2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialBVB a evadat din plutonul regional

BVB a evadat din plutonul regional

» Inceputul saptamanii a gasit actiunile romanesti intr-un mic sprint ascendent, in raspar cu evolutiile din Polonia, Cehia sau Ungaria.
» Marcarea profiturilor a lasat temporar Azomures fara cumparare miercuri. Speculatorii s-au regrupat insa pentru a pregati spectacolul urmator.
» Semne cat de cat incurajatoare de peste Ocean au dat imbold si bursei de la Bucuresti. Media saptamanala a volumelor de tranzactionare e in crestere.

Dupa ce ne-a obisnuit cu scaderi peste media regionala, BVB facand parte mai nou din clubul emergentelor de mana a doua (alaturi de Bulgaria, Croatia, Serbia), BVB a avut o tresarire de orgoliu, la inceputul saptamanii, si a crescut sustinut (in special pe SIF-uri), desi bursele europene mai mari scadeau. Poate fi momentul in care fondurile de pensii si-au facut simtita prezenta in piata, dar si un pretext pentru speculatori pentru a incerca cate ceva (oricum nu mai sunt incomodati de investitorii straini, in aceste momente).

Miercuri a inceput marcarea de profituri la Azomures si Amonil, doua companii cu o crestere exploziva, in ultima perioada. La putin timp de la deschiderea sedintei, dupa ce atinsesera din nou aprecierea maxima admisa pentru o singura zi (±15%), aparitia unor pachete mari de actiuni la vanzare a dus la corectii substantiale, la un moment dat Azomures fiind la un pas de a ramane fara ordine de cumparare. In mai putin de 3 saptamani compania reusise sa isi tripleze cotatiile, beneficiind de un context favorabil de piata (pretul ingrasamintelor s-a dublat, iar compania a primit, anul trecut, subventii pentru gazul metan, acesta avand cea mai mare pondere in pretul ingrasamintelor). Aceeasi poveste si la Amonil, cu deosebire ca prezenta la vanzare a unui actionar mai hotarat (Euro Trading Chemicals), care a plasat, "generos", peste 7% din capitalul social in piata, a temperat aprecierea cotatiilor, aici neajungandu-se la maximul istoric.

Decizia Euro Trading Chemicals, venita din partea unui insider, ar trebui sa-i puna pe ganduri pe cei care cocheteaza cu ideea de investi in producatorii de ingrasaminte. Asta pentru ca preturile mari la produsele agricole se incadreaza in speculatiile din ultima vreme la bursele de marfuri, in special pentru petrol si materiile prime, iar o corectie substantiala pentru titei va antrena scaderi in lant la mai multe produse. In plus, statul poate renunta la subventiile acordate unor producatori, dupa cum se vede, foarte profitabili, iar pretul la gaz ar putea fi ajustat abrupt dupa campania electorala. Speculativ insa, investitiile in Azomures si Amonil pot aduce satisfactii, cum s-a intamplat anul trecut si cu Electroputere (crestere de la 0,25 la 1,9 lei, dupa mai multe sedinte consecutive de absenta a vanzatorilor).

Bursa de Valori a inregistrat o dinamica mai buna, in ultima perioada, chiar daca nu putem vorbi, la acest moment, de o reintrare a pietei pe un trend ascendent, pe termen lung. Activitatea bursiera a fost impulsionata de companiile din industriile chimica si a ingrasamintelor care, in unele cazuri, au raportat performante financiare foarte bune, in primul trimestru al anului curent." Razvan Pasol, presedinte Intercapital Invest

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă