valoare în bani, ea urmând a fi licitată de la preţul de pornire de 29.000 de euro. Aviz nostalgicilor cu dare de mână.

Cele mai citite

Fragmente osoase descoperite pe un drum forestier din județul Olt

O serie de fragmente osoase, aparent de origine umană, a fost descoperit pe un drum forestier din județul Olt, în apropierea pârâului Dârjov, sâmbătă...

Topor vechi de 4.000 de ani găsit de către miner din Gorj, la prima căutare cu detectorul de metale

Un topor vechi de aproximativ 4.000 de ani, din clasa „Tezaur“, a fost descoperit în comuna gorjeană Cătunele, într-o pădure din satul Lupoaia. Piesa este...

Femeie găsită carbonizată într-o casă cuprinsă de un incendiu

O tragedie a avut loc în comuna Laza, județul Vaslui, unde o femeie de 50 de ani a murit carbonizată în propria locuință în...
Ultima oră
Pe aceeași temă