» Din cauza unui nou val de scaderi masive, vineri tranzactiile au fost din nou suspendate timp de o ora. BET-FI se indreapta vertiginos spre 10.000.
» Bursa a decis sa extinda gradual limita maxima de variatie pentru actiunile listate, de la 15% pana la 40%.
» Epopeea gratuitelor continua la SIF Transilvania: contestata in justitie, majorarea de capital este in cele din urma anulata.
Pentru cat timp?
Dupa zile de corectii agresive, cand actiunile pierd 5-10% zilnic, multi si-au pus intrebarea: "Ce rost mai are sa fii investitor pe termen lung intr-o companie listata de vreme ce scaderile dintr-o singura sedinta anuleaza dividendul pe un an intreg?". Cine investeste intr-o societate are nevoie, e adevarat, de o mana de ajutor din partea altor investitori pentru a vinde in profit, iar din acest motiv e bine ca actiunea respectiva sa aduca un dividend comparabil cu dobanda la termen.
Cand nu se intampla asta, radiografiati foarte bine starea economiei: cand aceasta e in crestere, profiturile companiilor vor fi mai mari, iar dividendele mai bune; firesc, si cotatiile vor urca treptat. Puteti ignora deci sfaturile de a investi la bursa pe motiv ca actiunile sunt ieftine: pot fi oricand si mai ieftine, iar daca economia semnalizeaza o incetinire sau chiar inceputul unei recesiuni, e bine sa stati deoparte.
Cei care au ramas actionari la SIF Transilvania dupa majorarea de capital s-au trezit cu actiunile suspendate din cauza unor procese in care se contesta legalitatea majorarii de capital. Intr-o prima faza, SIF-ul a castigat procesele cu principalul contestatar, Cocor SA, iar actiunile gratuite acordate in urma majorarii de capital au intrat, la sfarsitul lunii iulie, in conturile investitorilor. Iata insa ca saga actiunilor SIF3 nu s-a terminat; o persoana fizica a castigat apelul intr-un nou proces de contestare a majorarii de capital, motiv pentru care CNVM a dispus din nou suspendarea actiunilor la inceputul saptamanii. Ce se intampla insa cu cei care au vandut deja actiuni care, potrivit ultimei decizii a justitiei, nu trebuiau sa existe? O solutie care nu ar prejudicia pe nimeni ar fi ca, de la o anumita data, numarul actiunilor SIF Transilvania sa se injumatateasca.
Alternativa de a anula actiunile rezultate din majorarea de capital ar provoca daune importante unei parti a investitorilor si un castig nemeritat pentru cei care au cumparat pe ultima suta de metri. Plus procesele de rigoare. Asta, daca hotararea de anulare ramane definitiva, pentru ca SIF Transilvania a contestat-o deja.
Sfarsitul lunii octombrie va clarifica datele macro in SUA, dinamica PIB-ului fiind asteptata cu mare interes de investitori. O scadere a acestuia va genera corectii ample pe burse. Este bine sa amanati investitiile majore dupa aceasta data, mai ales ca alegerea presedintelui SUA pe 4 noiembrie va putea influenta, de asemenea, piata de capital – candidatul democrat vine cu un program de crestere a impozitelor pentru marile companii.
Bursa a decis sa extinda gradual limita de variatie pentru actiunile listate, de la 15% pana la maximun 40%. In predeschidere se va aplica o limita de variatie de plus/minus 25% fata de cotatia de referinta. Daca nu se formeaza un pret potential de deschidere nici in aceste conditii, in a doua etapa limitele de variatie se pot extinde la plus/minus 35%, urmand ca acestea sa fie impinse, in final, la plus/minus 40%.