2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialBVB viziteaza Groapa Marianelor

BVB viziteaza Groapa Marianelor

» Indicii autohtoni par sa pivoteze intr-un culoar ingust, din care nu vor evada decisiv decat in eventualitatea unei infuzii masive de capital.

» Noi pierderi din sectorul financiar american si un pret al barilului de titei de 115 dolari au descurajat cumparatorii.

» Administratorii fondurilor mutuale profilate pe actiuni au majorat comisioanele la rascumpari pe termen scurt din dorinta de a descuraja investitorii cu profil speculativ.

Daca in prima saptamana din aprilie indicii BVB pareau fixati pe liniile unei aprecieri timide, luni am vazut corectii ample de aproape 4% pentru BET, BET-C, BET-FI sI ROTX, de altfel a cincea zi de scaderi consecutive la bursa. Am asistat astfel la un nou balet cu pragurile psihologice: BET a intrat din nou sub 7.000 de puncte iar BET-FI a amenintat serios sa sparga si nivelul de 50.000 de puncte (isi mai aminteste cineva ca in urma cu 9 luni indicele SIF-urilor ajunsese la 96.000 puncte?).  Explicatia e simpla: nu intra bani noi pana nu se calmeaza pietele externe, asa ca orice veste negativa e receptata cu destula neliniste si la Bucuresti, unde contraponderea la cumparare si instrumentele financiare sunt mai reduse.

 

Din acest punct de vedere, pierderile anuntate de Wachovia Bank (350 milioane dolari), Merrill Lynch (6,5 miliarde dolari, plus concedieri masive de 3.000 de oameni) si Citigroup (5,1 miliarde dolari) le-au reamintit investitorilor ca efectele crizei subprime nu au trecut. Buzduganul inflatiei incepe sa sune tot mai strident in marile economiii ale lumii, iar un pret crescut al energiei (pretul barilului de petrol a depasit 115 dolari, in urma declinului stocurilor din Statele Unite) nu este de bun augur pentru companiile listate (cu exceptia poate a celor petroliere), care se pot vedea confruntate in curand cu o scumpire a finantarilor. In Statele Unite, anul electoral poate tine inca dobanzile sub inflatie (cresterea preturilor a depasit 4%), dar, pe termen lung, acestea sunt "condamnate" sa urce gradual. Nici Romania nu sta mai roz la acest capitol, avand in vedere valoarea anualizata a inflatiei, din martie: 8,63%.

Dupa estimari recente mai putin optimiste despre potentialul SIF-urilor (randament de 10-15% pentru urmatoarele 12 luni) analistii ING au venit cu un dus rece si pentru investitorii Rompetrol Rafinare, reducand pretul-tinta de la 0,169 la 0,0342 lei/actiune. Decizia a fost motivata prin eficienta redusa a activatii companiei si incertitudinile privind o infuzie de capital din partea actionarului majoritar (KMG). Vesti proaste si pentru SSIF Broker Cluj, care astepta un profit in acest an aproape la jumatatea celui realizat in 2007, explicabil avand in vedere potentialul mai redus de a genera castig din speculatii si rulaje, in 2008.

In conditiile in care bursa isi continua declinul, intrerupt uneori de reveniri agresive pe termen scurt, administratorii fondurilor mutuale cu profil de actiuni incerca sa descurajeze obtinerea unui profit fara risc din partea investitorilor cu profil speculativ (activul net unitar e calculat cu un decalaj de 2-3 zile fata de inchiderea de la BVB). KD Investments a marit comisionul de rascumparare pentru fondul KD Maximus de la 1,5 la 3,5% pentru primele 60 de zile, iar Certinvest urca stacheta chiar la 10% pentru investitiile mentinute mai putin de 15 zile in fondul Intercapital (de la 3% in prezent, pentru plasamente pe un orizont de 3 luni).

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă