17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialCa la Plevna

Ca la Plevna

Cei 322 care l-au suspendat pe presedintele Traian Basescu mai sunt in Parlament. Alegerile nu i-au spulberat inca. si nici nu e deloc sigur ca-i vor spulbera vreodata. Hazul e ca ei s-au cam unit "in ganduri si-n simtiri", vrand-nevrand, cu cel pe care incercau anul trecut sa-l dea jos de la Cotroceni. Caci ce altceva sa insemne promulgarea de catre presedinte a legii cu privire la majorarea cu 50% a salariilor profesorilor? Am observat in momentul respectiv ca Parlamentul a lansat aceasta lege intr-o tentativa a PSD de a se plasa pe o pozitie avantajata in fata electoratului, luand-o inaintea adversarilor. Numai ca acolo, in Parlament, celelalte partide si-au dat seama de manevra (nici nu era greu) si au anulat-o in momentul votului, cand s-a declarat unanimitatea. si atunci pe cine sa mai sustina bietii profesori, ca toti pareau de partea lor? Asa ca ramane, vorba ceea, ca-n tren.

Dar Guvernul a sarit ca ars, ars la buget vreau sa spun, demonstrand ca nu exista bani pentru un asemenea efort financiar. Ba, chiar si guvernatorul Bancii Nationale, in modul sau voalat, a avertizat ca, in lipsa unei cresteri economice echivalente, orice majorare de salarii nu va aduce decat o reglare prin inflatie, astfel incat in scurt timp avantajele majorarii respective ar disparea, producand, in plus, dezavantaje si mai mari pentru cei care nu s-au bucurat de nici o majorare, pentru a li se fi asigurat macar pasul pe loc, atunci cand inflatia s-ar fi declansat. Toate manevrele au esuat, Curtea Constitutionala a respins, cum stiti, obiectiile Guvernului si legea a ajuns pe masa prezidentiala. Unde dl Traian Basescu s-a grabit sa o promulge, in aplauzele profesorilor, dar si ale celorlalti angajati ai statului, care intrezaresc o deschidere a cutiei Pandorei favorabila tuturor.

Nu e de crezut ca dl Traian Basescu nu stie ca o asemenea masura, si luata pe sfarsit de mandat, e drept, nu al domniei sale, poate produce efecte catastrofale pentru guvernul urmator, care ar putea sa fie, de ce nu?, chiar unul al favoritilor domniei sale. Dar poate luxa, eventual definitiv, partidul de la guvernare si asta e mai presus de orice in gandurile presedintelui. E de presupus ca dl presedinte s-a temut  sa devina nepopular in ochii profesorilor si ai celorlalti angajati ai statului, mai ales acum, in prag de alegeri legislative, iar  impopularitatea dobandita astfel ar fi putut sa se rasfranga asupra PD-L. Si atunci a mai aparut si dl Emil Boc, asigurandu-ne, cu o convingere suspecta, ca in Romania sunt bani, dar sunt prost administrati. Lucru, in principiu, adevarat, dar deloc utilizabil in cazul de fata, pentru ca e imposibil ca un nou guvern, fie si alcatuit de partidul pe care-l conduce, sa remedieze proasta administratie instantaneu, inainte ca efectele catastrofale ale masurii de mai sus sa-si arate coltii.

Poate ca dl presedinte Traian Basescu a gasit prilejul de a mai da un branci Guvernului spre neantul in care spera sa-l pravaleasca inca de cand l-a numit. si aici s-a intalnit, ciudat sau nu, cine stie, cu multi dintre cei 322 de adversari ai domniei sale de anul trecut. Marile teluri ii fac pe politicieni sa uite micile neintelegeri dintre ei! Numai interesul national nu. N-o fi un mare tel.
Partea proasta este ca nimanui, in toata aceasta problema, deocamdata fara solutie, nu-i pasa chiar de aceia care par a fi in chestiune. Veniturile profesorilor nu sunt decat un pretext intr-o lupta politica murdarica. Dl presedinte se va fi gandit ca a lovit doua bile de snooker si aceasta i se va fi confirmat de primirea calda de sambata de la Carei, precum si de amenintarea ferocelui domn Boc cu o (noua?) motiune de cenzura.

 

Sigur, Guvernul mai are o solutie, cea extrema, si anume demisia. Dar dl Tariceanu se vede treaba ca vrea sa-si termine pe picioare mandatul si exclude aceasta posibilitate. Ii mai ramane o masura care se ia, de obicei, in cadrul unor crize precum cea pe care omenirea o traverseaza, si anume ordonanta de urgenta pentru inghetarea salariilor. Care ar avea, spune presedintele PD-L, ca urmare motiunea de cenzura. Oare cati din cei 322 ar vota-o, dat fiind ca unii fac parte din acelasi partid cu guvernantii? Aceasta pare a fi intrebarea. Pare, pentru ca, probabil, intrebarea mai realista ar fi una din amonte: va depune PD-L  motiunea sau se va multumi cu fioroasa amenintare?

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă